8 juni 2011
Volvo C30

Volvo C30

Volvo start productie C30 Electric

Autozine
8 juni 2011 | De Volvo C30 Electric is het ontwikkelingsstadium voorbij. Kort na de zomer vinden de eerste leveringen plaats, aan onder meer leasemaatschappijen en overheden. De elektrisch aangedreven C30 Electric is onderdeel van Volvo's strategie ten aanzien van elektrische auto's voor de komende jaren. In Nederland gaat het om enkele tientallen auto's die binnenkort de weg op gaan.
 

Volvo levert de C30 Electric aan klanten overal in Europa, onder meer in Zweden, België, Nederland en Noorwegen. Al in het najaar van 2010 ging een eerste testvloot van vijftig auto's de weg op. Ook was de Volvo C30 Electric onderdeel van het 'One Tonne Life'-project. Daarin draaide het om een familie die zes maanden lang zo klimaatneutraal mogelijk moest leven. In eerste instantie produceert Volvo tot het einde van 2012 circa 250 exemplaren van de C30 Electric. Indien de vraag toeneemt, wordt het aantal groter.

Volvo C30

De productie van de carrosserie van de C30 Electric vindt plaats in de Volvo-fabriek in het Belgische Gent. De kant-en-klare carrosserie wordt vervolgens getransporteerd naar Göteborg. Daar installeert Volvo de motor, de accu's en de specifieke elektronica. De accu's zijn geplaatst op de plek waar zich bij de conventioneel aangedreven C30 de brandstoftank bevindt en in een speciaal daarvoor ontwikkeld compartiment in de middentunnel. Door deze bouwwijze heeft de installatie van de accu's geen negatieve invloed op de bagageruimte van de C30.

Het opladen van de accu's kan gewoon via een huisstopcontact. Na zeven uur zijn de accu's volledig opgeladen. De actieradius van de Volvo C30 Electric bedraagt ongeveer 150 kilometer. De topsnelheid is 130 km/uur en de acceleratie van 0 naar 50 km/uur neemt 4 seconden in beslag.