24 februari 2006
 

Fiat

Fiat toont visie op de toekomst

Autozine
24 februari 2006 | Tijdens het Internationale Autosalon van Geneve zullen de bezoekers aan de Fiat stand ontdekken dat het merk aan "een nieuw hoofdstuk" begonnen is. De accenten liggen op technologie, Italiaans design en milieuvriendelijke productie. Hiertoe wordt de Fiat-stand in Geneve onderverdeeld in drie thematische zones: QuattroXQuattroXTutti, High-tech en Sportiviteit en Milieuvriendelijke versies.

Een grote ruimte is voorbehouden aan het concept "QuattroXQuattroXTutti", dat de terugkeer van Fiat symboliseert in het 4x4-segment. Huidige voorbeelden zijn de Sedici en de Panda Cross. Van die laatste zal op de Salon van Geneve een Monster-versie tentoongesteld worden, geïnspireerd op de Ducati Monster motorfiets. Deze 4x4-uitvoering wordt in een gelimiteerde oplage van 620 auto's gebouwd, exact gelijk aan de cilinderinhoud van de gelijkgenaamde Ducati tweewieler. De Fiat Panda Monster is onder andere herkenbaar aan de matzwarte exterieur en interieur accenten, alsmede de goudkleurige remklauwen.

Fiat

Eveneens present is de conceptcar Oltre Fiat voor. Deze zeven ton wegende en bijna vijf meter lange terreinwagen, afgeleid van de voor militaire doeleinden ontwikkelde Iveco LMV (Light Multirole Vehicle), pakt uit met een exuberante styling. Dat heeft hij te danken aan zijn hoekige silhouet, dat zijn functionele eigenschappen en terreincapaciteiten weerspiegelt. Afhankelijk van de configuratie kunnen vier tot vijf personen plaatsnemen in de Oltre Fiat. Deze conceptcar is uitgerust met de Iveco F1C 3-liter common rail turbodieselmotor. De viercilinder levert een machtige 185 pk en een maximum koppel van 456 Nm bij 1.800 t/min. Geholpen door de automatische zestraps transmissie bereikt de Oltre Fiat ondanks zijn imposante afmetingen- snelheden van meer dan 130 km/h. Het maximum laadvermogen bedraagt zo'n drie ton.

Fiat gebruikt de Salon van Geneve om het Blue & Me voor te stellen. Dit infotelematicasysteem, ontwikkeld door Fiat en Microsoft, is gebaseerd op Windows Mobile en als primeur terug te vinden in de Grande Punto. Het systeem biedt in eerste instantie de mogelijkheid om te telefoneren en naar muziek te luisteren. Blue & Me maakt gebruik van Bluetooth-technologie om via een GSM of een palmtop te communiceren met de buitenwereld. Zo biedt de Grande Punto Blue & Me een handsfree functie met stemherkenning c.q. besturing, voor zowel telefoon- als audiofuncties. Ook voorziet de Blue & Me module in een USB-poort, waardoor de bestuurder naar zijn favoriete muziek kan luisteren die hij heeft opgeslagen op een GSM, smart phones, MP3-speler of USB-stick. Op termijn kan de Grande Punto Blue & Me worden aangevuld met een volwaardig multimedia- en navigatiesysteem.

Verder wordt de Grande Punto Need For Speed getoond. Deze sportieve variant verschijnt gelijktijdig met de nieuwste uitgave van het populaire race-game Need For Speed. De Fiat Grande Punto Need For Speed voor de openbare weg is voorzien van de 1.3 MultiJet 16v (90 pk) krachtbron en herkenbaar aan de Need For Speed kit met aluminium pedalen, speciale bumpers, sideskirts, 17 inch wielen, spoilers en HiFi-systeem met de mogelijkheid om een iPod aan te sluiten.

Fiat

Tenslotte stelt Fiat twee auto's voor die de inspanningen van Fiat Auto op milieugebied markeren: de Multipla Natural Power en de Panda MultiEco. Eerstgenoemde wordt op de Salon van Geneve als heuse primeur tentoongesteld met een motor die zowel op benzine als op aardgas werkt. Met de Panda MultiEco presenteert Fiat een voorbode van de lancering van de Panda Natural Power. Zo'n bi-fuel Panda is te verwachten in de loop van 2006. De Fiat Panda MultiEco wordt gekenmerkt door de lichtere constructie. In vergelijking met de Panda Natural Power, die voor het einde van 2006 staat geprogrammeerd, weegt de MultiEco showcar 92 kg minder. Dit wordt bereikt door het gebruik van alternatieve materialen. Opvallend resultaat van dit aandrijfconcept is een fors lagere CO2 emissie: 42% in de stedelijke cyclus en 32% in de gecombineerde cyclus.

XLLease
2e Fiat 500 Hybrid voor de halve prijs2e Fiat 500 Hybrid voor de halve prijs
15 november 2021
Fiat 500 tijdelijk als ConnectFiat 500 tijdelijk als Connect
17 september 2021
Abarth introduceert 695 EsseesseAbarth introduceert 695 Esseesse
2 juli 2021
Fiat introduceert 500 YachtingFiat introduceert 500 Yachting
1 juli 2021
 

Info