20 juni 2011
 

Volkswagen

Automatisch grootlicht op diverse Volkswagens

Autozine
20 juni 2011 | De Volkswagens Touran, Passat (CC), Sharan, Touareg en Phaeton zijn voortaan leverbaar met "Dynamic Light Assist". Dit cameragestuurde assistentiesysteem kan delen van de lichtbundel maskeren en maakt het zo mogelijk om altijd met grootlicht aan te rijden zónder daarbij tegenliggers te verblinden. Dynamic Light Assist is alleen leverbaar in combinatie met Xenon-verlichting.
 

Dynamic Light Assist van Volkswagen maakt switchen tussen grootlicht en gedimd grootlicht overbodig. De in de voorruit geïntegreerde camera herkent tegenliggers. Een speciale maskeringvoorziening in de Xenon-koplamp maakt het samen met de zijdelingse bewegingsmogelijkheid van de dynamische bochtverlichting mogelijk om de lichtbundel om de tegenligger heen te leiden (links en rechts). Dankzij dit gemaskeerde grootlicht wordt de tegenligger dus niet verblind. De bestuurder van de Volkswagen met Dynamic Light Assist profiteert echter wel van een maximale lichtopbrengst en dat is een veiligheidsfactor van belang.

Volkswagen

Dynamic Light Assist is voor een groot aantal Volkswagen-modellen leverbaar. Voor de Touareg is het leverbaar als losse optie voor 490 euro en bij de Phaeton bedraagt de meerprijs 750 euro. Bij de Sharan maakt Dynamic Light Assist deel uit van een pakket waartoe ook Xenon-verlichting en Lane Assist (rijbaanassistent) behoren. De meerprijs van dit pakket bedraagt 2.290 euro.

Bij de Touran wordt Dynamic Light Assist geleverd voor 790 euro en dan is Lane Assist inbegrepen. Voor de Passat en Passat CC worden de prijzen binnenkort bekend gemaakt. De al langer beschikbare grootlichtassistent van Volkswagen blijft leverbaar in combinatie met halogeen verlichting.