13 februari 2019
 

BMW

BMW introduceert X3 M en X4 M

Autozine
13 februari 2019 | BMW introduceert nieuwe versies van de X3 M en de X4 M. Vanaf de lancering zijn ook de Competition versies van de BMW X3 M en BMW X4 M leverbaar. De BMW X3 M Competition (verbruik gecombineerd: 10,5 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 239 g/km) en de BMW X4 M Competition (verbruik gecombineerd: 10,6 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 239 g/km) leveren nog meer vermogen en zijn herkenbaar aan hun exclusieve uitrusting.
 

De krachtigste 6-cilinder-in-lijn benzinemotor tot op heden in een BMW M model staat garant voor de prestaties. De nieuw ontwikkelde en hoogtoerige motor met M TwinPower Turbo techniek heeft een cilinderinhoud van 3,0 liter. Het maximumvermogen bedraagt 353 kW (480 pk) en het maximumkoppel 600 Nm. De versie van deze M TwinPower Turbomotor die speciaal voor de BMW X3 M Competition en BMW X4 M Competition is ontwikkeld, levert 22 kW (30 pk) extra tot een totaal van 375 kW (510 pk).

BMW

De nieuwe motor is gekoppeld aan een 8-traps M Steptronic transmissie met Drivelogic. Via de nieuwe innovatieve vierwielaandrijving M xDrive, die debuteerde in de nieuwe BMW M5, wordt het vermogen naar het wegdek overgebracht. Het M xDrive systeem levert het meeste vermogen aan de achterwielen.

De BMW X3 M en X4 M bieden twee AWD-rijmodi. Het aandrijfsysteem met de centraal geregelde interactie van M xDrive en het actieve M sperdifferentieel op de achteras, verdeelt het motorvermogen - afhankelijk van de situatie - over de vier wielen. Dat zorgt voor betere tractie, wegligging en stabiliteit. De X3 M en X4 M sprinten vanuit stilstand naar 100 km/u in 4,2 seconden. De Competition versies doen dat in 4,1 seconden.

Met drie instellingen die met een druk op de M1/M2 knop zijn te selecteren, bieden de elektronisch aangestuurde schokdempers van de speciale M wielophanging zowel rijcomfort voor het dagelijkse verkeer als direct wegcontact, met minimalebeweging van de carrosserie. De speciaal ontwikkelde bewegingskarakteristiek van de specifieke M wielophanging, bij de vooras met veerpoten met dubbele bevestigingspunten ('double-joint spring strut front axle') en vijflink wielophanging voor de achteras, claimt een grote nauwkeurigheid van de wielgeometrie en optimale richtingsstabiliteit.

De ondersteltechniek is zo op elkaar afgestemd dat het weggedrag ook op de limiet optimaal beheersbaar zou zijn. Daarom monteert BMW M ook krachtige M compound remmen en een M specifieke stuurinrichting inclusief M Servotronic met variabele overbrenging. Andere bijzonderheden die tot de standaarduitrusting behoren, zijn de 20 inch lichtmetalen M wielen. Net als de aansturing van de dempers en de M xDrive modi zijn ook de instellingen van de motor, transmissie en besturing eenvoudig met een druk op een knop te wijzigen. De Dynamic Stability Control (DSC) laat in de M Dynamic Mode enige mate van wielspin toe. Wellicht overbodig om te vermelden, is dat DSC ook kan worden uitgeschakeld.

Specifieke M designdetails optimaliseren niet alleen de aerodynamica, maar ook de toevoer van koellucht in de X3 M, X4 M en Competition versies. In het interieur zorgen de elektrisch verstelbare sportstoelen met lederen bekleding 'Vernasca', het specifieke M instrumentenpaneel, het met leder beklede M sportstuur en de M transmissiekeuzehendel voor een sportief-luxueuze ambiance.

De X3 M Competition en X4 M Competition zijn voorzien van méér exclusieve carrosserieaccenten. Waaronder de hoogglanszwarte afwerking van de omlijsting van de nierengrille, spiegelkappen, M kieuwen in de voorste zijschermen en achterspoiler van de Sports Activity Coupé. Tot de standaarduitrusting behoren 21 inch lichtmetalen M wielen in bi-colour Schwarz en een M Sport uitlaatsysteem. De expressieve uitstraling van het interieur wordt versterkt door M Sport stoelen met uitgebreide lederen bekleding 'Merino', modelafhankelijke instaplijsten en een typeaanduiding op de middenconsole. Opties voor de Competition versies zijn zaken als speciale, bi-colour lederen interieurbekleding met inzetten in Alcantara.

Het optionele M Carbon exterieurpakket, naar verwachting leverbaar vanaf augustus 2019, bestaat uit designelementen in met koolstofvezel versterkt kunststof (CFRP) voor de luchtinlaten en Air Blades aan de voorzijde, de achterste diffusor en de buitenspiegelkappen. Deze zaken voegen extra individualistische kenmerken toe. Op de X4 M en X4 M Competition worden deze elementen aangevuld met een achterspoiler in CFRP.

Verder zijn alle versies standaard uitgerust met Adaptieve LED koplampen, HiFi audiosysteem en ConnectedDrive Services en het navigatiesysteem Professional.