26 juni 2013
 

Toyota Kirobo

Toyota stuurt pratende robot de ruimte in

Autozine
26 juni 2013 | Toyota stuurt Kirobo de ruimte in. Kirobo is de humanoïde robot die Toyota heeft ontwikkeld met Dentsu Inc., het Research Center for Advanced Science and Technology van de universiteit van Tokyo (RCAST) en Robo Garage Co., Ltd. (Robo Garage). In de ruimte wacht Kirobo een belangrijke taak: het mannetje praat hier met ruimtevaarder Koichi Wakata. Dit is het eerste gesprek tussen een mens en een robot dat in de ruimte plaatsvindt.
 

Kirobo stapt 4 augustus 2013 in het Tanegashima Space Center aan boord van het ruimteschip Kounotori 4 met als eindbestemming het International Space Station (ISS). Hier, hoog boven de aarde, zal Kirobo wachten op de komst van de Japanse astronaut Koichi Wakata.

Toyota

Het zwart/witte robotje met rode beentjes en voetjes moet geduld uitoefenen; Wakata wordt niet eerder dan november of december op het internationale ruimtestation verwacht. Wanneer Kirobo en Wakata elkaar dan eindelijk de hand kunnen schudden, zullen zij geschiedenis schrijven door het allereerste gesprek tussen een mens en een robot in de ruimte te voeren.

Kirobo is één van de twee humanoïde robots die ontwikkeld zijn op basis van het Kibo Robot Project, een samenwerkingsverband tussen Toyota Motor Corporation, RCAST en Robo Garage. Ook het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) heeft een belangrijke bijdrage aan dit bijzondere project geleverd.

Toyota

Toyota Motor Corporation was verantwoordelijk voor de stemherkenningsfunctie van Kirobo. RCAST en Robo Garage hebben gewerkt aan de hardware van Kirobo en het mogelijk gemaakt dat de aandoenlijke robot in staat is menselijke bewegingen na te bootsen. Dentsu Inc. heeft het hele project begeleid en er voor gezorgd dat Kirobo over een woordenschat beschikt.

Tijdlijn Kibo Robo Project

Toyota
  • 4 augustus 2013 Kirobo vertrekt naar het ruimtestation ISS
  • Augustus – september 2013 Kirobo spreekt voor de eerste keer in de ruimte
  • November – december 2013 Koichi Wakata komt aan bij ISS
  • December 2013 Kirobo en Koichi Wakata spreken met elkaar
  • Mei – juni 2014 Koichi Wakata vertrekt vanaf ISS
  • December 2014 Kirobo keert terug naar de aarde