5 december 2008
 

Volkswagen

Groen gas voor Volkswagen

Autozine
5 december 2008 | Volkswagen-importeur Pon en energiebedrijf Essent hebben een contract ondertekend voor de levering van Groen Gas. De importeur laat de komende 2 jaar een deel van haar aardgasvoertuigen op deze duurzame brandstof rijden. Ook is een nieuw model gepresenteerd, dat op Groen Gas kan rijden. Het gaat om de Volkswagen Passat TSI EcoFuel.
 

Het bedrijfswagenprogramma van Volkswagen voorziet in een aantal Groen Gas-uitvoeringen zoals de Caddy, Touran Van en Transporter. Bij Volkswagen-personenwagens omvat het aardgasprogramma ook nog de Caddy Combi, de Touran en Passat.

Volkswagen

Groen Gas kan afkomstig zijn van stortplaatsen, waterzuiveringsinstallaties en industriële en agrarische co-vergisters. Onder zuurstofloze omstandigheden zet organisch materiaal zich via bacteriën om in biologisch gas. Wanneer dit biogas tot aardgaskwaliteit wordt opgewaardeerd en vervolgens ingevoed op het gasnet, wordt het ook wel Groen Gas genoemd. In het afvalverwerkingsbedrijf Essent Milieu te Wijster en Tilburg wordt al bijna 20 jaar Groen Gas geproduceerd door de winning van stortgas.

Volkswagen heeft op basis van de nieuwe TSI-motor een aardgasversie ontwikkeld. De krachtbron kan daarbij functioneren op aardgas, maar ook op benzine. De combinatie van een turbo aardgasmotor en Groen Gas als brandstof, maakt de Volkswagen Passat TSI EcoFuel die begin 2009 op de Nederlandse markt komt, tot een milieuvriendelijke oplossing. De Passat EcoFuel stoot bijvoorbeeld 80 procent minder stikstofoxiden (NOx) uit dan vergelijkbare dieselvarianten. De emissie is bovendien vrij van roetdeeltjes.

Volkswagen

De grootste voordelen van het rijden op Groen Gas zijn dat het schoon, relatief goedkoop en bovendien nagenoeg CO2 - neutraal is. De Passat TSI EcoFuel krijgt naast een A-label bij ongewijzigde kabinetsplannen ook een lagere fiscale bijtelling van 20 procent.