9 juni 2010

Citroen GS

Citroen GS viert 40e verjaardag

9 juni 2010 - De Citro├źn GS viert dit jaar zijn 40ste verjaardag. Van deze 'Auto van het Jaar 1971' zijn er in Nederland ruim 110.000 verkocht. Geen verrassing dus dat de GS club vele leden vertegenwoordigt, die op 12 juni aanstaande stilstaan bij het jubileum van deze voiture!

Op de AutoRai in februari 1971 was het feest bij Citroën. De trofee voor de 'Auto van het Jaar' werd uitgereikt uit handen van Fred van der Vlugt. De bekende autojournalist sprak lovende woorden over de Citroën GS (Grande Série), waaraan deze eretitel werd gegeven. De familiewagen, die in september 1970 was gepresenteerd op de Autosalon van Parijs, voorzag in een grote behoefte.

Citroen

De GS had een carrosserievorm die eind jaren zestig in opkomst kwam: een beetje 'stationcarachtig', maar dan zonder derde deur. De ontwerper was Robert Opron, de man die ook de SM vormgaf.

De GS was een comfortabele vierdeurs auto met ruimte voor vijf personen en vele liters bagageruimte. De motorkeuze was gevallen op een viercilinder luchtgekoelde boxer van slechts 1.015 cc waarmee de GS toch nog een topsnelheid van 147 km/uur kon bereiken. Dit kwam door de gunstige stroomlijn van de carrosserie. Het meer dan gemiddelde rijcomfort was te danken aan het hydropneumatische veersysteem, terwijl veiligheid werd gewaarborgd door schijfremmen op alle wielen met rembekrachtiging.

Citroen

In 1972 werd een breakversie geïntroduceerd met de kenmerkende gedeeltelijk in het dak doorlopende achterruit. Een populaire variant was de Pallas, die stond voor extra luxe. De GS Pallas werd standaard geleverd met schuifdak of vinyl dakovertrek, metallic lak, grote wieldoppen en zacht tapijt op de vloer. De GS-serie werd in 1980 grondig herzien. De naam veranderde in GSA en bijna alle modellen kregen een 1.3-litermotor en de vijfde deur deed nu zijn intrede.

In totaal zijn er bijna tweeënhalf miljoen GS-en gebouwd, waarvan er in Nederland ruim 110.000 zijn verkocht. Al jarenlang hebben liefhebbers van deze populaire auto hun eigen club; de Citroën GS/GSA Vereniging Nederland.

Citroen

Op 12 juni aanstaande staat deze Citroën GS/GSA Vereniging Nederland stil bij het jubileum van de GS. Er zullen die dag in Epe zoveel mogelijk varianten en kleuren van de GS bij elkaar verzameld en getoond worden. Kijk dus uit naar de GSpécial, GS Club, GS Pallas, de sportieve versies GSX, GSX2 en X3 in berline variant, de GSpécial en de GS Club (ook in breakvariant). Naast de modelontwikkeling van de GS die zo getoond wordt zijn er tijdens de dag tal van activiteiten voor jonge èn oude liefhebbers van de GS.

Vandebron
Remschijf.nl