29 juni 2023

Ferrari

Ferrari introduceert F90 XX Stradale en SF90 XX Spider

29 juni 2023 - Op basis van de SF90 Stradale heeft Ferrari met de SF90 XX Stradale en de open SF90 XX Spider twee nieuwe Special Series-modellen onthuld. De nieuwe V8 PHEV's, die in een beperkte oplage van respectievelijk slechts 799 en 599 exemplaren worden uitgebracht, zijn het nieuwste en meest extreme voorbeeld van een concept van speciale uitvoeringen.
Carsub

Dat concept is de afgelopen twintig jaar fijn geslepen, waarbij vele van deze Special Series-modellen, waaronder de 488 Pista en 812 Competizione, al snel zijn uitgegroeid tot de standaard binnen het aanbod van Ferrari. Gedurende diezelfde twee decennia heeft Ferrari ook het XX-programma ontwikkeld. Daarmee biedt het merk een selecte groep gespecialiseerde klantencoureurs extreme auto's aan die niet zijn gehomologeerd voor gebruik op de openbare weg, maar die op het circuit tot op de limiet gereden kunnen worden. Alle modellen die aan dit programma zijn ontsproten, zijn uitgegroeid tot een succes, met als meest recente voorbeeld de FXX-K EVO.

Ferrari

Op basis van deze ervaringen met beide concepten heeft Ferrari nu besloten om een straatlegale auto te creëren die de engineering-concepten van beide programma's weerspiegelt. De SF90 XX Stradale is gebaseerd op de supercar in Ferrari's range, de SF90 Stradale. Het vermogen is toegenomen tot 1.030 pk (30 pk meer dan de SF90 Stradale), de speciale software is nieuw ontwikkeld en ook past Ferrari radicaal nieuwe aerodynamica toe. Een voorbeeld is een vaste achtervleugel, de eerste op een straatmodel van Ferrari sinds de dagen van de F50, die bij een snelheid van 250 km/u 530 kg aan downforce levert.

Hetzelfde concept bood de inspiratie voor de SF90 XX Spider, die de opwinding van het circuit combineert met het plezier van open rijden, waarbij de het geluid van de Ferrari V8 voor meer beleving zorgt. De SF90 XX Spider gebruikt dezelfde aerodynamica als de SF90 XX Stradale, aangevuld met een speciaal ontwikkelde luchtstroom rondom de cockpit, voor comfort voor de inzittenden met de kap neer. Dit model is uitgerust met Ferrari's Retractable Hard Top (RHT), die bestaat uit aluminium panelen. Niet alleen opent en sluit het dak in amper 14 seconden, ook kan het bij snelheden tot 45 km/u bediend worden.

Remschijf.nl