2 juli 2010
BMW i3

BMW

BMW ontwikkelt LifeDrive-concept

Autozine
2 juli 2010 | BMW heeft naar eigen zeggen een volledig nieuwe, elektrische aandrijftechniek en een revolutionaire bodyconstructie "LifeDrive" ontwikkeld. Om substantieel gewicht te sparen is gebruik gemaakt van superlichte componenten van carbon fiber reinforced plastic (CFRP). BMW is de eerste fabrikant die het materiaal grootschalig toepast voor autoproductie. Hiermee wordt de trend naar steeds zwaarder wordende auto's doorbroken. In 2013 debuteert BMW's MegaCity Vehicle (MCV) met deze techniek.
Nieuwe vloermatten voor de BMW i3?
Dat kan! Vanaf € 70,-
Just Carpets.nl

 

De BMW MegaCity Vehicle is van de grond af aan ontwikkeld als elektrische auto om maximaal rendement uit de aandrijving te halen. Centraal staat het verminderen van gewicht zonder concessies te doen aan de veiligheid. Het lagere gewicht maakt de auto energiezuinig wat zich positief uitwerkt op de actieradius. LifeDrive is een combinatie van twee aparte, horizontaal gescheiden voertuigmodules.

BMW i3

De Life-module is de cabine: de ruimte voor de inzittenden. Dit deel wordt gemaakt van zeer licht en sterk met carbon fiber versterkt kunststof (CFRP). Het materiaal weegt de helft van staal en is even sterk. De Drive-module vormt het chassis: een solide basis voor de centraal geplaatste accu, de aandrijving en botsenergie absorberende kreukelzones. Door toepassing van aluminium is er een gewichtsvoordeel van dertig procent ten opzichte van gewoon metaal. BMW heeft de productie van de onderdelen in eigen beheer ontwikkeld in samenwerking met SGL Automotive Carbon Fibers.

CFRP is volgens BMW het lichtste materiaal dat beschikbaar is voor carrosserieconstructies, zonder concessies te doen. Door de geweldige sterkte kan het materiaal goed de energie van een botsing opnemen zonder grote vervormingen. Er is een relatief kleine kreukelzone nodig, wat ontwerpers meer vrijheid geeft. Een bijkomend voordeel is dat het materiaal nauwelijks indeukt, zelfs niet bij een stevige impact. CFRP heeft bovendien een langere levensduur dan metaal. 'Voor ons is CFRP het materiaal van de toekomst' aldus BMW Group bestuursvoorzitter Norbert Reithofer.

BMW i3

Als sinds 2003 werkt BMW aan de productie van CFRP-onderdelen. De BMW M3 CSL, de BMW M6 en de laatste BMW M3 Coupé zijn productiemodellen waarbij carbon fiber is toegepast. Het materiaal bestaat uit een structuur van koolstofvezels, verwerkt in een kunststoflaag. BMW heeft de productietechniek en de machines hiervoor over de jaren heen in eigen beheer ontwikkeld. Hierbij kunnen grote oppervlakken in één keer worden gemaakt, iets wat met metaal of aluminium vrij moeilijk is te realiseren. Tijdens de nabewerking worden met watersnijders kleine aanpassingen gedaan, zoals het maken van openingen.

Omdat alle stappen van het productieproces vallen onder de regie van BMW, kan naast kwaliteit ook duurzaamheid gegarandeerd worden. Zo wordt de energie voor de in aanbouw zijnde fabriek waar het CFRP wordt geproduceerd (Moses Lake, Washington) afgenomen van de nabij gelegen waterkrachtcentrale. De nieuwe LifeDrive-constructie maakt de productie van CFRP eenvoudiger, flexibeler en energiezuiniger. Afval dat tijdens de productie ontstaat, wordt deels weer hergebruikt in de productie of als grondstof voor andere industrieprocessen aangeleverd. De Lithium-Ion accu's van de joint Venture met SB LiMotive kunnen bovendien worden hergebruikt na het gebruik in de auto. Bijvoorbeeld voor statische toepassing zoals opslag van zonne-energie. Daarna kunnen de materialen uit de accu's worden gerecycled. SB LiMotive houdt hier bij de productie reeds rekening mee.

BMW i3

BMW's "Project i" ging in 2007 van start. Er werd een kleine denktank ingericht waar gewerkt werd aan een nieuw, ecologisch voertuigconcept voor stedelijk gebruik. De naam van één van de belangrijkste projecten: MegaCity Vehicle (MCV). Dit nieuwe voertuig moest niet alleen duurzaam zijn tijdens de gehele levenscyclus, maar ook economisch zijn en sociaal geaccepteerd. Begin 2008 arriveerde een eerste verkenner, de MINI E. De elektrische MINI rijdt al een jaar praktijkkilometers bij gebruikers in de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië.

Begin dit jaar debuteerde de BMW ActiveE concept. Deze elektrische BMW 1 Serie heeft vier zitplaatsen en een volwaardige bagageruimte. Een volle accu brengt de auto in de praktijk 160 kilometer ver. Voor dagelijks woon-werkverkeer is dat al ruim voldoende, getuige de wetenschap dat een BMW 1 Serie of MINI rijder per dag gemiddeld slechts 40 kilometer aflegt. De aandrijflijn voor de BMW ActiveE concept is in de basis ontwikkeld voor gebruik in de MCV en zal een testfase ondergaan tot het model in 2013 debuteert.

BMW i3

Tegenover de voordelen staan op dit moment nog enkele nadelen. De opslag van elektriciteit vraagt veel ruimte en gewicht en het opladen kost de nodige tijd. Daarnaast is de actieradius beperkt. Een groter bereik kan met een grotere accu die meer weegt en meer ruimte inneemt. BMW ingenieurs werken echter langs verschillende wegen aan een oplossing, onder meer door intelligent energiemanagement en het sterk reduceren van het energiegebruik door het verlagen van het gewicht. Op die manier is met eenzelfde accu een groter bereik mogelijk. Voor de lange termijn werkt BMW aan het opvoeren van de accucapaciteit, met name de energiedichtheid (kW per liter of kilo). Voor de ontwikkeling van accutechniek en aandrijving werkt BMW Group nauw samen met SB LiMotive (een samenwerking van Samsung en Bosch).

UnitedConsumers
BMW verkort levertijd i3BMW verkort levertijd i3
22 juli 2019
BMW maakt prijzen i3 en i3s bekendBMW maakt prijzen i3 en i3s bekend
20 september 2017
BMW i3 batterij gebruikt voor overschotBMW i3 batterij gebruikt voor overschot
30 juni 2017
BMW i3 tijdelijk als Carbon EditionBMW i3 tijdelijk als Carbon Edition
5 mei 2017
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum