3 maart 2016
Audi Q7

Audi Q7

Audi SQ7 krijgt elektrische compressor

Autozine
3 maart 2016 | Met 320 kW / 435 pk en 900 Nm aan koppel tussen 1.000 en 3.250 tpm is de SQ7 TDI vanaf nu de meest krachtige Audi diesel op de markt. Als wereldprimeur beschikt de vernieuwde 4.0 V8 TDI-motor over een elektrisch aangedreven compressor, waarmee de SQ7 TDI extra snel uit de startblokken komt.

Op zoek naar een Audi Q7?
DAS import heeft er 344 vanaf € 36.436,-

Audi Q7

Bij de 4.0 V8 TDI worden de twee sequentieel geschakelde uitlaatgasturbo's voor het eerst ondersteund door een elektrisch aangedreven compressor (EPC). Deze elektrisch aangedreven compressor doet zijn werk met name in het lage toerengebied, waarmee de SQ7 TDI vanuit stilstand direct kracht heeft, zonder last te hebben van het zogenaamde 'turbogat'. De compressor maakt gebruik van een compacte elektromotor waarmee hij de motor in minder dan 250 milliseconden van vermogen voorziet. Daarbij spoelt de turbine op tot 70.000 toeren per minuut.

Audi Q7

Die turbotechnologie vertaalt zich in een sprint vanuit stilstand naar 100 km/u in 4,8 seconden en een elektronisch begrensde top van 250 km/u. Die prestaties zet de SQ7 TDI af tegen een gemiddeld verbruik van 7,4 liter op 100 km (CO2: 194 g/km).

Het vermogen voor de elektrisch aangedreven compressor (maximaal 7 kW) wordt geleverd door een 48 Volt accu. Die is onder de vloer van de bagageruimte ondergebracht en ondersteunt waar nodig ook de reguliere 12 Volt accu.

Daarnaast voorziet de 48 Volt accu tevens de voor Audi nieuwe elektromechanische actieve rolstabilisering van stroom. Bij dit systeem scheidt een compacte elektromotor met een drie-fase planetair tandwielstelsel de twee helften van de stabilisator. Op een oneven ondergrond worden de delen actief van elkaar gescheiden voor een verbeterd comfort. Bij sportief rijden worden ze aan elkaar gekoppeld en ten opzichte van elkaar gedraaid, wat het overhellen van de carrosserie in grote mate beperkt.

Audi Q7

De 4.0 TDI V8-krachtbron in de Audi SQ7 TDI is gekoppeld aan een 8-traps Tiptronic automaat, een sperdifferentieel en quattro permanente vierwielaandrijving. Elektromechanische stuurbekrachtiging, Audi drive select en adaptieve luchtvering met een S-specifieke afstelling zijn eveneens standaard. Optioneel is er keuze uit onder meer een sportdifferentieel, de elektromechanische actieve rolstabilisering en vierwielbesturing. Kort na de introductie wordt optioneel tevens een remsysteem leverbaar met lichtgewicht koolstof-keramische schijfremmen. De snelle SQ7 TDI staat af-fabriek op 20 inch lichtmetalen velgen met 285/45 banden, aanvullend biedt Audi opties tot 22 inch uit het programma van quattro GmbH.

Herkenbare S-elementen zijn de radiatorgrille, voor- en achterbumper, luchtinlaten opzij, buitenspiegelhuizen en aluminium instaplijsten. Het uitlaatsysteem mondt uit in vier rechthoekige pijpen. LED-verlichting is voor en achter standaard, optioneel is de SQ7 TDI ook te bestellen met Matrix LED-koplampen.

In het interieur biedt de Audi SQ7 TDI keuze uit sportstoelen en sportstoelen plus, waarbij de verschuif- en neerklapbare stoelen eenvoudiger toegang tot de derde zitrij bieden, indien voor de uitvoering met zeven zitplaatsen wordt gekozen. Herkenbare S-accenten in het interieur zijn onder andere analoge klokken met grijze wijzerplaten en witte naalden, een welkomscherm en S-emblemen.

Audi Q7

De SQ7 TDI is beschikbaar in twaalf kleuren. De opvallende radiatorgrille en de bodembeschermplaat aan de achterzijde zijn afgewerkt in de kleur twilight matgrijs. Een omvangrijke optielijst biedt kopers de mogelijkheid hun SQ7 TDI verder te personaliseren, met een nadruk op ofwel sportiviteit danwel elegantie, mede dankzij het 'design selection sport' pakket, bestaande uit onder andere een volledig lederen interieur met contraststiksels, een Alcantara hemel, sportstoelen plus met Kodiak bruin leer uit de design selection.

In Nederland is de Audi SQ7 TDI vanaf dit voorjaar te bestellen. Prijzen worden in aanloop naar de introductie bekendgemaakt.

Nieuwe vloermatten voor de Audi Q7?
Dat kan! Vanaf € 45,-
Just Carpets.nl

Audi maakt prijs Q7 hybrid bekendAudi maakt prijs Q7 hybrid bekend
9 december 2019
Vernieuwde Audi Q7 nu te bestellenVernieuwde Audi Q7 nu te bestellen
12 september 2019
Audi vernieuwt SQ7 TDIAudi vernieuwt SQ7 TDI
22 juli 2019
Audi Q7 ondergaat facelift 2020Audi Q7 ondergaat facelift 2020
26 juni 2019
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum