26 mei 2010
 

Volkswagen

Volkswagen neemt belang in ItalDesign Giugiaro

Autozine
26 mei 2010 | De Volkswagen Group en Italdesign Giugiaro S.pA. (IDG) zetten hun samenwerking door. Tijdens een persconferentie in Turijn is bekend gemaakt dat de Volkswagen Group een belang van 90,1% in IDG neemt. Hierin zijn ook de merknaamrechten en de patenten opgenomen. De aandelen worden verworven door Audi's Italiaanse dochter Lamborghini Holding S.p.A. de overige aandelen blijven in het bezit van de huidige eigenaar: de familie Giugiaro.
 

De samenwerking van Volkswagen en Giugiaro heeft al een lange historie. Zo was Giugiaro de ontwerper van de eerste generatie van de Golf. Daarmee creëerde hij het fundament voor het design van Volkswagen in de jaren '70 van de vorige eeuw. Prof. Dr. Martin Winterkorn, voorzitter van de raad van bestuur van de Volkswagen Group over het zojuist verworven meerderheidsbelang: "Op deze manier participeren we in een van de meest gerenommeerde design- en ontwikkelingshuizen in de auto-industrie. Italdesign Giugiaro kent een rijke traditie en is het vlaggenschip van Italiaans creatief autodesign. Op die manier heeft het een belangrijke bijdrage geleverd aan het 'gezicht' van de wereldwijde auto-industrie".

Volkswagen

De Volkswagen Group werkt al tientallen jaren succesvol samen met IDG. Dit begon met de Golf, maar Giugiaro maakte ook concepten voor bijvoorbeeld de Volkswagen Passat en Scirocco en de Audi 80. In 2008 tekenden Volkswagen en Giugiaro een raamovereenkomst voor de ontwikkeling van nieuwe concepten en modellen. Zo werken beide partijen nauw samen bij lopende projecten zoals de ontwikkeling van de Up!-modelreeks. De implementatie van de raamwerkovereenkomst is nog onderwerp van de standaard goedkeuringsprocedures van de daartoe bevoegde instanties.

Martin Winterkorn vervolgt: "Vandaag begint een nieuw tijdperk van onze strategische samenwerking. Italdesign wordt een permanent lid van de wereldwijde Volkswagen-familie. De Volkswagen Group zet zijn modellenoffensief de komende jaren onverminderd door en daarbij kan het nu volop profiteren van de productiecapaciteit én de kennis van Italdesign. Italdesign Giugiaro levert dan ook een belangrijke bijdrage aan onze wereldwijde 2018-groeistrategie".

IDG is in 1968 in Turijn opgericht door Giorgetto Giugiaro en Aldo Mantovani. Beide oprichters worden beschouwd als pioniers van het moderne Italiaanse autodesign. Bovendien geniet Italdesign groot internationaal aanzien als hoogwaardig ontwikkelingscentrum. De omzet van IDG bedraagt tegenwoordig 100 miljoen euro. De onderneming heeft 800 werknemers in dienst. Giorgetto Giugiaro over het meerderheidsbelang van Volkswagen: "Elke druppel wordt de zee als het richting de oceaan stroomt. Deze zin kwam ik tegen in het boek 'Sophie's World' van de Noorse schrijver Jostein Gaardner. Wij zijn nu de druppel. Door onderdeel van de Volkswagen Group te worden vinden we onszelf en onze kracht opnieuw uit en dat biedt veelbelovende perspectieven voor ons bedrijf".