24 juli 2006
Volvo C30

Volvo C30

Volvo introduceert C30

Autozine
24 juli 2006 | Een zeer opvallend, dynamisch driedeurs koetswerk, vier ruimbemeten individuele zitplaatsen en een glazen achterklep. Dat zijn de uiterlijke kenmerken van Volvo's jongste, de C30. Bij de onthulling van de Design Concept eerder dit jaar in Detroit beloofde Volvo al dat de echte C30 even opvallend zou zijn. Die belofte maken de Zweden nu waar.
 

Uiterlijk wijkt het productiemodel maar weinig af van de Volvo C30 Design Concept zoals die begin dit jaar op de Detroit Motor Show werd gepresenteerd. De frontpartij heeft met zijn krachtige blik en brede, lage grille zijn dynamische karakter onveranderd behouden. Het zijaanzicht is al even daadkrachtig. De verbrede wielkasten die in de voor- en achterbumper doorlopen, de naar achteren aflopende daklijn en de gespierde schouders die de achterlichten omlijsten, geven de auto een snel silhouet. Meest karakteristieke stijlelement is echter de glazen achterklep een onverbloemde knipoog naar Volvos klassieke 1800 ES die wordt geflankeerd door langwerpige en hoefijzervormige achterlichten. Het geheel wordt extra geaccentueerd door een harmonieus met de bovenkant van de achterruit meelopende dakspoiler.

Volvo C30

De nieuwe C30 biedt volgens de makers onderdak aan vier volwassenen. De auto heeft geen achterbank, maar twee stoelen die van elkaar zijn gescheiden door een smalle console. Dankzij hun positie ontstaat er een ruimtelijk gevoel en is er goed zicht naar voren. Net als veel andere Volvo-modellen is ook de C30 voorzien van de karakteristieke zwevende middenconsole tussen de voorstoelen, te verkrijgen in diverse uitvoeringen.

Vanzelfsprekend is de C30 als het op veiligheid aankomt een echte Volvo. De auto is onder meer leverbaar met BLIS (Blind Spot Information System), dat de bestuurder helpt auto's te spotten die zich in de dode hoeken links en rechts van de auto bevinden. Verder is de frontpartij van de C30 van dezelfde gepatenteerde structuur als die van de S40 en V50. De veiligheidsuitrusting omvat eveneens het Whiplash Protection System (WHIPS) en het Side Impact Protection System (SIPS) met zij-airbags en Inflatable Curtain. Gecombineerd met de overige airbags en de gordelspanners levert dat een optimale veiligheid van de inzittenden op.

De nieuwe Volvo C30 is leverbaar met een heel breed motorenpakket, varierend van een 100 pk sterke viercilinder 1,6-liter benzinemotor en een schone 1,6-liter diesel met 109 pk tot aan de D5 turbodiesel met 180 pk en de 220 pk sterke T5. Daartussenin nog een viercilinder 2.0 en 2.0D en Volvo's bekende vijfcilinder 2.4i.

Volvo C30

Met een lengte van 4.25 meter is de C30 veruit de kleinste uit het Volvo-gamma; hij is 22 centimeter korter dan de S40, waarmee hij zijn onderstel deelt.