23 november 2006
Volvo C30

Volvo C30

Speciale Volvo C30 op SEMA autoshow in Las Vegas

Autozine
23 november 2006 | Slechts een paar weken na het officiele werelddebuut van de C30 op de Paris Motor Show, liet Volvo Cars tijdens de jaarlijkse Specialty Equipment Market Association (SEMA) tradeshow in Las Vegas de resultaten zien van een drietal samenwerkingsverbanden met tuningbedrijven. De reacties van het publiek waren erg enthousiast; Volvo Cars bekijkt nu of de autos in de toekomst ook op een Europese show kunnen worden getoond.
 

De drie showmodellen die op de SEMA tradeshow werden getoond stuk voor stuk sterk gemodificeerde versies van de productie-C30 weerspiegelden de visies van Evolve Cars, Heico Sportiv/Burton Snowboards en iPd op Volvo's jongste telg. De autos vertegenwoordigen wat in de optiek van deze tuners de ultieme droomauto is voor het nu al enorme en elke dag groeiende aantal C30-fans over de hele wereld.

Volvo C30

De drie auto's zijn puur gebouwd als design concepts, en iedere tuner heeft in zijn model gelegd wat hij als de ultieme Volvo C30 ziet. Volvo leverde de tuningbedrijven ieder een productie-C30 met zesversnellingsbak en legde ze maar één regel op: aan Volvos veiligheidsprincipe mocht niet worden getornd. Voor de rest waren er geen beperkingen op welk vlak dan ook, en konden ze hun fantasie volledig de vrije loop laten.

De C30 van Evolve Cars is de ultieme street performer en loopt over van de hightech autosporttechnologie. Power is hier het sleutelwoord, en dat uit zich in niet minder dan 507 pk onder de motorkap, die hun krachten onder meer middels sequentiele twinturbo's en een geavanceerd uitlaatsysteem via alle vier de (forse) wielen op het wegdek overbrengen. Onder zijn felgele high gloss koetswerk gaat een sophisticated race-onderstel schuil, en gigantische remschijven moeten de overload aan paardenkrachten op ieder moment weer kunnen beteugelen.

De samenwerking tussen de Duitse tuner Heico Sportiv en Burton Snowboards resulteerde in een C30 die liefhebbers van een actieve en sportieve levensstijl moet aanspreken. Onder de motorkap huist een 300 pk sterk aggregaat dat, elektonisch gestuurd, alle vier de wielen tot daden drijft. De snelweg gaat deze C30 niet uit de weg, maar om ook in het terrein uit de voeten te kunnen, is de Heiko/Burton uitgerust met in hoogte verstelbare wielophanging en speciaal gesneden Toyo-banden die zich gretig in elke ondergrond vastbijten. Zijn laklaag van zes coatings in een matglanzende, bijna camouflage-achtige goud/bruintint laat de auto in de bergen versmelten met de omgeving, maar zal tegelijkertijd op de weg de nodige hoofden doen draaien. In het interieur een portable GPS-systeem, en boven het geopende dak uit torenen (vanzelfsprekend) glanzende 2008 Burton-snowboards.

Volvo C30

Hightech and highstyle komen samen in de iPd (International Product Development) C30, gedrapeerd in de kleuren van de Zweedse vlag. Niets mis met een beetje nationale trots om de aandacht van de bezoekers van de tuningshow in Las Vegas te trekken, vond het Zweedse bedrijf (The Volvo Specialists since 1963). Met 384 pk onder de motorkap en gewoon, af-fabriek, aangedreven via de voorwielen, zet de iPd C30 vooral zijn beste beentje voor op het gebied van elektronische lekkernijen in de vorm van onder meer een touch screen in de zwevende middenconsole en een heads-up display in de voorruit. Meest in het oog springen de omhoogklappende gull-wing-portieren.