Volvo
Volvo introduceert multi-adaptieve veiligheidsgordel
De nieuwe multi-adaptieve veiligheidsgordel kan gegevens van sensoren in het interieur en exterieur gebruiken om de bescherming aan te passen, waarbij de instelling wordt aangepast op basis van de situatie en het profiel van de persoon, zoals lengte, gewicht, lichaamsvorm en zitpositie. Een grotere inzittende bij een ernstige botsing krijgt bijvoorbeeld een hogere gordelbelasting om het risico op hoofdletsel te verkleinen. Terwijl een kleinere inzittende bij een lichtere botsing een lagere gordelbelasting krijgt om het risico op ribfracturen te verkleinen.

Dit wordt bereikt door een aanzienlijke verhoging van het aantal zogenaamde belastingsbegrenzende profielvariaties, die de kracht beheren die bij een ongeval op de inzittenden wordt uitgeoefend. En dankzij over-the-air software-updates wordt het in de loop van de tijd steeds beter.
Gegevens gebruiken om de veiligheid te verbeteren
Dankzij meer dan vijf decennia van veiligheidsonderzoek en een database van meer dan 80.000 inzittenden die betrokken waren bij echte ongevallen, heeft Volvo veiligheidskennis opgebouwd die de complexiteit van de echte wereld vastlegt. Deze kennis vormt de basis voor de veiligheidsinnovaties die het bedrijf in de loop der jaren heeft doorgevoerd en voor de Volvo Safety Standard, die verder gaat dan de officiële testvereisten.
Moderne veiligheidsgordels gebruiken lastbegrenzers om te regelen hoeveel kracht de veiligheidsgordel uitoefent op het menselijk lichaam tijdens een botsing. Deze nieuwe veiligheidsgordel breidt de belastingsbegrenzingsprofielen uit van drie naar elf en vergroot het aantal mogelijke instellingen, waardoor de prestaties voor elke situatie en elk individu geoptimaliseerd kunnen worden.
In tegenstelling tot traditionele systemen kan de nieuwe multi-adaptieve veiligheidsgordel gebruik maken van gegevens van verschillende sensoren, waaronder sensoren voor het exterieur, het interieur en de botsing. In minder dan een oogwenk analyseert het systeem van de auto de unieke kenmerken van een botsing, zoals richting, snelheid en houding van de passagier, en deelt die informatie met de veiligheidsgordel. Op basis van deze gegevens selecteert het systeem de meest geschikte instelling.
Ontworpen om te verbeteren
De mogelijkheden van de nieuwe multi-adaptieve veiligheidsgordel zijn ontworpen om voortdurend te verbeteren via over-the-air software-updates. Naarmate Volvo meer gegevens en inzichten verzamelt, kan de auto zijn inzicht in de inzittenden, nieuwe scenario's en responsstrategieën verbeteren.
De nieuwe veiligheidsgordel maakt deel uit van het bredere veiligheidsecosysteem van Volvo en werkt samen met airbags, inzittendendetectie en rijhulpsystemen. Deze samenwerking zorgt voor geharmoniseerde beschermingsfuncties, verhoogt de effectiviteit en minimaliseert het risico op latere verwondingen.
De gordel is getest en verder ontwikkeld in het Volvo Safety Centre crashlab, dat dit jaar zijn 25e verjaardag viert. In het toonaangevende crashlab kunnen de veiligheidsingenieurs van Volvo Cars bijna elk verkeersongeluk nabootsen en tests uitvoeren die de wettelijke vereisten voor veiligheid in de praktijk overtreffen.