Publicatiedatum: 27 oktober 2001

All American car-show

Groots

Evenement - Het Zuid-Hollandse Rijswijk is een rustig stadje dat vooral wordt bewoond door bejaarden en alleenstaande hoogbegaafden die er werken bij TNO en het Europees Octrooi bureau. Maar op 27 en 28 oktober 2001 werd het anders zo rustige industrieterrein Plaspoelpolder opgeschrikt door het geluid van diep grommende motoren. Allerlei auto's stonden er half op de stoep geparkeerd. Niet omdat de parkeervakken vol waren, maar omdat de auto's simpelweg niet in een parkeervak pasten. Het gaat hier dan ook om de All American Car Show die in tentoonstellingscomplex Darling Market in Rijswijk werd georganiseerd.

Toen de Autozine-redactie een dag voor de opening even achter de schermen mocht kijken, gonsde het van de geruchten. "Hij is in New York". "Nee, hij is in Londen". Later op de dag werd dat "Hij is op Schiphol geland". "Hij" bleek de eerste Ford Thunderbird model 2002 ooit in Europa te zien is geweest en daarmee meteen het klapstuk van de All American Car show. Mede organisator Zoet USA-Cars haalde de auto als primeur naar Nederland en biedt de auto direct te koop aan, want bijna alles op deze show is te koop.

All American car-show

De nieuwe Thunderbird is duidelijk geïnsprireerd op de klassieke voorganger, maar mag samen met de BMW Z8 tot een van de meest geslaagde retro-auto's van dit moment worden gerekend. De mix van moderne en oorspronkelijke elementen is een heel smakelijke. Ook het interieur oogt bijzonder fraai met chroom elementen en veel strak leer, zij het dat de hoofdruimte te wensen over laat.

All American car-show

Voor velen is een Amerikaanse auto niet meer dan "groot". Zeg dit in bijzijn van Ton Korfage van Import USA Cars en hij zal met verve uitleggen wat de charme van een Amerikaanse auto is. Dat doet hij aan de hand van nog een primeur, maar nu een Nederlandse: de Chevrolet Avalanche op grijs kenteken. Deze gigantische auto combineert volgens Korfage de luxe en rijeigenschappen van een 5-persoons SUV met de laadruimte van een full-size pick-up. Groot verschil met Europese of Japanse auto's is dat de Amerikaanse auto meer ruimte en meer comfort biedt. Zo geeft deze Avalanche niet alleen ruimte aan 5-personen, maar weet ook raad met de bagage van 5-personen.

Daarbij komt dat de Amerikaanse motoren graag weinig toeren draaien hetgeen het rijden met zo'n auto een ontspannen karakter geeft. Zoals het een echte liefhebber past, stelt hij dat het aan de Nederlandse overheid ligt dat de auto niet in een parkeervak of garage past, niet aan de Amerikaanse fabrikant.

All American car-show

De vele andere bezoekers laten hetzelfde geluid horen: een Amerikaanse auto biedt meer ruimte en een heel andere beleving van comfort dan een Japanse of Europese. Bovendien zijn dergelijke auto's voor velen een stuk onderscheiding en emotie. Dat komt vooral terug in de twee hallen die gevuld zijn met gerestaureerde klassiekers, hotrods, dragsters en andere bijzondere Amerikaanse auto's.

Behalve de stands van de importeurs en merkenclubs schonk de All American Car Show aandacht aan alle andere aspecten van de Amerikaanse levensstijl van kleding tot meubilair en van accessoires tot optredens van country bands.

Dutchlease