12 oktober 2005
 

Toyota

Toyota toont opvallende conceptcars tijdens Tokyo motorshow

Autozine
12 oktober 2005 | Toyota gaat op de 39e Tokyo Motor Show 6 concept cars tentoonstellen en ook diverse nieuwe technologieen. Tot de concept cars behoren de Fine-X, een nieuwe hybride met brandstofcel en de i-swing, een Personal Mobility-voertuig. De Tokyo Motor Show is voor het publiek geopend van 22 oktober tot 6 november en wordt gehouden in het International Convention Complex te Makuhari, Chiba.
 

Toyota ziet de Tokyo Motor Show als de gelegenheid nieuwe mogelijkheden op transportgebied onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Dit jaar is het thema van Toyota Ecologie & Emotie. Een thema waarin tot uitdrukking komt dat Toyota autos wil maken die zo veel mogelijk rekening houden met het milieu, maar ook heel veel rijplezier en gebruiksgemak bieden.

Toyota

De Fine X is een nieuw concept en een blik op de toekomst van de automobiel met de milieuvriendelijke eigenschappen van een brandstofcelsysteem en een grote mate van wendbaarheid, dankzij de onafhankelijk geregelde vierwielaandrijving en de grote stuurhoek. Dit revolutionaire voertuig is vormgegeven volgens Toyota's Vibrant Clarity designfilosofie en is qua buitenafmetingen vergelijkbaar met de Toyota ist, terwijl de ruimte in het interieur meer in de richting van die van de Camry gaat. De auto straalt een en al gastvrijheid uit dankzij de variabele verlichting in het interieur en de elektrisch naar binnen en naar buiten schuivende Welcome Seats en de vleugeldeuren die wijd opengaan om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. De compleet nieuwe gebruiksmogelijkheden, inclusief het ter plekke om de as draaien, gemakkelijk parkeren en het maken van U-bochten, worden mogelijk gemaakt door de combinatie van onafhankelijke vierwielaandrijving, onafhankelijke vierwielbesturing en een stuurmechanisme dat grote stuuruitslagen mogelijk maakt en met vier elektromotoren die elk in een wiel zijn ondergebracht. Vanwege de milieuaspecten spreekt het vanzelf dat de auto is uitgerust met een hybridesysteem met brandstofcel.

De Estima maakt deel uit van een nieuwe generatie minivans die de meest moderne hybridetechnologie, Toyota Hybrid System II (THS II), combineren met elektrische vierwielaandrijving voor een zo laag mogelijke belasting van het milieu en optimale rijprestaties. Naast de stille en vloeiende acceleratie die zo kenmerkend is voor een hybride-auto, belooft de Estima Hybrid Concept meer rijplezier dankzij de toepassing van VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management). Dit systeem zorgt voor een optimale wegligging van de auto tijdens het rijden, besturen of tot stilstand brengen, onder normale en onder extreme omstandigheden. De combinatie van VDIM met E-Four (elektrische vierwielaandrijving) zorgt voor een beter rijgedrag.

Toyota

De i-swing is een nieuw persoonlijk mobiliteitsvoertuig waarmee bestuurders hun individualiteit tot uitdrukking kunnen brengen. Het eenpersoons voertuig kenmerkt zich door zijn individuele design. De gladde urethaan carrosserie is bekleed met stof om de een eventuele aanraking met omstanders te verzachten en een LED-verlichtingspaneel kan zo worden ingesteld dat er een afbeelding wordt weergegeven die past bij de stemming van de bestuurder. Tijdens het rijden in een drukke straat vol mensen, kan de i-swing als tweewielig voertuig gebruikt worden dat weinig ruimte inneemt en dat het mogelijk maakt het tempo aan te houden van iemand te voet en met deze persoon een gesprek te voeren. Voor een snellere verplaatsing kan de i-swing worden veranderd in een driewielig voertuig waarin het aangenaam reizen is. Naast de joystickbediening kan het voertuig bediend worden met behulp van pedalen voor een beter gevoel bij het nemen van een bocht, waarbij de bestuurder het gewicht verplaatst alsof men op skis staat. Bij de i-swing wordt een speciale communicatietechniek toegepast, waarbij het voertuig leert van de gewoonten en voorkeuren van de gebruiker door relevante gegevens over de gebruiker op te slaan.