2 februari 2010
 

Toyota

Toyota vindt oorzaak gaspedaalprobleem

Autozine
2 februari 2010 | Toyota heeft de oplossing voor de problemen aan het gaspedaal gevonden. Volgende week worden de eerste onderdelen voor de modificatie verwacht, waarna de eigenaren van de betrokken auto's worden opgeroepen voor een controle van hun Toyota. Vast staat nu al dat enkele tienduizenden Nederlandse eigenaren van een AYGO 1.0 met een handgeschakelde transmissie geen uitnodiging voor deze terugroepactie zullen ontvangen. Zij hebben namelijk een mechanisch gaspedaal, dat het probleem niet kent.
 

Toyota roept in Europa tot maximaal 1.800.000 auto's terug naar de garage nadat het 26 meldingen had ontvangen over niet optimaal functionerende elektronische gaspedalen. Hoewel zich geen ongelukken voordeden en auto's voor zover bekend controleerbaar bleven, besloot Toyota alle betrokken auto's met een bepaald soort gaspedaal uit voorzorg terug te roepen.

Toyota

Er zijn twee verschillende soorten gaspedalen; mechanische en elektronische gaspedalen. Mechanische gaspedalen, zoals deze gemonteerd worden in de Toyota AYGO 1.0 met handgeschakelde versnellingsbak, werken met een gaskabel en vallen volledig buiten de terugroepactie. De auto's die worden teruggeroepen hebben een elektronisch gaspedaal van twee verschillende leveranciers. Zo'n elektronisch gaspedaal bestaat uit een elektronisch deel en een mechanisch deel. De preventieve controle omvat het mechanische deel van dit gaspedaal.

Auto's die voorzien zijn van een elektronisch gaspedaal van een Noord-Amerikaanse toeleverancier functioneren onder uitzonderlijke omstandigheden mogelijk minder goed. In het gaspedaalmechanisme van deze toeleverancier zit een veer in een huls vervat, die er onder meer voor zorgt dat wanneer het gaspedaal wordt ingetrapt, de bestuurder tegendruk voelt. Het mechanisme kan in uitzonderlijke gevallen gaan klemmen waardoor het gaspedaal lastiger ingedrukt kan worden. Het kan ook zijn dat het gaspedaal langzamer terugkeert naar de normale positie of dat het gaspedaal gedeeltelijk open blijft. Toyota's die met een elektronisch gaspedaal van de Japanse leverancier zijn uitgerust, kennen het probleem niet.

Toyota monteert in het betreffende gaspedaalmechanische een in de fabriek nauwkeurig op maat gesneden metalen versteviging. Dit zorgt ervoor dat het mechanisme van het gaspedaal niet meer kan klemmen. Daardoor heeft de bestuurder bij het intrappen van het gaspedaal altijd exact de juiste weerstand en komt het pedaal bij het loslaten onmiddellijk weer omhoog.

Het probleem met het gaspedaal ontstaat geleidelijk. In het begin zal de bestuurder ongebruikelijke weerstand voelen. De bestuurder zal merken dat het gaspedaal steeds moeilijker is in te drukken of trager dan verwacht in de normale positie terugkeert. Het kan ook zijn dat het gaspedaal bij het intrappen of loslaten ruw of schokkerig aanvoelt.

De uitrol van de terugroepactie wordt nu voorbereid. Aanvullende informatie over de planning wordt met de eigenaren in een persoonlijke brief gedeeld.