11 oktober 2019
 

Toyota LQ

Toyota toont LQ op Tokyo Motorshow 2019

Autozine
11 oktober 2019 | Toyota kondigt de LQ aan, een concept car die gebruikmaakt van technologie waarmee het mogelijk is een emotionele band op te bouwen tussen bestuurder en auto. De LQ, de volgende generatie van Toyota's concept car Concept-i, die voor het eerst op de Consumer Electronics Show van 2017 was te zien, kan ook verregaand autonoom rijden. De auto is voorzien van Yui, een kunstmatig intelligente assistent die leert van de bestuurder en die kan zorgen voor een gepersonaliseerde rijervaring.
AutoCoach

"In het verleden was onze liefde voor auto's gebaseerd op de mogelijkheid om grote afstanden af te leggen en op avontuur te gaan", aldus Daisuke Ido, die de leiding had bij de ontwikkeling van de LQ. "Met de LQ en de geavanceerde technologie die erin zit, presenteren we een auto die de bestuurder een gepersonaliseerde rijervaring biedt, aan de persoonlijke mobiliteitsbehoeften van elke bestuurder kan voldoen en kan zorgen voor een sterkere band tussen de bestuurder en zijn auto."

Toyota

Toyota gelooft dat alles mogelijk is als mensen bewegingsvrijheid hebben: 'Mobility For All'. Die overtuiging is gebaseerd op het idee dat mobiliteit verder gaat dan fysiek vervoer en dat ook de menselijke behoefte om emotioneel betrokken te zijn daarbij hoort. Toyota volgde deze filosofie tijdens de ontwikkeling van de LQ, waarin het thema "Leren, groeien en liefde" ("Learn, Grow, Love") een belangrijke rol speelde. De technologie voor autonoom rijden die Toyota in de Yui en de LQ toepast, is ontwikkeld in samenwerking met het Toyota Research Institute (TRI). De LQ en Yui werken samen om een unieke mobiliteitservaring te creëren en een band te laten ontstaan tussen bestuurder en auto, doordat de auto de persoonlijke voorkeuren van de bestuurder leert kennen en daaraan kan voldoen. De naam LQ geeft aan dat Toyota hoopt dat het met deze benadering nieuwe modellen kan ontwikkelen die een relatie met de bestuurder opbouwen.

De LQ wordt gepresenteerd aan het publiek in de speciale tentoonstelling "Future Expo", tijdens de komende Tokyo Motor Show, die plaatsvindt van 25 oktober tot en met 4 november 2019. Verder kondigt Toyota de "Toyota Yui Project Tours 2020" aan. Dat is een evenement in de maanden juni tot en met september 2020, waarvoor het publiek zich kan inschrijven voor testritten met de LQ en een kennismaking met Yui. Via een smartphone-app kunnen gegadigden zich aanmelden en aangeven wat hun voorkeuren en interesses zijn. Op basis daarvan selecteert Toyota mensen voor een proefrit met de LQ en Yui.

Belangrijkste kenmerken en technologieën van de LQ:

1. Yui, de mobiliteitsexpert en kunstmatig intelligente assistent aan boord. De Toyota LQ heeft een kunstmatig intelligente assistent aan boord, genaamd Yui. Die zorgt voor een gepersonaliseerde mobiliteitservaring die is afgestemd op de stemming van de bestuurder en zijn mate van alertheid. In het belang van de veiligheid en het gebruiksgemak verloopt het contact tussen de kunstmatige intelligentie en de bestuurder via interactieve gesproken communicatie. Daarmee zijn de functies van de stoel van de bestuurder, die helpen zijn alertheid te verhogen en de stress te verlagen, te bedienen, evenals de verlichting in de auto, de airco, geuren in het interieur en andere interacties tussen bestuurder en auto (HMI). Yui is ook in staat om op basis van de voorkeuren van de bestuurder en de omstandigheden muziek te kiezen en af te spelen en om realtime informatie te geven over onderwerpen die de bestuurder interesseren.

In de loop van de verdere ontwikkeling blijft Toyota werken aan uitbreiding van de toepassingen van Yui door integratie met andere producten, zoals smartphones.

2. Technologie voor veiligheid, gemoedsrust en comfortabele mobiliteit

Toyota

i) Autonoom rijden: de LQ kan autonoom rijden op het SAE niveau 4.

ii) Automated Valet Parking System (AVPS, automatische parkeerhulp, ontwikkeld in samenwerking met Panasonic Corporation) Dit systeem neemt de noodzaak weg om te zoeken naar een vrije parkeerplek. Met AVPS rijdt de auto autonoom van de plaats waar de inzittenden zijn uitgestapt naar een aangewezen plek op een nabijgelegen parkeerterrein. Daarmee helpt Toyota mensen met beperkte mobiliteit, zoals ouden-van-dagen, lichamelijk gehandicapten, zwangere vrouwen, ouders met kleine kinderen en mensen die moeite hebben met parkeren. AVPS maakt ook optimaal gebruik van de beschikbare ruimte door de afstand tussen auto's te minimaliseren tot 20 cm.

iii) AR-HUD (ontwikkeld in samenwerking met Panasonic Corporation) De Augmented Reality Head-Up Display (AR-HUD) in de LQ gebruikt Augmented Reality (AR) om de weergave van informatie in het gebied van de Head-Up Display (HUD) zo groot mogelijk te maken. De oppervlakte van de weergave is bijzonder groot en is vergelijkbaar met een scherm van bijna zes meter breed op een afstand van 7 tot 41 meter vóór de auto. Dat vergroot de verkeersveiligheid omdat de bestuurder zonder zijn ogen van de weg te nemen toch belangrijke informatie kan waarnemen.

iv) Stoelen met functies voor alertheid en ontspanning (uniek in de wereld) Het in de LQ is opgebouwd uit meerdere opblaasbare luchtkussens in de stoelen. Daarin is ook airconditioning geïntegreerd om de bestuurder alert en ontspannen te houden.

Als het systeem vermoeidheid signaleert bij de bestuurder, dat blaast het het kussen in de rugleuning zitsysteem' op om de bestuurder meer rechtop te laten zitten. Tegelijk blaast het koele lucht door de stoel. Ook als de omstandigheden het toelaten dat de bestuurder zich ontspant, bijvoorbeeld in de autonome rijmodus, blaast het systeem het kussen in de rugleuning geleidelijk op en laat het weer leeglopen om de ademhaling in de buik te stimuleren.

3. Andere geavanceerde uitrusting en technologie

Toyota

i) Nieuwe HMI-functies (interactie tussen bestuurder en auto) In de LQ zijn de hemelbekleding en de vloerbedekking oppervlakken voor intuïtieve communicatie om informatie uit te wisselen tussen auto en inzittenden. De geïntegreerde verlichting in diverse kleuren geeft onder meer aan of de auto autonoom rijdt of wordt bestuurd door de bestuurder en verlicht de voetenruimte van de inzittende die communiceert met Yui.

De Toyota LQ kan ook informatie over het wegdek delen met de inzittenden, maar ook met personen buiten de auto, via de Digital Micromirror Device (DMD) die is ondergebracht in de koplampen. Het systeem kan een miljoen spiegeltjes in het armatuur activeren om ingewikkelde vormen op het wegdek direct voor de LQ te projecteren.

ii) Weergave van instrumenten via organische LEDs (nieuw bij Toyota) Nieuw bij Toyota is dat het instrumentenpaneel in de LQ wordt weergegeven met organische LEDs (OLEDs). Het geavanceerde instrumentenpaneel is gericht op de bestuurder zodat die er optimaal zicht op heeft.

iii) Luchtreinigende coating De ventilator van de LQ is voorzien van een recent ontwikkelde katalyserende coating die ozon afbreekt tot zuurstof. Daarmee wordt ozon die vlak boven de grond voorkomt en fotochemische smog veroorzaakt, afgebroken terwijl de auto rijdt. Toyota heeft gemeten dat de coating ongeveer 60% van de ozon afbreekt. Toyota verwacht dat deze technologie kan helpen om schadelijke emissies als ozon uit de lucht te halen tijdens het rijden en overweegt om de coating in de toekomst ook in bedrijfsauto's toe te passen.

4. Design Het interieur van de LQ heeft een futuristische, naar voren gerichte vormgeving waarin Yui een plek centraal in het instrumentarium heeft. De lijnen van het interieur lopen door naar de buitenzijde van de carrosserie. Het minimalistische interieur is vloeiend van vorm en de openingen van de airco zijn onzichtbaar geïntegreerd. De middenconsole is 3D-geprint voor een strak en modern aanzien dat past bij deze moderne auto. De ruiten in de portieren vloeien naadloos over in het interieur en vormen een elegant, geïntegreerd geheel.

IkWilVanMijnAutoAf
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Toyota Proace is Bestelauto van het JaarToyota Proace is Bestelauto van het Jaar
24 november 2021
Toyota Hilux wint Pick-up Award 2022Toyota Hilux wint Pick-up Award 2022
18 november 2021
Toyota C-HR aangepast voor modeljaar 202Toyota C-HR aangepast voor modeljaar 202
17 november 2021
 

Info