4 maart 2013
 

Toyota i-ROAD

Toyota toont i-ROAD in Geneve

Autozine
4 maart 2013 | Met de i-ROAD concept presenteert Toyota op de Autosalon van Genève een bijzonder vervoersmiddel voor gebruik in stedelijke gebieden. Tweepersoons, overdekt, volledig elektrisch, net zo breed als een motor én wendbaar als een scooter, maar dankzij zijn bijzondere Active Lean techniek te rijden als een auto.

Toyota schaart de i-ROAD onder de noemer 'Personal Mobility Vehicle' (PMV); ultra compacte elektrische voertuigen voor verstedelijkte gebieden, met plaats voor één of twee personen. In Japan werden er de afgelopen 10 jaar al verschillende modellen van uitgebracht.

Toyota

De i-ROAD toont de volgende generatie PMV's, waarbij Toyota heeft geluisterd naar de wensen van de gebruikers. Die willen liever niet inboeten op zaken als wendbaarheid en parkeergemak, maar tegelijk wel comfortabel, veilig én 'weatherproof' kunnen rijden – en dan bij voorkeur met ruimte voor een passagier, die in de i-ROAD een plekje achter de bestuurder heeft gevonden.

De compacte i-ROAD is dan ook een heuse tweezitter. Toch is hij maar 2,35 meter lang, nog geen 1,45 meter hoog en slechts 85 centimeter breed. Daardoor passen er tot wel 4 i-ROAD's op één reguliere parkeerplaats. Bovendien zorgt de Active Lean techniek ervoor dat de i-ROAD ondanks zijn 3 wielen een zeer stabiele wegligging heeft en extreem korte bochten kan draaien.

De concept PMV heeft een draaicirkel van 3 meter. Op snelheid calculeert de i-ROAD op basis van onder meer de snelheid en stuuruitslag de gewenste hellingshoek van de cabine en laat vervolgens het ene wiel zakken en het andere wiel juist omhoog komen. Datzelfde systeem zorgt er ook voor dat inzittenden geen last hebben van oneffenheden en drempels in het wegdek.

Toyota

Hij mag dan zo wendbaar zijn als een motor of scooter, besturen kan met een gewoon stuur. Verlichting, een audiosysteem, Bluetooth connectiviteit voor een telefoon én een verwarming zorgen voor auto-rijcomfort. Rijden kan maximaal 50 kilometer ver. Daarna kan de i-ROAD aan elk willekeurig huis-tuin-en-keuken stopcontact in drie uur weer volledig worden opgeladen.

IkWilVanMijnAutoAf
Toyota viert 50 jaar Europese productieToyota viert 50 jaar Europese productie
6 oktober 2021
Aygo X volgt Toyota Aygo opAygo X volgt Toyota Aygo op
5 oktober 2021
Toyota maakt prijzen Proace City ElectroToyota maakt prijzen Proace City Electro
24 september 2021
Toyota introduceert RAV4 AdventureToyota introduceert RAV4 Adventure
14 september 2021
 

Info