5 februari 2003
 

Fiat

Fiat kondigt compacte diesels aan

Autozine
5 februari 2003 | Over een maand zullen bezoekers en journalisten van de Geneva International Motor Show getrakteerd worden op de wereldpremiere van Fiat's compact car van de toekomst. Het MPV-segment zal eveneens een nieuw lid verwelkomen. Maar daarmee houden de verrassingen van de nieuwe Fiat-range niet op. De komende jaren zullen nog vele nieuwe modellen volgen.
AutoCoach
Info

Een compacte 1.3 JTD 16v Multi-jet brengt de dieselmotor volgens Fiat een stap dichter bij marktdominantie, doordat deze nieuwe krachtbron nu kan worden toegepast in compacte auto's en zelfs stadsauto's in het A-segment. Een kleine inhoud en gewicht, lage emissies en een verbeterde verhouding tussen prestaties en brandstofverbruik zouden ervoor zorgen dat het aandeel diesels in de lagere segmenten duidelijk toeneemt. Het aandeel was 5% in 1997, ligt momenteel op 20% en zou in de komende jaren moeten toenemen tot 30 a 40%. Deze getallen betekenen dat de markt voor dit type motor snel zal toenemen tot 1.500.000 units. Met compacte Fiats voorzien van de 1.3 JTD 16v Multi-jet motor hoopt de fabrikant een significant deel van deze markt opeisen.

Fiat

De nieuwe stadsauto van Fiat zal compact van afmetingen zijn (3,54 x 1,58 m) maar ook ruim dankzij toepassingen zoals een nieuwe gerobotiseerde versnellingsbak met gerobotiseerde koppeling. Daarbuiten is het kleintje voorzien van een veelomvattende uitrusting: van climate control tot ABS, ESP, satellietnavigatie en een doorzichtig Sky Window lamellendak.

Het andere model van Fiat zal een echte MPV zijn met grote interieurruimte, maar buitenafmetingen in overeenkomst met die van een auto uit het B-segment. De nieuweling zal volgens Fiat traditionele marktsegmenten doorkruisen. Dit moet hij bereiken door een aansprekend voorkomen, keus uit vijf benzine- en dieselmotoren en producteigenschappen zoals een gerobotiseerde versnellingsbak, zes airbags en een automatisch multizone climate control systeem.

Wittebrug
2e Fiat 500 Hybrid voor de halve prijs2e Fiat 500 Hybrid voor de halve prijs
15 november 2021
Fiat 500 tijdelijk als ConnectFiat 500 tijdelijk als Connect
17 september 2021
Abarth introduceert 695 EsseesseAbarth introduceert 695 Esseesse
2 juli 2021
Fiat introduceert 500 YachtingFiat introduceert 500 Yachting
1 juli 2021