4 november 2015
Audi A4
Nieuws

Audi A4

Vijf sterren veiligheid voor Audi A4

4 november 2015 - De nieuwe Audi A4 behoort met een topscore van vijf sterren in de Euro NCAP botsproeven tot de veiligste auto's in zijn klasse. Euro NCAP beloonde de nieuwe A4 met vijf sterren voor zowel de veiligheid van inzittende volwassenen en kinderen als de bescherming van voetgangers.

Tevens kende de organisatie de Audi A4 de 'Euro NCAP advanced' onderscheiding toe voor het multicollision remassistentiesysteem (standaard) en het Audi pre sense basic-systeem (optie). De multicollision remassistent remt de A4 bij een ongeval automatisch af, waarmee het risico op slippen en vervolgaanrijdingen wordt beperkt. Audi pre sense basic spant de veiligheidsgordels aan in gevaarlijke situaties die tot een aanrijding leiden, en sluit daarbij uit voorzorg razendsnel de ramen en het schuif-/kanteldak.

Audi A4

Nog een belangrijk onderdeel van de standaard veiligheidsuitrusting in de A4 is Audi pre sense city: een anticiperend waarschuwings- en noodstopsysteem. Bij snelheden tot 85 km/u controleert het systeem of andere voertuigen of voetgangers zich in de rijrichting van de auto bevinden. Wanneer het risico op een aanrijding bestaat, waarschuwt het systeem de bestuurder in diverse stappen: eerst visueel en akoestisch, vervolgens door een kortstondig signaal via het remsysteem. Uiteindelijk schakelt het systeem indien noodzakelijk automatisch het noodstopsysteem in.

Daarnaast is er een keur aan andere assistentiesystemen beschikbaar om de veiligheid in de A4 te vergroten. Voorbeelden zijn de collision avoidance assistent, turn assist en het exit warning systeem bij het uitstappen. Waar de collision avoidance assistent de bestuurder helpt een obstakel te vermijden, houdt turn assist het tegemoetkomende verkeer in de gaten wanneer de auto afslaat en de rijbaan van het tegemoetkomende verkeer kruist. Bij een gevaarlijke situatie zal het systeem een remingreep doen om de bestuurder te waarschuwen dat het niet veilig is de rijbaan over te steken, om zo een aanrijding te voorkomen.

Audi A4

Het exit warning systeem beperkt het risico op letsel bij het openen van de portieren. Rood oplichtende LEDs waarschuwen de inzittenden om de portieren niet te openen wanneer andere weggebruikers van achteren naderen.