27 februari 2007
 

Volkswagen

Volkswagen blikt vooruit en kijkt terug tijdens AutoRAI

Autozine
27 februari 2007 | Met de Golf Variant, de Passat BlueMotion en de vernieuwde Phaeton heeft Volkswagen een aantal bijzondere primeurs tijdens de AutoRAI. De auto's worden geflankeerd door de supersnelle Passat R36 en de avontuurlijke CrossTouran. Volkswagen toont zijn toekomstvisie met een studiemodel. Daarnaast legt Volkswagen de nadruk op duurzaamheid en viert het merk zijn zestigjarige aanwezigheid op de Nederlandse wegen.
 

Volkswagen huist tijdens de AutoRAI (29 maart t/m 9 april) traditioneel in de Parkhal. Op de stand staat de Golf Variant als Nederlandse primeur. De stationwagenvariant van de succesvolle Golf vult het leveringsprogramma in de breedte aan. Het motorenpalet van de Golf Variant bestaat uit de bekende benzine- en dieselmotoren uit de Golf hatchback.

Volkswagen

Nog een AutoRAI-primeur is de superzuinige Volkswagen Passat BlueMotion. Voor de aandrijving zorgt een 1.9 TDI-dieselmotor met 105 pk, die aan een transmissie is gekoppeld met langere overbrengingsverhoudingen. Met een gemiddeld verbruik van 5,1 liter per 100 kilometer is dit één van de de zuinigste auto's in zijn klasse. Bovendien stoot hij slechts 136 gram CO2 per kilometer uit, wat hem in Nederland probleemloos het groene A-label oplevert. Gecombineerd met het standaard dieselroetfilter (DRF) bedraagt de totale milieukorting in Nederland zodoende 1.600 euro. Het uiterlijk van de Passat BlueMotion met subtiele chroomelementen lijkt als twee druppels water op dat van de Passat in Highline-uitvoering.

Maar er zijn meer variaties op het thema Passat. De ultieme Passat is de sportieve R36. Het is een primeur voor Nederland en zijn kracht dankt hij aan een direct ingespoten zescilindermotor met een inhoud van 3.6 liter. De 300 pk sterke V6 is gekoppeld aan de sportieve DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling. In combinatie met de permanente vierwielaandrijving (4MOTION) leidt dat tot een sprint van 0 tot 100 km/h in 5,6 seconden (de Passat Variant: 5,8 seconden). Daarmee is de Passat R36 de snelste sprinter in het huidige Volkswagen-gamma. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h.

Volkswagen

De Volkswagen Phaeton verschijnt in Amsterdam in zijn nieuwe gedaante. Dat wil zeggen dat zowel het exterieur als het interieur subtiel gewijzigd is.

Avontuur op de Volkswagen-stand brengt de CrossTouran, het derde Cross-model van Volkswagen; de CrossPolo en de CrossGolf gingen hem al voor. Al deze modellen hebben met elkaar gemeen dat ze een avontuurlijk uiterlijk met extra bodemvrijheid koppelen aan een kleurrijke en veelzijdige standaarduitrusting. Net als de andere modellen uit de Cross-serie wordt de CrossTouran geleverd met voorwielaandrijving.

Volkswagen

Behalve avontuur biedt de Volkswagen-stand een blik in de toekomst. Met een studiemodel laat Volkswagen namelijk zien in welke richting het merk evolueert als het aankomt op design en techniek.

In het ECO Village, waar verschillende autofabrikanten hun ontwikkelingen op het gebied van alternatieve aandrijftechnieken laten zien, neemt Volkswagen een prominente plaats in. Volkswagen toont daar informatie en modellen met alternatieve aandrijftechnieken als Clean TDI en SunFuel. Bezoekers kunnen zelf rijden met BlueMotion-modellen om te ervaren dat milieuvriendelijkheid geen enkele invloed heeft op de prestaties van een auto.

Volkswagen

Volkswagen is zestig jaar aanwezig in Nederland. Pon's Automobielhandel startte in 1947 als eerste ter wereld met de import van Volkswagens. Dit zestigjarige jubileum wordt op gepaste wijze gevierd op de Volkswagen-stand.