11 januari 2009
 

Volkswagen BlueSport

Volkswagen toont BlueSport concept

Autozine
11 januari 2009 | Volkswagen begint het nieuwe jaar met de presentatie van een roadster met middenmotor. Met een gemiddeld verbruik van 4,3 l/100 km (113 gram CO2/km) is hij zuiniger dan enig andere sportauto. De Concept BlueSport is een auto die plezier belooft en toch een duidelijk statement maakt met betrekking tot aandacht voor de uitstoot van schadelijke stoffen.
 

Achter de twee voorstoelen van de 3,99 meter lange Concept BlueSport (gewichtsverdeling voor/achter 45:55) liggen uitsluitend TDI- en TSI-turbomotoren. De in Detroit getoonde Concept BlueSport heeft een 132 kW/180 pk sterke Clean Diesel (TDI) met common-railinspuiting en NOx-katalysator. Vanaf 1.750 t.p.m. ontwikkelt de 2,0 liter turbomotor zijn maximale koppel van 350 Nm. Een zestrapsversnellingsbak met dubbele koppeling brengt het vermogen over naar de achterwielen. De transmissie schakelt automatisch en is ook met schakelaars op het stuur te bedienen. In 6,6 seconden accelereert de auto van stilstand tot 100 km/uur. De topsnelheid bedraagt 226 km/uur.

Volkswagen

De bagageruimte voorin heeft een inhoud van 112 liter terwijl achterin nog eens 70 liter bergruimte is. Onderweg hoeft er weinig gestopt te worden om te tanken: het tankvolume van 50 liter en een gemiddeld verbruik van 4,3 liter per 100 kilometer biedt een theoretisch bereik van 1.150 kilometer.

Volkswagen

Het lage verbruik is ook te danken aan het start-/stopsysteem. Staat de auto stil voor bijvoorbeeld een rood verkeerslicht, dan schakelt de motor vanzelf uit. Om snel weg te komen bij het groene verkeerslicht start de motor ogenblikkelijk na het aanraken van het gaspedaal. Het systeem realiseert een verbruiksverlaging van 0,2 liter per 100 kilometer in stadsverkeer. Bij het vertragen van de auto wint de Concept BlueSport energie terug via de dynamo, zodat de motor minder hard hoeft te werken om de accu op te laden en hij dus nog zuiniger draait.

Volkswagen

Voor de vormgeving van de in Flex-zilver gespoten en met oranje stoffen kap uitgeruste auto tekent het team met Klaus Bischoff (hoofd Volkswagen-design) en Thomas Ingenlath (hoofd Design Center Postdam). Behalve de geringe hoogte van 1,26 meter zijn het elementen als de lange wielbasis van 2,43 meter en de verhoudingsgewijs forse breedte (1,75 meter) plus de royale spoorbreedten (voor 1,49 meter en achter 1,52 meter) die het beeld bepalen.

Volkswagen

Binnenin de roadster valt meteen het touchscreen op. Alle informatie- en entertainmentfuncties worden via het scherm bediend. Ernaast zit het multifunctionele stuurwiel met schakelknoppen voor bediening van de transmissie met dubbele koppeling.