Audi TT (1998 - 2006)
De doos van Pandora
Het interieur is al even fraai als het exterieur. De ring met schroefgaten die op de tankdop en wielen is te vinden, komt binnenin de TT terug. Ieder onderdeel dat daar gelegenheid toe gaf is van het TT thema voorzien: van versnellingspook tot deurhendel (altijd van echt aluminium, geen gespoten plastic).
Tussen de klokken met aluminiumranden zijn de boordcomputer en het (optionele) bestuurders informatiesysteem te vinden. Hierop zijn behalve verbruik, gemiddelde snelheid en actieradius ook technische gegevens over de auto af te lezen. Het "Auto Check"-systeem controleert de technische staat van de auto en geeft indien gewenst informatie over bijvoorbeeld de oliedruk of stand van de remmen.

Achter een aluminium afdekplaat met TT-logo bevindt zich het Audi "concert" Audio systeem. Dit in samenwerking met Bose ontwikkelde systeem komt in de TT helaas niet tot zijn recht. Ondanks de handige integratie met de boordcomputer doet het bombastische en onevenwichtige geluid afbreuk aan het TT plezier.
Boodschappenauto
Iedere TT is standaard uitgerust met automatische klimaatcontrole en heerlijke stoelen met stoelverwarming. Enige minpuntje van de stoelen is de lederen bekleding, waarin de bestuurder in een snel genomen bocht kan wegglijden. Als alternatief levert Audi de TT daarom op verzoek alcantara in plaats van leder.
Wanneer de hoogte van de stoel goed is ingesteld, zitten zelfs lange mensen (tot ongeveer 2 meter) prima in de TT. Dankzij de lage zit bevindt het hoofd van de bestuurder zich op dezelfde hoogte als de kleine raampjes en is het zicht rondom prima. Het metaal tot aan de schouders en de brede raamstijlen geven een veilig gevoel. Wie mooi wil zijn hoeft geen pijn te lijden. In tegendeel, de zit in de knusse cocon die TT heet is heerlijk.
Parkeren of manoeuvreren door krappe stadscentra is geen probleem met de TT. De motorkap is voldoende te overzien, alleen de achterklep blijft aan het zicht van de bestuurder onttrokken. En eenmaal geparkeerd blijkt de TT een praktische auto. Het minuscule achterbankje kan worden opgeklapt waarna de toch al onverwacht ruime bagageruimte toeneemt van 220 dm³ tot 490 dm³. Ruim voldoende voor een boodschappentas of een set golfclubs. Zoals later zal blijken is de benaming GTi of grand tourismo een belediging voor de TT, maar als boodschappenauto doet de TT het prima.
Vuurpijl
De 1.8 liter vier cilinder turbomotor is goed voor 180 paardekrachten die bij deze Quattro variant worden overgebracht op alle vier wielen. Daarmee is de TT wel een zeer snelle boodschappenauto. Wie het gas diep intrapt wordt keer-op-keer getrakteerd op een indrukwekkende acceleratie. De snelheidssensatie is groot, ook binnen de door de wet opgelegde limieten.
De sprint van 60 naar 120 km/u is een belevenis die nooit gaat vervelen. Iedere aanspraak op het vermogen voelt als een vergrijp: als iets zo leuk is, moet het wel verboden zijn. Zelfs met de beste zelfbeheersing van de wereld is spelen met de TT een niet te weerstane verleiding. Ieder bord "einde 100" moet beloond worden met een acceleratie naar 120 km/u in een laag verzet.
Het plezier met de TT lijkt eindeloos. Iedere bestemming is eerder bereikt dan verwacht, zodat ik steeds hoop iets triviaals vergeten te zijn dat dan van ver op moet worden opgehaald. Audi weet ook dat de verleiding tot hard rijden haast onweerstaanbaar is met de TT. Daarom is de auto voorzien van een instelbaar waarschuwingssysteem. De bestuurder kan op zelf gekozen snelheden een geluidssignaal laten klinken ten teken dat bijvoorbeeld de maximumsnelheid is bereikt.
De proefrit vindt plaats op een dag met hagel en natte sneeuw. Niet het ideale weer om met een sportwagen op pad te gaan, maar ideale omstandigheden om een vierwielaangedreven auto aan de tand te voelen. De testauto is de Quattro versie, een techniek die Audi voorheen met succes toepaste op de legendarische Audi Quattro.
In de TT is die techniek geperfectioneerd tot een punt waarop de natuurwetten welhaast worden getart. Door opvriezing glimt de bocht van een knooppunt de auto tegemoet. En terwijl andere auto's behoedzaam door de bocht kruipen, rijdt de TT als op rails. In de bocht kan zelfs ongestraft gas worden bijgegeven. Als er een looping in de buurt was, was die zeker geprobeerd! In de stad is de weg wit van de vers gevallen hagelstenen als de TT zonder enige wielspin of stuurcorrecties als een vuurpijl bij het verkeerslicht vertrekt. Vierwielaandrijving werkt ... en hoe.

Op droog wegdek belooft Audi een sprint van 0 naar 100 in 7,4 seconden. De topsnelheid bedraagt 226 km/u. Bij dergelijke prestaties horen dito remmen, iets dat Audi is toevertrouwd. De bekrachtigde ho-houders worden met het oog op winterse omstandigheden geassisteerd door ABS en elektronische remkrachtverdeling EBV. Maar ook zonder die hulpmiddelen is de TT dankzij de goede communicatie met de bestuurder prima stil te zetten.
Maandagochtend
Alhoewel de Audi TT gecategoriseerd mag worden als pure sportwagen is de auto niet vermoeiend om mee te rijden. De motor is redelijk stil, zodat op de snelweg vooral de banden hoorbaar zijn. Het onderstel is kort maar niet bijzonder hard geveerd. Verkeersdrempels in nieuwbouwwijken zijn geen probleem voor de TT.
Ook de "betonplaatweg" tussen Utrecht en Amersfoort (A28) maakt van de TT geen niervergruiser op wielen. Deze eigenschappen maken de TT samen met de sublieme overbrenging tot een sportwagen die ook op een regenachtige maandagochtend met een niet helemaal fris uitgeslapen roes is te rijden. Probeer hetzelfde met bijvoorbeeld een Lotus Elise en bestuurder en auto staan binnen vijf minuten in de vangrails.
Met een prijs die net onder de honderdduizend gulden blijft is de TT relatief goedkoop. De auto komt daarmee binnen het bereik van een groep kopers die zich voorheen in het hoogste GTi en GT segment bevond. Deze bestuurders hebben veelal geen ervaring met echte sportwagens met als gevolg dat zich in Duitsland enige problemen met de TT hebben voorgedaan bij zeer hoge snelheden (boven 200 km/u). De TT voelt dan zeer licht, zodat de communicatie met de bestuurder tekort schiet.
Daarom heeft Audi besloten een aantal modificaties door te voeren. Deze aanpassingen moeten de auto beter hanteerbaar maken onder extreme omstandigheden. Het onderstel wordt voorzien van andere stabilisatoren, stuggere schokdempers en aangepaste dwarsarmen.
Op het kofferdeksel komt een kleine spoiler. Audi zegt in de folder van de TT: "Als je een lijn weglaat is de vorm verminkt, als je een lijn toevoegt werkt die storend". Alhoewel de TT met spoiler nog steeds een ongekend fraaie auto is, doet de spoiler toch afbreuk aan de haast serene schoonheid van het lijnenspel van de TT. Iedere nieuwe TT wordt standaard geleverd met bovengenoemde modificaties. Huidige bezitters van een TT kunnen naar keuze geen, alle of één van beide modificaties laten doorvoeren.

Conclusie
De Audi TT is beslist geen gewone personenauto in een mooi jasje. Het merk dat voorheen bekend stond als degelijk en ingetogen krijgt een gezicht. Een gezicht dat ook durf, vooruitstrevendheid en puur genot uitstraalt. De degelijkheid blijft, want de TT heeft een onberispelijke afwerkingskwaliteit. De "Audi TT 1.8 V5 Turbo Quattro" is een moderne sportwagen die behalve comfort en luxe zoveel rijplezier geeft dat iedere rit voelt als een vergrijp.
Uit de doos van Pandora komt kwaad in de vorm van een onstilbare honger naar snelheid, onvermijdelijke bekeuringen en overdadige luxe. Maar uit de doos kwam ook hoop. Hoop dat Audi de ingeslagen weg blijft volgen. En hoop dat de lente snel aanbreekt, want de zojuist geïntroduceerde TT roadster moet ineens hoognodig worden getest.
- Mooi
- Perfecte afwerking
- Indrukwekkende prestaties
- Gladde stoelen
- Matig audiosysteem