16 maart 2020
 

Volvo

Volvo zet treinen in voor intern-transport

Autozine
16 maart 2020 | Volvo realiseert een significante CO2-besparing door het transport zo veel mogelijk via het spoor te laten verlopen in plaats van over de weg. Met name in Europa, waar vrachtwagens een grote rol spelen bij de distributie van nieuwe voertuigen, zal de overstap van wegtransport naar het spoor een grote impact hebben. Door te kiezen voor transport via het spoor heeft Volvo de CO2-uitstoot op de route tussen de fabriek in Gent (Belgiƫ) en een speciaal gebouwd depot in Noord-Italiƫ met bijna 75% weten te reduceren. Op een andere route van Gent naar een depot in Oostenrijk daalde de uitstoot met bijna de helft sinds de overstap op spoorvervoer.
 
Info

Beide initiatieven maken deel uit van het klimaatplan dat Volvo begin 2020 onthulde. Het doel hiervan is om de CO2-voetafdruk per auto met 40% te verkleinen tussen 2018 en 2025. Dat vereist een verlaging van de operationele emissies van 25%, inclusief logistiek. Het plan van Volvo is een concrete stap om in 2040 een volledig klimaatneutraal bedrijf te zijn.

Volvo

Volvo gaat spoorvervoer ook op grotere schaal inzetten in China en de Verenigde Staten. Nu rijdt al twee keer per week een autotrein van de fabrieken in China naar Gent. Via andere treinverbindingen worden auto's naar eindbestemmingen binnen China en Rusland getransporteerd.

In de Verenigde Staten is de Volvo-fabriek in Charleston (South Carolina) overgestapt op een gerenommeerd netwerk van vrachtvervoer per spoor dat nieuwe auto's naar depots in Noord-Amerika brengt. Deze treinen vervangen nu al het equivalent van tientallen vrachtwagens per week. Dat aantal neemt verder toe als de volgende generatie Volvo XC90 in productie gaat.

Het klimaatactieplan van Volvo behoort tot de meest ambitieuze in de auto-industrie. Het plan bevat concrete acties in overeenstemming met het klimaatakkoord van Parijs van 2015, dat tot doel heeft om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau.

De ambities van Volvo voor 2040 gaan verder dan alleen het aanpakken van uitlaatemissies door middel van volledige elektrificatie. Volvo realiseert als geen ander dat elektrificatie niet genoeg is om de impact op het milieu te verminderen. Daarom kijkt Volvo ook naar het aanpakken van de CO2-uitstoot over de hele linie: binnen het productienetwerk, de toeleveringsketen, door recycling en hergebruik van materialen en op andere gebieden.

Profile
Volvo verbetert XC90 voor modeljaar 2020Volvo verbetert XC90 voor modeljaar 2020
12 maart 2020
Volvo opent batterijfabriek in GentVolvo opent batterijfabriek in Gent
6 maart 2020
Volvo V60 verbeterd voor modeljaar 2020Volvo V60 verbeterd voor modeljaar 2020
2 maart 2020
Volvo introduceert vernieuwde S90 en V90Volvo introduceert vernieuwde S90 en V90
21 februari 2020