18 december 2002
 

Fiat

cultureel centrum geopend in pand voormalige fiat fabriek

Autozine
18 december 2002 | In Fiats voormalige Lingotto fabriek is recentelijk een nieuw cultureel centrum geopend. Op het dak van de Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli, ontworpen door architect Renzo Piano, in een bijzonder vormgegeven ruimte, is de al even opvallende prive-collectie van Giovanni Agnelli en zijn vrouw Marella permanent te bezichtigen voor het publiek. Daarnaast biedt de fabriek ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, een educatief centrum en een boekwinkel. De constructie op het dak vormt de kroon op de restauratie van de Lingotto fabriek.
AutoCoach
Info

De Lingotto fabriek heeft gedurende de twintigste eeuw een grote rol gespeeld in de historie van Fiat, van de automobielindustrie als geheel en van de stad Turijn. Lingotto was meer dan tachtig jaar geleden Fiats eerste grote autofabriek, waar door de jaren heen vele Fiat modellen zijn geproduceerd. Nadat de productie in de jaren tachtig werd gestaakt, is er elf jaar hard gewerkt om de historische fabriek geschikt te maken voor zijn nieuwe functie als cultureel centrum. Dit was een idee van de Giovanni Agnelli, topman van Fiat, die met het centrum de aandacht en liefde voor kunst onder met name jonge mensen wil vergroten. Met het project toont hij tevens zijn sterke band met de stad waar de Fabbrica Italiana Automobili Torino werd opgericht.

Fiat

De collectie van de Agnellis is niet opgebouwd rondom een bepaalde stroming of een speciaal thema, maar bestaat uit een gevarieerde verzameling kunstwerken van de 18e tot en met begin 20e eeuw, van barok en neoklassiek tot modernistisch. De collectie bevat naast schilderijen onder andere beeldhouwwerken. Enkele hoogtepunten zijn bijvoorbeeld de zes neoklassieke gezichten op Venetie door Giovanni Antonio Canal beter bekend onder de naam Canaletto - en twee afbeeldingen van de stad Dresden door Bernardo Bellotto. Deze waren zo gedetailleerd dat ze na de oorlog werden gebruikt als voorbeeld bij de restauratie van enkele zwaar beschadigde gebouwen. Uit de tijd van het impressionisme zijn er onder andere werken van de Franse meesters Edouard Manet en Pierre Auguste Renoir. Van de hand van Henri Matisse zien we diverse werken van begin jaren twintig tot in de jaren veertig. In de collectie verder nog twee Picassos, een uit zijn blauwe en een uit zijn kubistische periode. Op een schilderij van Balla uit 1913 geeft de kunstenaar een impressie van de snelheid van automobielen.

Wilt u zelf een bezoekje brengen aan Lingotto, dan kunt u op dinsdag tot en met zondag terecht van 9.00 tot 19.00 uur.

KwikFit
2e Fiat 500 Hybrid voor de halve prijs2e Fiat 500 Hybrid voor de halve prijs
15 november 2021
Fiat 500 tijdelijk als ConnectFiat 500 tijdelijk als Connect
17 september 2021
Abarth introduceert 695 EsseesseAbarth introduceert 695 Esseesse
2 juli 2021
Fiat introduceert 500 YachtingFiat introduceert 500 Yachting
1 juli 2021