30 augustus 2023

Alfa Romeo 33 Stradale

Alfa Romeo kondigt 33 Stradale aan

30 augustus 2023 - Alfa Romeo kondigt de wedergeboorte van de 33 Stradale aan. Het nieuwe model is een manifest van de vele mogelijkheden van het Italiaanse merk op het gebied van design en rijbeleving, nu én in de toekomst. De nieuwe Alfa Romeo 33 Stradale wordt volgens een ambachtelijk proces met de hand gebouwd in een gelimiteerde oplage van 33 exemplaren.

Om een droom te kunnen waarmaken, zoals het reïncarneren van de legendarische 33 Stradale, is niet alleen een flinke dosis moed vereist, maar ook een snufje gezonde waanzin. Met dezelfde durf en visie als waarmee de originele 33 Stradale uit 1967 werd ontwikkeld, heeft het team van Alfa Romeo opnieuw een kunstwerk gecreëerd. Het doel was om de rijbeleving en de charme van een icoon te herinterpreteren voor een selecte groep klanten, die vanaf het begin in het project hebben geloofd. De nieuwe 33 Stradale werd gecreëerd door de nieuw opgerichte Alfa Romeo Bottega een team van ontwerpers, ingenieurs en historici van het merk dat eerst naar potentiële kopers luisterde, waarna de auto samen werd gecreëerd.

Alfa Romeo

Jean-Philippe Imparato, CEO van Alfa Romeo: "Met de nieuwe Alfa Romeo 33 Stradale wilden we iets creëren dat het merk en diens historie kenmerkt en Alfisti trots maakt. Een dergelijk resultaat kon alleen worden bereikt dankzij de expertise, het harde werk en de passie van ons team. Met de steun van het management dat de duidelijke ambitie heeft om bij te dragen aan het schrijven van nieuwe hoofdstukken voor de toekomst van het merk, met respect voor zijn unieke geschiedenis. Dit is het eerste 'fuoriserie'-model van het merk sinds 1969 en zal niet de laatste zijn".

Geïnspireerd op het historische model uit 1967

De nieuwe 33 Stradale is ontworpen door Alfa Romeo Centro Stile, het designcentrum van Alfa Romeo. Het design is onmiskenbaar geïnspireerd op het historische model, maar met bepaalde designelementen van Alfa Romeo's nieuwste designtaal. De voorzijde wordt gekenmerkt door zijn krachtige en gespierde vorm, het iconische Alfa Romeo-schild en de complexe vormen van de elliptische koplampen.

Het profiel is dynamisch en slank, met zogenaamde 'elytra' vleugeldeuren en twee grote luchtinlaten aan de zijkant. Dankzij de hoekopening van de portieren en het grote zonnedak genieten inzittenden van een uniek uitzicht, vergelijkbaar met dat van de cockpit van een vliegtuig. De achterzijde wordt in evenwicht gehouden door de golvende voorzijde en straalt extra kracht uit dankzij de afgeknotte achterkant, V-vormige graphic en ronde achterlichtunits.

Schakel tussen verleden en toekomst

De nieuwe 33 Stradale is opgebouwd uit een aluminium H-frame chassis en een koolstofvezel monocoque voor maximale stijfheid en gewichtsreductie. De Alfa Romeo 33 Stradale fungeert daarnaast als ideale schakel tussen de verbrandingsmotoren uit het verleden en de elektrische toekomst.

Het model wordt naar wens geleverd met een 3,0-liter V6 twinturbo benzinemotor met meer dan 620 pk. Er kan ook gekozen worden voor een volledig elektrische aandrijving met ruim 750 pk en een geschatte actieradius van 450 kilometer (WLTP). De beoogde topsnelheid bedraagt 333 km/u, terwijl de acceleratie van 0-100 km/u binnen drie seconden voltooid is. Net zo belangrijk zijn de remprestaties: van 100 km/u naar stilstand in minder dan 33 meter.

Tevens is Alfa Romeo F1 Team-coureur Valtteri Bottas betrokken bij de finale afstelling van de 33 Stradale om sensationele circuitprestaties te garanderen, maar ook dagelijks bruikbaarheid op de openbare weg.