6 september 2021
 

BMW Vision Circular

BMW toont Vision Circular

Autozine
6 september 2021 | De vierzits BMW i Vision Circular geeft een voorproefje van een compacte, volledig elektrische auto voor het jaar 2040, die geheel op duurzaamheid en luxe is gericht. Het conceptmodel is volledig ontworpen volgens de principes van een kringloop- of circulaire economie. Het doel: 100% toepassing van gerecyclede materialen met 100% recyclebaarheid. De vastestof-accu in de BMW i Vision Circular is dan ook 100% recyclebaar en wordt bijna uitsluitend gefabriceerd met gebruik van materialen uit de kringloop. Deze accu biedt een veel hogere energiedichtheid met een aanzienlijk gereduceerd gebruik van de meest waardevolle hulpbronnen.
Info

Circulariteit was van meet af aan een uitgangspunt bij het design, de ontwikkeling en het productieproces voor de BMW i Vision Circular, als onderdeel van de 'Circular Design' benadering. Bij het materiaalgebruik focust de BMW iVision Circular op gerecyclede materialen (het "Secondary First" principe) die snel en eenvoudig kunnen worden gedemonteerd aan het eind van de productlevenscyclus. De focus op demontage vormt dan ook een belangrijk aspect van het conceptmodel. De snelsluiting voor de wielen, de stoelen en het dashboard, en een koord in de achterbank demonstreren de eenvoudige demontagemogelijkheid op een esthetisch attractieve wijze ('Joyful Fusion').

BMW

Aan de voorzijde zijn de BMW nieren en koplampen nieuw geïnterpreteerd: als digitaal oppervlak. In de toekomst kan digitaal design geometrische variaties in lampen en bumpers overbodig maken, waardoor het aantal benodigde materialen en gereedschappen kan worden gereduceerd. In plaats van aanvullende sierelementen en badges, zoals die tegenwoordig vaak gebruikt worden om kwaliteit en luxe te benadrukken, te monteren is het merklogo in de voorzijde gegraveerd en de modelbadge is gelaserd om het gebruik van extra onderdelen te voorkomen. Het bumpergedeelte onderaan is gemaakt van gerecycled plastic met een verfijnd, gemarmerd oppervlak.

De licht goudkleurige oppervlakken van de BMW i Vision Circular zijn niet gelakt, maar uitgevoerd in geanodiseerd gerecycled aluminium. Het frame aan de achterzijde van de auto toont een verleidelijk samenspel van blauw-paarse oppervlakken, gecreëerd door het verhittingsproces dat is toegepast voor het staal. De afwerkingsprocessen zoals gebruikt voor de individuele oppervlakken geven deze een opvallende uitstraling, terwijl optimaal recyclen mogelijk is.

De licht transparante banden zijn vervaardigd uit gecertificeerd, duurzaam gecultiveerd natuurlijk rubber. Aan de compound zijn gekleurde, gerecyclede rubberdeeltjes toegevoegd voor versteviging; deze creëren bovendien een intrigerend terrazzo effect dat het hergebruik van materialen benadrukt. De wielen zijn ontworpen met het oog op een minimaal gebruik van materialen. De maximale openheid van de wielen garandeert een goede koeling van de remmen, terwijl de meer gesloten oppervlakken aan de randen zorgen voor optimale aerodynamische eigenschappen.

Alle display-oppervlakken en verlichtingsfuncties aan de achterzijde zijn onzichtbaar geïntegreerd in de donkere glazen bagageklep, waarbij dezelfde benadering is gekozen als aan de voorzijde. Wanneer de auto is uitgeschakeld isalleen het tweedimensionale BMW logo in het donkere glazen oppervlak zichtbaar. De minimalistische en aerodynamisch geoptimaliseerde zwarte bumper - gemaakt van zichtbaar gerecycled plastic - rondt het design van de achterzijdeaf.

Het interieur van de BMW i Vision Circular laat zien wat er in de toekomst mogelijk is op het gebied van circulariteit en doelbewuste selectie van materialen - en het fascinerende design dat daar het resultaat van kan zijn. Monomaterialen en slimme nieuwe verbindingstechnieken, die het gebruik van lijm overbodig maken, zorgen ervoor dat de componenten zeer geschikt zijn voor demontage en sortering aan het einde van de levenscyclus. Om de hoeveelheid afval en productieresten te minimaliseren, zullen alle componenten en materialen exact op maat worden gefabriceerd met toepassing van processen zoals 3D printen. Overtollig materiaal zal systematisch worden teruggevoerd in de materiaalkringloop.

Twee separate loungestoelen met geïntegreerde hoofdsteun creëren een exclusieve ambiance. De bekleding is vervaardigd uit gerecyclede kunststof en is gevat in een licht goudkleurig aluminium frame. De achterzijde van de slanke voorstoelen is gemaakt van gerecyclede kunststoffen met een terrazzo afwerking. De circulaire 'Joyful Fusion' snelsluiting zorgt ervoor dat het metaal en de stof eenvoudig gescheiden, gesorteerd en vervolgens hergebruikt kunnen worden.

Het traditionele instrumentenpaneel is vervangen door een user interface van de volgende generatie. Het hart wordt gevormd door een 3D geprinte kristallen sculptuur, die reageert op handbewegingen met spectaculaire lichteffecten. Het informatiegedeelte dat men normaal gesproken verwacht in een centraal informatiedisplay is geplaatst boven het dashboard, onderaan de voorruit. Die voorruit is getransformeerd in een informatiebron en maakt andere displaysin het interieur overbodig.

Naast alle materiaal- en designinnovaties biedt de BMW i Vision Circular tevens de mogelijkheid van gebruik van de auto in een vehicle-to-grid scenario. Zo kan de auto fungeren als mobiele energieopslag en stroom leveren aan zijn omgeving, bijvoorbeeld gebouwen en infrastructuur. Een andere belangrijke maatregel op weg naar duurzame stedelijke mobiliteit is het intelligent gebruikmaken van de beschikbare real time en lange termijn verkeersdata, om de efficiëntie te maximaliseren. Wanneer sensorgegevens en verzamelde informatie van individuele auto's worden gedeeld met de gehele vloot (na toestemming van de gebruiker), zullen alle auto's profiteren van de resulterende 'zwerm-intelligentie'.

Aanbevelingen voor de snelheid kunnen worden geoptimaliseerd om beter gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld 'groene golven'. Verkeersstromen kunnen beter worden voorspeld en opstoppingen worden geminimaliseerd dankzij met elkaar en met de omgeving communicerende auto's. Ook de CO2 emissie veroorzaakt door stop-and-go verkeer of door het zoeken naar een parkeerplek kan zo aanzienlijk worden gereduceerd.

De BMW i Insights Vision app maakt gebruik van Augmented Reality om de vele individuele oplossingen van de BMW i Vision Circular en de voordelen van het conceptmodel te tonen.

BMW vernieuwt iX3BMW vernieuwt iX3
11 augustus 2021
BMW introduceert nieuwe 2-Serie CoupeBMW introduceert nieuwe 2-Serie Coupe
7 juli 2021
BMW introduceert 4-Serie Gran CoupeBMW introduceert 4-Serie Gran Coupe
9 juni 2021
BMW vernieuwt X3 en X4 voor 2022BMW vernieuwt X3 en X4 voor 2022
9 juni 2021