Publicatiedatum: 21 december 2017
Dacia Duster (2017 - 2023)
Autotest

Dacia Duster (2017 - 2023)

Overvloed

Autotest - Er is een overvloed aan SUVs. De meeste verleiden met hun stoere uiterlijk en indrukwekkende specificaties. De Dacia Duster is anders. De Dacia wordt niet (alleen) gekozen met het gevoel, maar (ook) met het verstand. De Dacia Duster is namelijk een middelgrote SUV tegen de prijs van een compacte SUV. Is de Duster inderdaad een verstandige aanschaf?

Dit is de tweede generatie van de Dacia Duster. Althans, voor zover mogelijk. Toen de eerste Duster werd geïntroduceerd in 2010, kon dat model voordelig worden aangeboden omdat het was gebaseerd op een oude Nissan X-Trail. Door een bestaande auto als basis te gebruiken, waren er geen ontwikkelkosten en daarmee lag de prijs als vanzelf lager.

Dacia Duster (2017 - 2023)

Voor deze tweede generatie van de Duster was er geen "donormodel" beschikbaar. Daarom is de bestaande Duster als uitgangspunt genomen, maar is er zo veel aangepast dat Dacia terecht spreekt van een nieuwe auto. Zelfs het chassis is aangepast, want door het gebruik van lichter en sterker staal is de basis al anders. Het betekent ook dat de buitenmaten gelijk zijn gebleven. Omdat vrijwel alle concurrenten in de loop der jaren zijn gegroeid, is de Duster nu de kleinste auto in het zogenaamde "C-segment".

Ruimte

Qua binnenruimte is daar weinig van te merken. Zowel voor- als achterin geldt dat de beenruimte uitstekend is en de hoofdruimte voldoende. De voorstoelen zijn geheel opnieuw ontworpen voor extra comfort, maar omdat merkbaar eenvoudige structuren zijn gebruikt, voelt het in de praktijk als "geforceerd" comfortabel; de vorm is er, maar de verfijning ontbreekt.

Dacia Duster (2017 - 2023)
Dacia Duster (2017 - 2023)

Dankzij slimmer gebruik van de ruimte is de kofferbak gegroeid ten opzichte van de vorige Duster, maar nog steeds klein in vergelijking met de directe concurrentie (wederom uit het duurdere C-segment). Het dashboardkastje is onhandig klein, maar dat wordt goedgemaakt door een handige en grote lade onder de bijrijdersstoel.

Uitrusting

Wanneer het gaat om de afwerking en het materiaalgebruik, is het overduidelijk dat de Duster een voordelige auto is. De opzet van het interieur is in alle opzichten eenvoudig, maar omdat Dacia die eenvoud weet te presenteren als een huisstijl krijgt het een eigen charme en is het absoluut niet storend. Dit gaat zo ver dat zelfs het optionele audio-, communicatie- en navigatiesysteem, genaamd "MediaNAV", simpel oogt maar in feite dezelfde mogelijkheden biedt als duurdere systemen.

Gezien de prijs, is de uitrusting riant te noemen. Natuurlijk loopt Dacia niet voorop met nieuwe techniek, maar alles wat redelijkerwijs verwacht mag worden is aanwezig. Om het anders uit te drukken: tijdens de proefrit ontbrak er niets waardoor de auto minder praktisch of minder comfortabel was. Houd er wel rekening mee dat de Duster slechts drie van de maximale vijf sterren heeft gescoord bij crashtests van EuroNCAP.

Motoren

De Duster wordt in heel veel landen verkocht en ook daarom kan de auto zo voordelig worden aangeboden. Om alle markten te kunnen bedienen, is de Duster beschikbaar met een groot aanbod van motoren. Echter, rekening houdende met het belastingklimaat zijn niet alle motoren in alle landen beschikbaar. In Nederland is de Duster alleen beschikbaar met een benzinemotor (eventueel aangevuld met LPG).

Voor deze test is gereden met de "TCe 125": een 1.2 liter viercilinder benzinemotor die ook wordt toegepast in vele andere modellen van Dacia (en moederbedrijf Renault). Wanneer wederom wordt gekeken naar de concurrentie dan beschikt de Dacia over de kleinste motor. Desondanks doen de prestaties zowel op papier als in de praktijk niet onder voor die van de tegenstrevers met hun grotere motoren.

Dacia Duster (2017 - 2023)

Omdat de TCE 125 zijn werk in alle rust doet, geeft de Duster absoluut niet het gevoel van een budgetauto of basismodel. Niet alleen de geluiden van de motor, maar ook die van de wind en banden zijn uiterst gering.

„de prijs van de goedkoopste uitvoering van de gemiddelde concurrent uit het C-segment is gelijk aan die van de duurste uitvoering van de Duster“
Dacia Duster (2017 - 2023)

Wel valt op dat het gevoel in de pedalen en de (zes) versnellingsbak nihil is. Dit kan echter ook worden omschreven als "lichte bediening" en gezien het succes van het vorige model is het logisch dat de fabrikant daar opnieuw voor kiest. Let op dat de versnellingsbakverhoudingen van de twee- en vierwielaangedreven versies verschillen. Voor deze proefrit is een vierwielaangedreven auto gebruikt en dan valt op dat de tweede en derde versnelling niet goed aansluiten.

Weggedrag

Als het gaat om het weggedrag, kiest Dacia wederom voor comfort. De (elektrisch bekrachtigde) besturing heeft geen enkele weerstand. Alleen het feit dat de auto van koers verandert, maakt duidelijk wat het effect van een stuurbeweging is. Tegelijkertijd helt het hoge koetswerk nadrukkelijk over en dat geeft weinig vertrouwen in de wegligging. Dit blijkt echter een kwestie van wennen te zijn, want hoe langer de proefrit duurde hoe meer vertrouwen de Duster gaf. Het weggedrag blijft altijd achter bij dat van duurdere SUVs, maar scoort uiteindelijk wel een ruime voldoende.

Dacia Duster (2017 - 2023)

Ten opzichte van de vorige generatie van de Duster is de zogenaamde "rechtuitstabiliteit" sterk verbeterd. Op de snelweg zijn minder stuurcorrecties nodig, waardoor de auto veel meer comfort biedt op lange afstanden.

Terreinrijden

Om aan te geven hoe voordelig de Duster is: de prijs van de goedkoopste uitvoering van de gemiddelde concurrent uit het C-segment is gelijk aan die van de duurste uitvoering van de Duster. Die duurste Duster is dan voorzien van vierwielaandrijving plus de bijbehorende technieken om serieus terrein te rijden. In Nederland zorgt dat voor extra gemoedsrust onder extreme weersomstandigheden, maar op andere markten waar de Dacia wordt verkocht (o.a. Rusland) is dat bittere noodzaak.

Dacia Duster (2017 - 2023)

Toch heeft de Duster aanvankelijk alle schijn tegen: de testauto heeft een kleine benzinemotor (geen diesel), geen lage gearing en standaard banden. Met eenvoudige middelen neemt Dacia al die problemen weg: de uitvoering met vierwielaandrijving heeft een extra korte eerste versnelling, waardoor toch veel kracht beschikbaar is vanuit stilstand. De voor- en achteras kunnen tijdelijk aan elkaar worden verbonden ("diff lock"), waardoor wordt voorkomen dat de aandrijfkracht naar de as met de minste grip gaat. Tenslotte voorziet Dacia de Duster van "mud and snow" banden, die geschikt zijn voor zowel de openbare weg als het terrein.

Gezien de prijs en de eenvoudige middelen, presteert de Duster verbluffend goed in het terrein. Aanvankelijk werden alleen simpele proefjes op braakliggende terreintjes gedaan, maar ook op serieus terrein waar serieuze terreinauto's zich moeten inspannen kwam de Duster goed mee. Steile hellingen (aanloophoek: 30 graden, afloophoek 34 graden), dikke modder en ondergelopen uiterwaarden vormden geen enkel probleem voor de Duster.

Dacia Duster (2017 - 2023)

Conclusie

Is de Dacia Duster echt een middelgrote SUV tegen de prijs van een compacte SUV? Ja, zeker! Maar dat wil niet zeggen dat niet merkbaar is waarom de Duster zo voordelig is. Zo zijn de materiaalkeuze en afwerking eenvoudig. De Duster is niet vernieuwend, maar wel compleet en modern. De Duster kiest niet voor rijplezier, maar wel voor comfort.

Kortom: nooit maakt Dacia keuzes die in de dagelijkse praktijk als storend worden ervaren. In tegendeel: de Duster-rijder voelt zich een enorme slimmerik door deze doordachte keuze te maken uit de enorme overvloed van SUVs.

plus
  • Ruim en praktisch
  • Stil en comfortabel
  • Heel veel waar voor zijn geld
min
  • Gladde vloermatten
  • Gevoelloze bediening
  • Tweede en derde versnelling sluiten niet goed aan