5 september 2014

Citroen DS Divine

Citroen onthult DS Divine

5 september 2014 - In de afgelopen vier jaar zijn er wereldwijd meer dan 500.000 DS'en verkocht waarop in 2014 door Citroen is besloten DS tot volwaardig merk te maken. De laatste creatie is de concept car Divine DS die alle DNA van dit nieuwe merk in zich heeft.
Sneeuwkettingen4u

De Divine DS is 4,21 m lang en 1,98 m breed en daarmee een compacte 4-deurs. De auto heeft een krachtige en charismatische stijl met strakke lijnen en een lage rijpositie (1,35 hoog) en staat stevig op 20 inch wielen. Ronde, sensuele vlakken vormen een contrast met grafische elementen die in het chroom zijn gegraveerd. De Divine DS is uitgevoerd in metallic grijs met subtiele reflecties die de lijnen van de auto tot hun recht laten komen.

Citroen

De flanken van de Divine DS zijn scherp en strak. De eerste pennestreek van de ontwerper is zichtbaar gebleven in een lijn die rondom de achterlichten cirkelt en vervolgens uitloopt naar de voorkant. De lijn wordt begeleid door een chromen strip die tegelijkertijd ook slim de portiergrepen verbergt waardoor het ontwerp nog strakker is geworden. Een chromen strip aan de onderkant versterkt het slanke karakter van het silhouet nog extra.

Een ander belangrijk stijlelement is het wereldwijd unieke dak. Het is bekleed met iets wat lijkt op de schubben van een reptiel. Er is gewerkt met matte, gesatineerde, ondoorzichtige en doorzichtige schubben waardoor aan de buitenkant een mooi lichtspel ontstaat, maar er ook licht valt in het interieur. Het schubbenpatroon loopt door over de achterruit en komt ook terug op de buitenspiegelkappen.

Aan de passagierszijde van het interieur loopt over console en dashboard een  doek dat draait en vervolgens naar de portierpanelen toe is gedrappeerd. Het doek omhult de passagier als het ware waardoor deze zich in de wereld van de haute couture zou wanen, ver van de klassieke auto-interieurs vandaan.

Citroen

De bestuurderszijde is technisch en als een diamant geslepen. De middenconsole lijkt op een ruggewervel en bevat alle elementen die gekoppeld zijn aan het rijden. De console is bekleed met wit goud en geeft het interieur een majestueuze look. Op de console zitten speciale 'toggle switches' die versierd zijn met op maat geslepen steentjes en in het midden een digitaal klokje met steentjes in de rand. De zwarte granietsteen met gouden glitters laten de middenconsole goed uitkomen. De klant kan kiezen uit drie interieurambiances en deze zelf doorvoeren door dashboard en de portierpanelen in 15 minuten van bekleding te veranderen.

Aan de voorkant is de lichtsignatuur geïnspireerd op de DS 3. Er is gewerkt met het principe van onafhankelijke LED-modules en het ontwerp doet denken aan een diamant in zijn doosje. Met Crystal Fabric vezelvlies van Swarovski, dat het licht tot leven laat komen, koppelen deze koplampen de laser-technologie aan de scrollende richtingaanwijzers. De laser-lichten van de Divine DS bestaan uit twee laserdiodes met veel vermogen per module. Ze leveren een grote lichtintensiteit met een verlichting die 50% krachtiger is dan de traditionele LED-lampen. De lasertechnologie vult de LED-koplampen aan vanaf 60 km/u. Het licht wordt via glasvezel naar de koplamp geleid voor een nauwkeurige en directe bediening. Bovendien zitten de laserdiodes nu onder de motorkap zodat ze beter beschermd zijn bij botsingen of bij het breken van het glas van de koplamp.

De Divine DS krijgt de direct ingespoten turbobenzinemotor 1.6 THP met 270 pk. Met een maximaal vermogen van 199 kW bij 6.000 t/min en een maximaal koppel van 330 Nm vanaf 1.900 t/min en tot 5.500 t/min. Deze motor voldoet aan de Euro6-normen heeft een CO2-uitstoot van 145 g/km.

Citroen

De concept car Divine DS zal worden tentoongesteld op het Concours d'Elégance van Chantilly op zondag 7 september 2014 en daarna op de Mondial de l'Automobile in Parijs in oktober 2014.

Vandebron