11 juni 2010
Volvo C30

Volvo C30

Eerste elektrische Volvo's C30 na de zomer in gebruik

Autozine
11 juni 2010 | Volvo en energieproducent Göteborg Energi gaan samenwerken bij de lancering van elektrisch rijden. Beide bedrijven hebben een intentieverklaring ondertekend: Volvo zal tien elektrisch aangedreven C30's leveren vanaf het najaar. Begin volgend jaar verwacht Volvo de eerste C30 PEV's op de Nederlandse wegen te kunnen inzetten.
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!
 

"Dit is een belangrijke stap voor ons", oordeelt Lennart Stegland, directeur van de divisie Special Vehicles bij de Zweedse autofabrikant. Hoewel er wereldwijd grote interesse is voor de C30 met elektrische aandrijving is Göteborg Energi de eerste partij die een overeenkomst heeft gesloten met Volvo voor de levering van de voertuigen. "We leveren tien auto's vanaf het najaar. De Volvo C30 Electric is een logisch onderdeel van de DRIVe-modellen, ontwikkeld voor het verduurzamen van onze mobiliteit. We zijn verheugd dat er een samenwerking is met Göteborg Energi, helemaal omdat het zich afspeelt bij Volvo's thuisbasis in Göteborg", zegt Lennert Stegland.

Volvo C30

De elektrische Volvo's in de demovloot zijn voorzien van meetapparatuur. Hiermee worden gegevens verzameld over hoe gebruik, rijpatroon en het opladen de levensduur van de accu beïnvloeden.

De stroom voor de testauto's wekt Göteborg Energi volledig duurzaam op, waarmee de feitelijke CO2-uitstoot per gereden kilometer vrijwel nihil is. De auto's rijden tot 150 kilometer ver op een acculading. "Dat is vele kilometers meer dan de gemiddelde Europese forens per dag rijdt. Daarmee is de C30 geschikt voor de dagelijkse ritten van een gemiddeld huishouden", oordeelt Lennart Stegland.

Volvo C30

De Volvo C30 is voorzien van een lithium-ion-accu die via een gewoon stopcontact kan worden opgeladen. In het geval dat de accu volledig leeg is, duurt het opladen acht uur. De topsnelheid van de elektro-Volvo bedraagt 130 kilometer per uur. De acceleratie van stilstand naar 100 kilometer per uur neemt 10,5 seconden in beslag.

Er komen in elk geval 250 Volvo's C30 met accuaandrijving. Lennart Stegland: "Als er veel vraag naar komt van klanten, kunnen we de productie verhogen". Over de kansen van de elektrische auto zegt hij: "Naar schatting rijdt in Zweden vijf tot tien procent van de auto's elektrisch in 2020. Tussen 2020 en 2025 zal de elektrisch aangedreven auto in heel Europa een marktaandeel hebben van drie tot tien procent - dat percentage zal per land variëren".

Volvo C30