BMW 1-Serie (2004 - 2011)
Minder is beter
Het geheel ziet er beter uit? Dat portiertje minder maakt een wereld van verschil! De vijfdeurs 1-Serie ziet er uit als een sportieve stationcar, maar deze driedeurs variant is een bloedmooie hatchback! De beide deuren zijn zo groot dat de 1-Serie nog nauwelijks aan een stationcar doet denken. Minder deuren is beter.
Tegelijk met de introductie van de drie-deurs uitvoering, heeft de 1-Serie een aangepast front gekregen. De lijnen langs de zijkant en onder de bumpers zijn iets meer aangezet. Daardoor heeft de auto, ongeacht het aantal deuren, een volwassener uitstraling gekregen.
De binnenruimte is onveranderd gebleven. Voorin is de BMW een gemiddeld ruime auto. De ruimte op de achterbank is matig. Dankzij de hoekige achterzijde, is de beschikbare kofferruimte optimaal te benutten.
Minder knoppen is beter
De facelift is ook aangegrepen om een aantal nieuwe opties te introduceren. Zo is de 1-Serie te voorzien van een USB aansluiting waarmee MP3-bestanden direct kunnen worden afgespeeld vanaf een geheugenstick. Als alternatief is ook een speciale iPod aansluiting leverbaar.
Afhankelijk van de uitvoering kan de 1-Serie worden voorzien van "iDrive". Dit systeem, dat audio, navigatie, telefonie en klimaatbeheersing combineert in één systeem met één beeldscherm en één druk/draai-knop is in de loop der jaren steeds verder verfijnd. Het is mede daarom nog steeds veruit het beste in z'n soort. Minder knoppen is beter.
Minder gewicht is beter
Het klinkt misschien niet logisch, maar dit instapmodel van BMW is tevens het fijnst sturende model van BMW. De duurdere modellen bieden een evenwichtige balans tussen comfort en sportiviteit. Maar voor de 1-Serie kiest BMW nadrukkelijk voor rijplezier. Het onderstel is beduidend stugger dan dat van de andere BMW's. Juist daarom is de hele belevenis intenser dan in een 3 of 5-Serie.

BMW bereikt dat op een aantal manieren. De belangrijkste daarvan is gewichtsbesparing door toepassing van aluminium en kunststof. Het resterende gewicht wordt zo veel mogelijk evenredig over de voor- en achterwielen verdeeld. Een lichte auto kan makkelijker van richting veranderen en als de balans dan ook nog perfect is, voelt zelfs een buitenstaander direct dat de 1-Serie beter stuurt dan menig andere auto.
De achterwielaandrijving doet een laatste duit in het zakje. Omdat de voorwielen alleen sturen, komen geen extra krachten op die wielen en is het gevoel met de auto nog beter. Om het anders te zeggen: wie van autorijden houdt, raakt binnen luttele kilometers verslaafd aan de 1-Serie.

Minder verbruik is beter
Om de verslavende factor te vergroten is de vernieuwde 1-Serie, ongeacht het aantal portieren, voorzien van sterkere motoren. Dankzij doordachte techniek zijn die ondanks het toegenomen vermogen minder schadelijk voor het milieu. BMW heeft relatief eenvoudige maatregelen getroffen die tijdens de testrit zeer effectief bleken te zijn.
De eerste daarvan is het stop/start systeem. Wanneer de auto tot stilstand komt, de versnelling in neutraal wordt gezet en de koppeling wordt losgelaten, stopt de motor. Zodra de eerste versnelling wordt ingelegd, start de motor weer. Dit gaat in de praktijk zeer snel en het systeem geeft nooit een storende vertraging bij het wegrijden. In tegenstelling tot soortgelijke systemen van andere merken, kan de bestuurder er bij BMW voor kiezen de motor te laten draaien door de koppeling ingetrapt te houden.
Het motorblok is lichter geworden en de interne wrijving is tot een minimum beperkt. Auto's met handgeschakelde versnellingsbak zijn voorzien van een schakelindicator die aangeeft wat het beste schakelmoment is om zuinig te rijden.
Minder verspilling is beter
Onderdelen die normaal gesproken mechanisch zijn, zijn nu elektrisch. Denk daarbij aan de waterpomp, de oliepomp en de stuurbekrachtiging. Die mechanische pompen werken veelal op volle kracht, ook als dat niet noodzakelijk is. Door te kiezen voor elektrische exemplaren is het mogelijk deze onderdelen alleen te benutten voor zover dat nodig is.
Maar verspilling voorkomen is slechts de helft van het verhaal. De energie die normaalgesproken verloren zou gaan bij remmen of uitrollen, wordt nu opgeslagen in een accu. Door die "gratis" stroom te gebruiken voor de elektrische pompen, wordt een flinke besparing gerealiseerd.
Uit metingen van BMW blijkt dat al deze maatregelen er voor zorgen dat de meeste motorvarianten nu een seconde minder nodig hebben voor de sprint van 0 naar 100 km/u. Tegelijkertijd verbruikt de auto nu een liter minder brandstof per 100 km.
De testauto is voorzien van een 2-liter viercilinder motor die goed is voor 170 pk. Wanneer met deze 120i stevig wordt doorgereden is de 1-Serie een pure pretmachine en een ronduit snelle auto. Het verbruik ligt dan rond de 8,5 liter per 100 km. Wanneer de bestuurder er juist alles aan doet om brandstof te besparen, is het goed mogelijk om diezelfde 100 km met slechts 6,1 liter benzine af te leggen. Over de gehele proefrit werd een gemiddeld verbruik van 7,8 liter per 100 km gerealiseerd. Meer vermogen, minder verbruik; een prachtige combinatie!

Conclusie
Pijnlijk was het, om na de proefrit de vernieuwde BMW 1-Serie weer terug te moeten geven aan de fabrikant. De auto is merkbaar sneller en meetbaar zuiniger geworden. De milieuvriendelijke maatregelen hebben geen invloed op het rijplezier; de gewichtsreductie heeft de 1-Serie zelfs nog dynamischer gemaakt. De nieuwe 3-deurs variant heeft een compleet andere aanblik; een deurtje minder geeft de 1-Serie veel meer uitstraling.
- Zeldzaam mooi
- Zuinig zonder in te leveren op rijplezier
- Hoogte veiligheidsgordel niet verstelbaar
- Airco niet actief bij automatisch uitgeschakelde motor