3 augustus 2016
 

Volkswagen

Volkswagen introduceert roetfilter voor benzinemotoren

Autozine
3 augustus 2016 | De Volkswagen Group heeft besloten roetfilters voor benzinemotoren, de zogenaamde Gasoline Particulate Filters (GPF), op grote schaal te gaan toepassen. Vanaf 2017 worden alle direct ingespoten TSI- en TFSI-motoren van de groep geleidelijk aan van deze GPF-filters voorzien. De uitstoot van kleine roetdeeltjes wordt daarmee met maximaal 90 procent beperkt.
 

Tegen 2022 kan het aantal auto's van de Volkswagen Group dat jaarlijks met deze technologie zal zijn uitgerust, zo'n zeven miljoen exemplaren bedragen. Het proces start in juni 2017 met de 1.4-liter TSI-motor in de nieuwe Volkswagen Tiguan en de 2.0 TFSI-motor in de Audi A5. Vervolgens wordt de introductie van het filter naar andere modellen en motorengeneraties uitgebreid.

Volkswagen

Roetfilters voor dieselmotoren hebben hun nut en bestaansrecht al bewezen. Het benzinepartikelfilter gaat nu de uitstoot van roetdeeltjes bij direct ingespoten benzinemotoren met maximaal 90 procent terugdringen. Dr. Ulrich Eichhorn, Hoofd Research en Development binnen de Group: "Na eerder al een toename in efficiency en afname in CO2 voor onze motoren te hebben gerealiseerd, zorgen we nu voor een duurzame beperking van de emissieniveaus voor onze moderne benzinemotoren door ze standaard van roetfilters te voorzien."