Publicatiedatum: 2 juli 2002

van Holland naar Halland

6e Nationale SCORE rally

Evenement - Een van de leukste dingen met de Suzuki Cappuccino vind ik de club-bijeenkomsten. Al voordat ik een Cappuccino had, werd ik uitgenodigd voor deze evenementen. Toen ik een Cappuccino kocht, schreef ik mij direct in voor de Nederlandse en de internationale Cappuccino-club (SCORE). De bijeenkomst op het eiland Jersey was mijn eerste internationale bijeenkomst, de 6e nationale SCORE rally was mijn eerste grote bijeenkomst. Niet minder dan 22 auto's verschenen voor een weekend vol rondrijden, avontuur en heel veel plezier in Cappuccino-stijl.
YourLease

Toen ik een kleine twee jaar geleden mijn Cappuccino uit Engeland importeerde stond er een windkracht 8 op de Noordzee. Dat heb ik geweten. Daarom wilde ik voor dit bezoek aan Engeland bij wijze van experiment en nieuwsgierigheid gebruik maken van de kanaaltunnel. De tunnel is zeer duidelijk aangegeven op de Franse snelweg en heeft een eigen afslag om ieder risico op verdwalen te voorkomen.

Inchecken is eenvoudig (en berekend op rechts gestuurde auto's), waarna een zeer comfortabele "overtocht" volgt. De stoelen zijn perfect (die van de Cappuccino), de muziek kon niet beter (die van mijn autoradio) en de lunch was prima verzorgd (die uit de kofferruimte van de Cappuccino). Met andere woorden: de reizigers blijven in hun eigen auto tijdens de treinreis.

van Holland naar Halland

Hogesnelheidstourisme

35 minuten later verlaat ik de trein in Engeland, waar organisatrice Tracy Hickman mij opwacht met haar rode Cappuccino. Tracy is een fragiel gebouwde dame met een onmiskenbaar Brits uiterlijk. Haar beschaafde en beleefde verschijning staat in schril contrast tot haar rijstijl.

Met hoge snelheid gaat zij mij voor en overschrijdt de locale snelheidslimiet al bijna op de invoegstrook van de snelweg. Even later vliegen we met halsbrekende snelheden over bochtige binnenweggetjes (zij weet wat er op de blinde bochten volgt, ik volg haar blind) en door kleine dorpjes. In mijn ooghoeken zie ik huizen, scholen en pubs waarvan ik in het voorbijgaan slechts de halve naam kan lezen. Tracy heeft zojuist een nieuwe vorm van toerisme uitgevonden: het hogesnelheidstoerisme. Bedankt hiervoor, leuker kon de introductie in Engeland niet zijn!

Op de eerste dag van het evenement verzamelen zich op de zonovergoten boulevard van de typische Engelse badplaats Bexhill 22 Cappuccino's, waarna in konvooi een rit langs de kust van Zuid-Engeland wordt gemaakt. Veel van de dorpjes komen na de rit van gisteren bekend voor, zij het dat de naambordjes nu wel leesbaar zijn. Als de aandacht niet is gevestigd op de omgeving, dan is het wel op de lange rij Cappuccino's voor mij en een al even indrukwekkende optocht van Cappuccino's in mijn binnenspiegel. Wat een prachtig gezicht!

van Holland naar Halland

Op een zeer winderig strand met droog en los zand is een bewaakte parkeerruimte gereserveerd. Op een zandduin wordt een picknick gehouden die zou bestaan uit brood met zand, melk met zand en natuurlijk fruit met zand toe. De organisatie besluit in een dwaze bui de geplande zandkastelenwedstrijd niet op het strand, maar op deze zelfde winderige duin van stuifzand te houden. Toch verschijnen al snel diverse kastelen in de vorm van welbekende autootjes. Ik maak een omgekeerd koffiekopje dat kasteel-Cappuccino moet voorstellen, maar door het losse zand moet dat het vooral van het idee hebben en minder van de uitvoering.

Zandkastelen

Na de zandkastelen staat een bezoek aan een echt kasteel op het programma. De organisatie heeft wederom kans gezien een speciale parkeerruimte te bemachtigen en wel in de kasteeltuin. Onder de bezielende leiding van zijne hoogheid president Alex Clouter van SCORE, worden de auto's in een grote 6 voor het kasteel geparkeerd. De 21 overgebleven auto's vormen zo'n groot figuur dat het zich alleen goed laat fotograferen vanaf de hoogste toren van het kasteel.

Carsub
van Holland naar Halland

De dag wordt afgerond met een diner en een quiz in een Engelse pub. Daarbij mag niet onvermeld blijven dat het team van ondergetekende deze "pub quiz" glansrijk heeft gewonnen!

Puzzeltocht

Ook op de tweede dag zijn de weergoden de Cappuccino-club welgezind als de auto's met een interval van 3 minuten vanuit het dorpje Halland van start gaan voor een puzzeltocht. Ik vorm een koppel met Brendan Molony, de eigenaar van een unieke champagne-kleurige Cappuccino. De samenwerking zou een goede blijken, want de opgaven zijn pittig waarbij regelmatig een goede kennis van het Engelse cultuurgoed nodig is.

Mijn inbreng was een auto met Nederlandse kentekenplaat, waardoor we asociaal langzaam konden rijden en zoeken zonder dat het achteropkomende verkeer boos werd. Zo'n verdwaalde toerist moet je immers de ruimte geven! Uiteindelijk beantwoordden we alle vragen behalve één, wat voldoende was voor een hoge score maar onvoldoende voor de overwinning.

Filching Manor

Tijdens de lunch tegenover de lokale Suzuki-dealer verschijnen donkere wolken die bij vertrek richting het landgoed Filching Manor even spoedig verdwijnen als ze gekomen waren. "Filching Manor" is een landgoed waar zowel een automuseum als een kartbaan zijn te vinden. Dit museum is op z'n zachtst gezegd opmerkelijk (zie voor een compleet artikel Autozine nummer 40) omdat er nauwelijks voorzieningen voor bezoekers zijn.

Alleen onder leiding van de eigenaar kan het museum worden bezocht, alleen door de verhalen van de eigenaar komen de verhalen achter de auto's los. In bordjes, verlichting of zelfs gangpaden is namelijk veelal niet voorzien.

Na het zien van de vele unieke sportwagens in het museum, is het tijd voor de Cappuccino-rijders om zelf het stuurwiel ter hand te nemen op de karts. Hier krijgt de andere aanwezige Nederlander al snel een bijnaam van het publiek toebedeeld: de Flying Dutchman. Hij vliegt door het veld als een haas tussen schildpadden en wint overtuigend de eerste prijs die hem door lord Foulkes-Halbrad van Filching Manor zelf wordt overhandigd.

van Holland naar Halland

Tenslotte

Als het evenement ten einde loopt kijkt iedereen terug op een geslaagd weekend vol gezelligheid, nieuwe vrienden en mooie herinneringen. De volgende dag rijd ik terug naar Nederland. De gehele rit van Halland naar Dover bestaat uit regen, drup en natuurlijk de welbekende Engelse cats and dogs. Nu is m'n korte vakantie naar Engeland pas echt compleet (Ivo Kroone).

Vandebron