2 februari 2012
 

BMW

BMW presenteert Mobility of the Future

2 februari 2012 | Norbert Reithofer, bestuursvoorzitter van BMW AG, overhandigde vandaag de sleutels van de eerste BMW ActiveE aan Johan van de Gronden, algemeen directeur van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds. Deze overhandiging vond plaats tijdens het 'Mobility of the Future' evenement in Rotterdam en markeerde bovendien de start van een grootschalige e-mobility praktijktest van BMW Group in Nederland. Na Duitsland en de Verenigde Staten is Nederland het derde land ter wereld waar klanten de elektrische BMW ActiveE gaan testen in het dagelijks gebruik.

Reithofer beschouwt Nederland als een ideale proeftuin voor deze test. "De Randstad is bijzonder geschikt voor onze vloot BMW ActiveE's. Bovendien loopt Nederland voorop met nieuwe mobiliteitsconcepten en zijn Nederlanders zeer open minded ten aanzien van nieuwe technologieën". Met 7 miljoen mensen binnen een straal van 50 km heeft de Randstad het karakter van een internationale megacity, ideaal voor e-mobility. Bovendien is er een gunstig fiscaal stimuleringsklimaat en sprake van een sterk milieubewustzijn.

BMW

Uit onderzoek dat metrixLAB in opdracht van BMW Group Nederland verrichtte, blijkt dan ook dat verreweg de meeste Nederlanders zich als 'groen' profileren. Zo zegt 65 procent van de ondervraagden graag een bijdrage aan een schoner milieu te leveren. De meeste mensen zijn echter niet bereid om hiervoor iets op te geven of meer te betalen. Als redenen om een elektrische auto te rijden, geven de meeste mensen aan dat dit milieuvriendelijker is. Een andere belangrijke motivatie zijn de lage kosten. Stimulering door de overheid van schone mobiliteit is dus essentieel voor het succes van e-mobility in Nederland. De meest genoemde reden om níet in een elektrische auto te rijden, is de onzekerheid: onzekerheid over de actieradius en over het onbekende.

Bijna 60 procent van de Nederlanders geeft aan onbekend te zijn met e-mobility. Zakelijke rijders blijken wel eerder geneigd elektrisch te gaan rijden, onder meer met het oog op de fiscale voordelen. Dit geeft aan dat e-mobility in Nederland dus via de zakelijke markt van de grond moet komen.

BMW

Opvallend is het dat onder mensen die ervaring hebben met elektrische auto's bijna 90 procent uitgesproken enthousiast is over e-mobility. In vergelijking met mensen die dit niet hebben, overweegt zelfs een significant groter deel van hen om zelf elektrisch te gaan rijden.

Om Nederland nader kennis te laten maken met de e-mobility strategie van BMW Group, presenteerde bestuursvoorzitter Reithofer vandaag de visie van de onderneming op de sterk veranderende mobiliteitsbehoefte in grootstedelijke gebieden. BMW Group speelt daar nu al op in met onder andere de BMW ActiveE: een voorloper van het nieuwe op duurzaamheid geschoeide subbrand BMW i. Hiermee zet zij in op de mobiliteit van de toekomst.Dit jaar testen Nederlandse klanten een reeks van 30 BMW's ActiveE als onderdeel van een wereldwijde praktijktest met 1000 auto's.

BMW

De eerste Nederlandse bestuurder van de elektrische BMW is Johan van de Gronden, algemeen directeur van het Wereld Natuurfonds,. Het WNF zoekt samenwerking met het bedrijfsleven om de economie versneld op een nieuwe, schone leest te schoeien. Van de Gronden: "Bij voorkeur werken wij met bedrijven die voorop lopen in de markt, zoals BMW. Zij staat al jaren hoog genoteerd als brancheleider in de Dow Jones Sustainability Indexes. Ook WNF loopt graag voorop in de stimulering van emissievrij rijden". Het WNF krijgt een jaar lang de beschikking over twee BMW ActiveE's en neemt daarmee actief deel aan de praktijktest van BMW.

De voor het eerst in Nederland getoonde BMW i3 Concept en BMW i8 Concept zijn de eerste auto's die vanaf de ontwikkelingsfase tot over de gehele levenscyclus op duurzaamheid zijn gericht. Dat vergt zorgvuldige voorbereidingen. Elke leverancier, alle materialen, alles moet voldoen aan strikte duurzaamheideisen. In de fabriek in Leipzig wordt zelfs gewerkt aan CO2-neutrale productie met een eigen windmolenpark. 'De productie van de BMW i3 en de BMW i8 zal volledig plaatsvinden met behulp van duurzame, regeneratieve energiebronnen. Dit is een absolute primeur in de automobielindustrie', benadrukt bestuursvoorzitter Reithofer. 'Ooit zullen al onze fabrieken volledig CO2-neutraal produceren'

BMW

De ingenieurs van BMW hebben bovendien een compleet nieuwe bouwwijze ontwikkeld. Het zogenoemde LifeDrive concept compenseert met ultralichtgewicht materiaal als carbon het gewicht van de accu's. Dat levert weer belangrijke energiebesparingen op. Een grondige voorbereiding op de serieproductie is dan ook noodzakelijk. In dit kader lanceert BMW nu dus de praktijktest met de BMW ActiveE.

Norbert Reithofer gaf vandaag aan dat BMW Group zich bevindt in een transitie van autofabrikant naar mobiliteitsaanbieder: "Wij ontwikkelen nieuwe mobiliteitdiensten in samenwerking met onderzoekpartners en steden". BMW stelt zich technologisch bewust breed op, om met op maat gemaakte oplossingen tegemoet te komen aan de verschillende mobiliteitseisen over de gehele wereld. Om de komende jaren snel te kunnen investeren in uitbreiding van het aantal mobiliteitdiensten heeft BMW Group bijvoorbeeld in New York een investeringsmaatschappij opgericht: BMW i Ventures met een kapitaal van 100 miljoen dollar.

BMW BMW BMW BMW
 
Websitewww.bmw.nl
Deel via