26 september 2006
Volvo C30

Volvo C30

Volvo C30 debuteert in Parijs

Autozine
26 september 2006 | Met de opvallende C30 debuteert Volvo in de klasse van compacte, kwalitatief hoogwaardige auto's. Met dit ontwerp wordt een doelgroep aangesproken die voor Volvo tot nu toe vrijwel onontgonnen was. De C30 is voor jonge mensen die genoeg hebben aan twee portieren.
 

Het ontwerp van het productiemodel komt overeen met dat van de C30 Design Concept zoals dat op vele autoshows te zien was. Het front heeft zijn dynamische karakter met de hoekige koplampunits en brede, lage grille behouden. En profil resulteren de in kleur en materiaal contrasterende wielkastomlijstingen en de aflopende daklijn in een scherp gesneden silhouet. Dat wordt versterkt door de boat-shaped achterste zijruiten, omlijst door de kenmerkende brede Volvo-schouders, die krachtig afgerond overlopen in deels hoefijzervormige achterlichtunits. De glazen achterklep met (optionele) prominente spoiler is een absolute blikvanger, en praktisch bovendien.

Volvo C30

Een beetje individualist wil zijn of haar auto graag personificeren. Ook daaraan heeft Volvo bij de C30 gedacht. Zo is er de C30 Sports, voorzien van onder meer spatbordranden en dorpels in kleur gespoten, een grotere voorspoiler a la de C30 Design Concept en forsere uitlaatpijpen. De Sports kit is leverbaar in carrosseriekleur of in speciale dual tone lakken. Meest in het oog springende combinatie is ongetwijfeld de C30 Sports in Cosmic White Pearl, voorzien van een Sports kit in Java Brown Pearl. Dit levert een auto op die vrijwel niet van de C30 Design Concept is te onderscheiden

Vanzelfsprekend is ook de C30 uitgerust met Volvo's zwevende middenconsole. Deze is leverbaar in vier varianten, de nieuwste versie met Virtual White-inleg, geinspireerd op het moderne, gladde oppervlak uit de wereld van sport, computers en MP3-spelers. Hetzelfde materiaal wordt gebruikt voor de deurpanelen. Er is ook een aluminium versie met speciale print, gebaseerd op de console in de C30 Design Concept. Ook de rest van het interieur is geent op de wensen van de doelgroep. De bekleding is naar keuze in blauw of rood, maar desgewenst ook in zwart, met contrasterende rode vloermatten.

Voor de Volvo C30 is een breed motorenpalet beschikbaar: vier- en vijfcilinders benzine en diesel van 1,6 tot 2,5 liter. Alle motoren zijn voorzien van vierkleppentechnologie (de viercilinders zijn dus 16-kleppers, de vijfcilinders 20-kleppers) en dubbele, bovenliggende nokkenassen, waardoor ze gretig reageren op bewegingen van het gaspedaal. De krachtigste benzinemotor (de 2,5-liter T5) is uitgerust met een turbo en levert zijn koppel in een uiterst breed toerengebied: 320 Nm bij 1500 tot 4800 tpm. De kleinste dieselmotor, de 1.6D kenmerkt zich door een zeer laag brandstofverbruik: 4,9 l/100 km.

Volvo C30

Voor een aangenaam leefklimaat wordt de C30 standaard geleverd met airconditioning en een pollenfilter. Optioneel kan de auto worden uitgerust met ECC (Electronic Climate Control) waarmee de temperatuur links en rechts gescheiden automatisch wordt geregeld. ECC kan worden aangevuld met IAQS (Interior Air Quality System), dat continu het koolmonoxideniveau van de lucht die via de airco de auto binnenkomt monitort en de instroomopeningen sluit bij een te hoge concentratie. Het systeem bevat een actief koolstoffilter om stof, uitlaatgasdeeltjes, pollen en onwelkome geurtjes uit het interieur te weren.

De C30 kan optioneel worden uitgerust met BLIS (Blind Spot Information System). Een camerasysteem, geintegreerd in beide achteruitkijkspiegels, houdt in de gaten of er zich een voertuig in de dode hoek bevindt en reageert zonodig met een lichtsignaal. Een ander veiligheidssysteem is IDIS. Het Intelligent Driver Information System is standaard op de Volvo C30, en monitort constant de activiteiten van de bestuurder, zoals stuurwielbewegingen, druk op het gaspedaal en remhandelingen. Zodra het systeem signaleert dat de bestuurder wel wat anders aan zijn hoofd heeft dan SMSjes of inkomende telefoontjes, schakelt IDIS die onverbiddelijk uit tot het weer verantwoord is om ze door te laten.