29 juli 2014
Volkswagen Polo BlueMotion

Volkswagen Polo BlueMotion

Meer lusten, minder lasten

Autotest | Zelden was de Nederlandse Volkswagen-importeur zo gelukkig met een speciale uitvoering als met de Polo BlueMotion. Dankzij de lage uitstoot gaf de belastingdienst namelijk heel veel subsidie op deze superzuinige Polo. Niet alleen zakelijke rijders, maar zelfs particulieren kozen massaal voor de Polo. De pret eindigde toen het belastingvoordeel ophield. Nu is het daarom tijd voor de nieuwe BlueMotion...

Het leek wel alsof ze werden weggegeven bij Volkswagen: de Polo BlueMotion was niet aan te slepen. Dat kwam omdat zakelijke rijders weinig bijtelling betaalden over de Polo. Nog veel belangrijker was echter dat particuliere klanten werden vrijgesteld van wegenbelasting en BPM, waardoor ze diesel konden rijden tegen de prijs van een benzine-auto.

De eisen die de belastingdienst aan zuinige auto's stelt, worden echter ieder jaar strenger. Op die manier worden autofabrikanten continu aangemoedigd om steeds zuinigere auto's te ontwikkelen. Toen de Polo BlueMotion niet meer aan de eisen van de overheid voldeed, zakten de verkopen in. Volkswagen reageert zoals gehoopt: de Polo BlueMotion is voor modeljaar 2015 nog zuiniger geworden.

Volkswagen Polo BlueMotion

Het goede nieuws is: dankzij een uitstoot van 82 gram CO2 per kilometer komt de Polo BlueMotion zowel in 2014 als 2015 in aanmerking voor 14% bijtelling. Onder zakelijke rijders zal de Polo onveranderd populair blijven. Voor particuliere klanten is er geen goed nieuws te melden: over de nieuwe BlueMotion moet BPM en wegenbelasting worden betaald. Deze zuinige Volkswagen zal daarom alleen bij idealisten in de smaak vallen (en die zullen eerder voor een elektrische auto kiezen).

1.4 TDi

Het lagere verbruik is op de eerste plaats te danken aan een geheel nieuwe dieselmotor. Volkswagen heeft alle onderdelen zo ontworpen dat ze uitwisselbaar zijn tussen de diverse motoren en auto's. Op die manier is het makkelijker om nieuwe producten te ontwikkelen tegen een lagere prijs.

Volkswagen Polo BlueMotion

De nieuwe dieselmotor heeft een inhoud van 1.4 liter en telt drie cilinders. Een driecilinder motor is van nature zuiniger dan een viercilinder, maar heeft een minder rustige loop en een vreemdsoortig, roffelend geluid. Bij de vorige BlueMotion was dit sterker merkbaar dan bij menig andere driecilinder. Hoe zuinig de vorige BlueMotion ook was: de bestuurder werd ieder moment van iedere rit geconfronteerd met het feit dat dit een eco-motor was. Volkswagen heeft deze kritiek ter harte genomen, want de nieuwe BlueMotion loopt veel rustiger. Een wereld van verschil!

Prestaties

Alhoewel de prestaties op papier nauwelijks zijn verbeterd, is het verschil in de praktijk groot. De vorige BlueMotion wilde de bestuurder aanmoedigen om zuinig te rijden door nauwelijks te reageren op het gaspedaal. De nieuwe BlueMotion geeft bij een laag toerental kunstmatig iets gas bij, waardoor de auto nu wel gemakkelijk van de plek komt. Zolang het toerental boven de 1.500 (en bij voorkeur 2.000 tpm) wordt gehouden, zijn de prestaties opmerkelijk goed. Boven de 3.000 is weer merkbaar dat het vermogen afneemt.

Volkswagen Polo BlueMotion
Volkswagen Polo BlueMotion

Zolang de bestuurder er voor zorgt dat de motor binnen het optimale toerenbereik blijft, is het niet overdreven te stellen dat deze groene Polo uitdagend snel is!

De BlueMotion verschilt van de gewone Polo door de aangepaste versnellingsbakverhoudingen. Wie vlot wil doorrijden valt daarom na het schakelen steeds in het "gat" dat de motor moet overbruggen voordat opnieuw snelheid wordt gemaakt. Wie zuinig wil rijden, merkt juist dat het toerental bij constante snelheid aangenaam laag kan worden gehouden. Zo is 120 km/u iets meer dan 2.000 tpm. Alleen 80 km/u gaat niet van harte, dat is te hard voor de vierde versnelling en te langzaam voor de vijf.

Volkswagen Polo BlueMotion

Verbruik

Zoals gebruikelijk bij een auto als deze, zijn een schakelindicator en verbruiksmeter beschikbaar om de bestuurder te helpen zo zuinig mogelijk te rijden. In combinatie met een smartphone is binnenkort een "Think Blue"-app beschikbaar (alleen Android), waarmee de rijstijl wordt geanalyseerd en waar mogelijk verbeterd.

„als het gaat om de rijeigenschappen, doet de BlueMotion nauwelijks onder voor de gewone Polo“
Volkswagen Polo BlueMotion

Technische aanpassingen om tot het lage verbruik te komen zijn een gesloten grille, zijskirts, een speciale achterspoiler, een gestroomlijnde bodem, een verlaagd onderstel en banden met lage rolweerstand (in het geval van de testauto betrof dit Conti's met gunstige index op gebied van rolweerstand, maar geen echte eco-banden).

Hoe zuinig de BlueMotion is, hangt uiteraard sterk af van het gebruik en de rijstijl. Op lange afstanden met een lage kruissnelheid (100 km/u) is een verbruik van rond de 1 op 30 goed haalbaar. Bij hogere snelheden, of gebruik van de airconditioning, loopt het verbruik echter op tot zo'n 1 op 25. In de stad is het nog veel lastiger om zuinig te rijden, waardoor het gemiddelde testverbruik uiteindelijk uit kwam op 1 op 22 (fabrieksopgave: 1 op 32.3).

Volkswagen Polo BlueMotion

Comfort

De Polo heeft begin 2014 een facelift ondergaan en daar geniet ook deze BlueMotion van. Het betekent dat de uitrusting rijker is geworden met een nieuw audio-, communicatie- en navigatiesysteem. De Polo is voortaan leverbaar met LED-verlichting, hetgeen een hogere lichtopbrengst levert tegen een lager energieverbruik. In het interieur zijn hoogwaardiger materialen gebruikt, waardoor de uitstraling nog strakker is.

Op lederen bekleding en een glazen panoramadak na zijn alle opties die leverbaar zijn op een gewone Polo, ook beschikbaar op de BlueMotion. Zeker als het gaat om de veiligheid is dat goed nieuws, want optioneel kan de Polo voortaan zelfstandig remmen voor obstakels.

Volkswagen Polo BlueMotion
Volkswagen Polo BlueMotion

De ruimte voorin is en blijft prima. Met de voorstoel in de achterste stand kunnen zelfs lange bestuurders nauwelijks bij de pedalen! De ruimte achterin is matig voor een auto als deze.

Weggedrag

Ook als het gaat om de rijeigenschappen, doet de BlueMotion nauwelijks onder voor de gewone Polo. Zoals gebruikelijk bij een Volkswagen is het onderstel niet uitgesproken hard of zacht, maar precies zoals de Europese klant het graag heeft. Wanneer nodig laat de Polo zich door de bocht slaan zonder een krimp te geven. Net zo makkelijk laat de Polo zich kalm en comfortabel over lange afstanden sturen.

Volkswagen Polo BlueMotion

Conclusie

De Polo is vernieuwd voor modeljaar 2015. Het uiterlijk werd iets aangepast en de uitrusting werd rijker. Vooral op het gebied van "infotainment" en veiligheid maakte de Polo een grote sprong vooruit.

Voor 2014 introduceert Volkswagen ook een vernieuwde Polo BlueMotion. De auto werd nog zuiniger en dat is goed nieuws voor zakelijke rijders, die voortaan weer genieten van 14% bijtelling. De Polo is echter niet zuinig genoeg om ook financieel voordeel te bieden voor particulieren, zij kiezen de BlueMotion hoogstens uit idealisme.

In vergelijking met de vorige BlueMotion is het karakter sterk veranderd. Het is niet moeilijker of makkelijker geworden om zuinig te rijden. In de praktijk is het verbruik nauwelijks lager dan voorheen. Het grote verschil is dat veel minder merkbaar is van het groene karakter. Dankzij de betere prestaties en de hogere mate van comfort biedt de BlueMotion voortaan meer lusten en minder lasten.

plus
  • Comfortabel
  • Vlot en zuinig
  • Smetteloze afwerking
min
  • Matige ruimte achterin
  • Onhandig kleine buitenspiegels
  • Bijgeluiden van versnellingsbak
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!
Opel Corsa Opel Corsa
"Nieuwe ronde, nieuwe kansen"
Renault Clio Renault Clio
"Zoete verleiding"
Seat IbizaSeat Ibiza
"Prettig"
Ford Fiesta Ford Fiesta
"Feest voor vrekken"
Peugeot 208 Peugeot 208
"Régénération"