14 november 2007
 

Volkswagen Space-Up! Blue

Volkswagen onthult Space-Up! Blue conceptcar

Autozine
14 november 2007 | Volkswagen stelt op de Autoshow van Los Angeles (15 tot en met 26 november) de volgende telg van de New Small Familiy voor: de Space-Up! Blue. Dit is de eerste auto die is uitgerust met een warme brandstofcel in combinatie met twaalf Lithium-Ion-batterijen. De Space-Up! Blue heeft een plug-in functie voor het opladen van de batterijen en maakt ook gebruik van zonne-energie. Door dit alles is de Space-Up! Blue een zero emission vehicle.
 

De door Volkswagen ontwikkelde warme brandstofcel heeft ten opzichte van de conventionele koude brandstofcel belangrijke voordelen: hij is lichter, compacter en heeft minder randapparatuur nodig. Daardoor is hij ook nog eens veel goedkoper en dat komt goed van pas met het oog op serieproductie.

Volkswagen

De warme brandstofcel van de Space-Up! Blue bevindt zich voorin de auto, wordt gevoed door waterstof en hij drijft een 45 kW / 61 pk sterke elektromotor aan. Deze krachtbron is achterin de auto geplaatst. In de vloer van de auto zijn twee veiligheidstanks ondergebracht, waarin totaal 3,3 kilo gecomprimeerde waterstof kan worden opgeslagen. Deze hoeveelheid is goed voor een actieradius van 250 km.

De Space-Up! Blue beschikt ook over een pakket van twaalf compacte Lithium-Ion batterijen. Deze batterijen bevinden zich onder de achterbank zijn op te laden via het stopcontact (plug-in) of via de brandstofcel. Ook het solar-dakpaneel helpt mee de accus op te laden: hij levert maximaal 150 Watt.

Volkswagen

Met volledig opgeladen batterijen, heeft de Space-Up! Blue een actieradius van 100 kilometer, ruim voldoende voor intensief gebruik in de stad. De totale actieradius van de auto komt daarmee op 350 kilometer. De Space-Up! Blue weegt 1.090 kilo en sprint in 13,7 seconden van 0-100 km/h. Altijd compact

Net als de andere leden van de New Small Family is de Space-Up! Blue zeer compact. Hij heeft dezelfde lengte (3,68 m) en breedte (1,63 m) als de onlangs in Tokio voorgestelde Space-Up! De hoogte bedraagt 1,57 m. De Space-Up! Blue belooft plaats aan vier personen. Zelfs met alle zitplaatsen in gebruik is er nog 220 liter bagageruimte beschikbaar. Dit kan worden uitgebreid tot 1.005 liter door de zitplaatsen achter en de passagiersstoel neer te klappen.

Volkswagen

Voor het uiterlijk van de Space-Up! Blue heeft Volkswagen zich laten inspireren door de Sambabus, die in de jaren vijftig bijzonder populair was. Vooral de in het verhoogde dak geintegreerde ruiten springen daarbij direct in het oog. Dat geldt ook voor de champagnekleurige lak, die contrasteert met het in wit uitgevoerde dak waarin het donkere zonnepaneel is opgenomen.

Net als de Space Up! heeft deze Blue-versie zogenaamde butterfly-deuren. De voordeuren scharnieren aan de voorkant en de achterdeuren aan de achterzijde. Bovendien heeft de Space-Up! Blue geen B-stijl en daardoor biedt deze bijzondere constructie een onbelemmerde toegang tot het ruime interieur.

Volkswagen

Het passagierscompartiment is vrijwel gelijk aan dat van de Space-Up! Deze nieuwe versie heeft op het dashboard een 8-inch display waarop de actieradius, de inhoud van de waterstoftanks en de batterijconditie wordt weergegeven.