Publicatiedatum: 11 mei 2018
Audi A5 Sportback
Autotest

Audi A5 Sportback

Maatpak

Autotest - Wie een Audi koopt, is op zoek naar iets bijzonders. Maar Audi biedt meer dan alleen de bekende A3 hatchback en A4 sedan. Wie echt iets bijzonders wil rijden, kan kiezen voor de A5 Sportback: een luxe sedan met de uitstraling van een coupé. Maak kennis met de tweede generatie van Audi's vierdeurs coupé.

De Audi A5 is er in drie varianten: als coupé, cabriolet en de hier getoonde "Sportback". De Sportback heeft dezelfde sportieve lijn en dezelfde lage bouw als de coupé en cabriolet, maar is een vierdeurs auto voor vier volwassenen.

Audi A5 Sportback

De nieuwe A5 Sportback is exact even lang en breed als de Audi A4 sedan, maar de Sportback is 4 cm lager. Beide modellen hebben een even grote bagageruimte: 480 liter (benzine of dieselmotor).

Ruimte en uitrusting

Binnenin is de A5 Sportback juist wel anders dan een doorsnee Audi. De zit is een fractie lager en de bestuurder zit c.q. ligt iets meer onderuit. De donkere cockpit (zelfs de hemel is bekleed met zwarte stof) van de testauto geeft bovendien het geborgen gevoel dat kenmerkend is voor een coupé.

Audi A5 Sportback

Net als bij iedere andere Audi is het interieur sober, strak en smetteloos afgewerkt. De A5 kan een heel bijzondere en luxueuze auto zijn, maar zoals bij alle premium-merken moet daar stevig voor betaald worden. De testauto moet het doen met relatief weinig opties en heeft daarom geen sleutelvrije toegang, geen achteruitrijcamera, geen automatisch dimmende binnenspiegel, geen DAB+ tuner en een teleurstellend klein beeldscherm. Dit soort zaken zijn zelfs op auto's uit een lager segment inmiddels standaard, maar bij Audi zijn het allemaal opties!

Het basis infotainment-systeem ("MMI Navigatie") heeft een USB-aansluiting, maar die kan alleen worden gebruikt om apparaten op te laden. Met andere woorden: het koppelen van de mobiele telefoon kan alleen via Bluetooth en dan zijn de mogelijkheden beperkt. Het ingebouwde navigatiesysteem raadpleegt Google voor het invoeren van bestemmingen en het tonen van satellietbeelden, maar verwerkt de gegevens merkbaar trager dan het duurdere "MMI Navigatie Plus"-systeem.

Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback

g-tron: de theorie

Wat de testauto wel heeft, is een bijzondere motor. Dit is namelijk de "A5 g-tron". Dat staat voor een motor op aardgas, of beter gezegd: groengas. Fabrikanten moeten de uitstoot van auto's drastisch beperken, maar nog niet alle merken bieden (betaalbare) elektrische auto's aan. Daarom zet Audi, samen met zustermerken Seat en Skoda, in op groengas als tussenoplossing.

Aardgas en groengas zijn makkelijker te winnen dan benzine of diesel. Bovendien is de samenstelling van de uitlaatgassen van een aardgasmotor minder schadelijk dan die van een benzine- of dieselmotor. De co2-uitstoot van groengas ligt volgens Groengas Nederland 75% lager dan die van benzine of diesel.

Het verschil tussen aardgas en groengas zit vooral in de manier waarop het wordt gewonnen. Bij het tankstation tankt de g-tron aardgas (ook wel bekend als "CNG", voor Compressed Natural Gas). Audi koopt voor iedere geproduceerde A5 g-tron certificaten waarmee het aardgasnetwerk wordt gevoed met "groen gas" uit onder andere biomassa. Vergelijk het met groene stroom, waarbij het product uit het stopcontact niet verschilt van andere stroom maar "ergens" in de keten duurzaam opgewekte energie is toegevoegd.

„In de praktijk is alleen op de boordcomputer te zien of op aardgas danwel benzine wordt gereden“
Audi A5 Sportback

g-tron: de praktijk

In plaats van een traditionele brandstofmeter, heeft de A5 g-tron twee brandstofmeters. Links van de klokken wordt getoond hoeveel aardgas er aan boord is (maximaal 19 kg), rechts is een traditionele benzinemeter te vinden. Met volle tanks kon 350 km op aardgas en vervolgens 390 km op benzine worden afgelegd.

Als het gaat om de prestaties, de souplesse of de motorgeluiden is simpelweg niets van de alternatieve brandstof merkbaar. De "A5 2.0 TFSI CNG" is met zijn 170 pk / 270 Nm sterk, snel en zelfs uitdagend. De krachtbron is zelfs zo sterk, dat 130 km/u wandeltempo lijkt. Wanneer de aardgastank leeg is, wordt automatisch overgeschakeld naar benzine. Dit gaat zonder schokken of bijgeluiden. Ook in de prestaties is nauwelijks merkbaar wanneer welke brandstof wordt gebruikt. In de praktijk is alleen op de boordcomputer te zien of op aardgas danwel benzine wordt gereden.

Nederland telt ongeveer 140 locaties waar aardgas kan worden getankt. Het tanken van aardgas is in de praktijk eenvoudiger dan LPG tanken omdat er geen banjonet-sluiting wordt gebruikt en omdat geen knop vastgehouden hoeft te worden. Een volle tank voor de "A5 Sportback g-tron" kostte 23 euro. Dezelfde afstand afleggen op benzine kostte 43 euro (350 km à 7.6 liter per 100 km * 1.60 euro), waarmee aardgas echt loont. Aan de andere kant: zelfs een gulzige elektrische auto zou 13 euro aan elektriciteit nodig hebben om diezelfde 350 km af te leggen (350 km à 20 kWh per 100 km * 19 cent).

Audi A5 Sportback

Weggedrag

Middels "Audi Drive Select" kan worden gekozen voor een neutraal, comfortabel, economisch of sportief karakter. Ook hier is de A5 Sportback net even anders dan de standaard-modellen van Audi. Dankzij de iets lagere bouw en de iets lagere zit is de ervaring intenser bij een sportieve rijstijl. Wanneer kalm wordt gereden is de A5 Sportback juist even stil en comfortabel als de bekendere zakenauto's van Audi.

Conclusie

De Audi A5 is de auto voor wie iets anders wil. Een coupé of cabriolet zijn dan de meest logische keuzes, maar dat is niet altijd even praktisch. Daarom is de Audi A5 er ook als Sportback: het vloeiende lijnenspel van een coupé, en ook vier deuren plus volop bagageruimte.

Om nog beter in te spelen op individuele wensen is de A5 Sportback ook leverbaar als "g-tron". Dat staat voor een motor die zowel benzine als aardgas accepteert. In de praktijk rijdt de A5 even goed op beide brandstoffen, het verschil zit slechts in de kosten (aardgas is ongeveer de helft goedkoper per kilometer) en de samenstelling van de uitstoot (aardgas is minder milieubelastend).

Na een week sturen voelt de Audi A5 Sportback g-tron als een goed maatpak. Hij is representatief als alle andere in driedelig grijs, maar wie een pak op maat laat maken ziet er beter uit en geeft het gevoel echt hart te hebben voor zaken.

plus
  • Prima rijeigenschappen
  • Onderscheidende vormgeving
  • Ook beschikbaar met aardgas-motor
min
  • Karige standaard-uitrusting
  • Onhandig kleine buitenspiegels
  • G-tron inmiddels uitverkocht voor 2018