2 maart 2015
Audi Q7

Audi Q7

Nieuwe Audi Q7 komt ook als e-tron

Autozine
2 maart 2015 | Audi introduceert met de Q7 e-tron 3.0 TDI 's werelds eerste TDI plug-in hybride met quattro-aandrijving, en de eerste diesel plug-in hybride voor het merk. De Q7 e-tron Quattro sprint in zes seconden van 0 naar 100 km/u, maar verbruikt bij een kalme rijstijl nog geen twee liter diesel op 100 kilometer.
 

De Q7 e-tron quattro is Audi's tweede model met een plug-in hybride aandrijfsysteem. De Q7 combineert daarbij het beste van twee werelden. Met de 17,3 kWh sterke lithium-ion batterij alleen heeft de grote SUV een puur elektrisch rijbereik tot 56 kilometer. Kilometers die hij in stilte, met kracht én geheel emissievrij aflegt. Samen met de dieselmotor bedraagt de totale actieradius 1.410 kilometer; een afstand van Amsterdam tot voorbij de Spaanse grens.

Audi Q7

De Audi Q7 e-tron quattro is 's werelds eerste plug-in hybride auto met een zescilinder dieselmotor en permanente vierwielaandrijving. De 3.0 TDI diesel (190 kW/258 pk, 600 Nm) en de elektromotor (94 kW, 350 Nm) leveren gezamenlijk 275 kW/373 pk aan systeemvermogen en een gecombineerd koppel van 700 Nm; genoeg om de grote SUV in zes seconden vanuit stilstand naar de 100 km/u te stuwen, met een topsnelheid van 225 km/u.

De elektromotor is geïntegreerd in de 8-traps Tiptronic-transmissie. Met die elektro-unit rijdt de plug-in hybride Q7 tot 56 kilometer puur elektrisch. Volgens de ECE-norm voor plug-in hybride auto's vergt de Audi Q7 e-tron quattro 1,7 liter diesel op 100 kilometer, ofwel een verbruik van bijna 59 kilometer op één liter diesel. Dat komt overeen met een CO2-uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer, de beste waarde in dit segment en bij de huidige regelgeving goed voor 7% fiscale bijtelling voor zakelijke rijders.

Audi Q7

De Audi Q7 e-tron quattro beschikt over een elektromechanische stuurbekrachtiging die zowel efficiënt als gevoelig is. De eveneens nieuw ontwikkelde vijflink wielophanging vóór en achter is meer dan 60 kg lichter ten opzichte van die van het vorige model Q7 en draagt tevens bij aan de sportieve rijeigenschappen. Het lagere zwaartepunt speelt daarin een grote rol.

Nog een onderscheidend kenmerk van de Audi Q7 e-tron quattro is het standaard warmtemanagement-systeem met geïntegreerde warmtepomp; een systeem dat specifiek voor dit model is ontwikkeld. Het systeem gebruikt de 'afvalwarmte' die de componenten van de elektro-aandrijving opwekken en benut die vervolgens om het interieur van de Q7 e-tron quattro te verwarmen.

Audi Q7

Tenslotte onderscheidt de Q7 e-tron quattro zich in dit segment met de weergave en bediening van de Audi virtual cockpit en het nieuw ontwikkelde MMI-systeem.