14 juli 2009

Citroen Traction Avant

75-jarige Citroen Traction Avant rijdt naar Moskou

14 juli 2009 - Ter ere van het 75-jarig bestaan van de Traction Avant wordt de rally 'Paris-Moscou-Paris' weer gereden. In 1984, dus 25 jaar geleden, ondernamen 132 Traction Avants deze barre tocht ook al. De rally Paris-Moscou-Paris was en is een ode aan de Fransman François Lecot, die inmiddels 75 jaar geleden de tocht maakte vanuit Parijs naar Moskou en terug om aan te tonen hoe vooruitstrevend, degelijk en betrouwbaar Traction Avant was voor zijn tijd. De tocht zal deze keer vergezeld gaan van de Citroën C4 Picasso.
Remschijf.nl

Dit jaar zal de rally starten op 20 juli en zullen 36 Traction Avants en 2 HY's verschillende landen doorkruisen, zoals Nederland, Denemarken en natuurlijk Rusland en Frankrijk. Op 21 juli doen de equipes Amsterdam aan, alwaar ze in de historische gebouwen van Citroën aan het Stadionplein zullen worden ontvangen. Op 28 augustus moet de gehele equipe heelhuids terug zijn in Parijs. Ze hebben dan in totaal 6946 km afgelegd. Vijfentwintig jaar geleden werd deze rally ook gereden en zorgden de Traction Avants voor een Frans tintje op het Rode Plein.

Citroen

"Deze rally is een unieke belevenis, die 25 jaar geleden onderweg heel veel reacties losmaakte", aldus organisator Will de Hek. "Ook dit jaar verwachten we veel publiek langs de weg en bij de eindsprint van de 75-jarige jubilaris. We hebben er alle vertrouwen in dat de equipes na deze lange reis in grandeur de eindstreep halen".

De verjaardag van de 75-jarige Traction Avant werd van 11 tot en met 13 juli jongstleden groots gevierd in Arras, Noord-Frankrijk. Ook daar werd een ode gebracht aan Henri Lecot met een 75-uur durende rit.

Naast de 75 jaar van de Traction viert l'entreprise Citroën dit jaar haar 90-jarig bestaan. Ook aan dit feestelijke feit werd veel aandacht besteed tijdens de expositie en parade die afgelopen weekend plaatsvonden.

Vandebron