2 november 2001
 

Toyota pod

De Toyota pod kan emoties van de bestuurder herkennen

Autozine
2 november 2001 | Op de Tokyo Motor Show 2001 presenteerden Toyota en Sony Corporation de conceptauto pod. Een voertuig voor de nabije toekomst vol IT-elementen, gericht op het creƫren van nieuwe relaties tussen mens en auto. De pod is niet zo maar een vervoermiddel, het is een partner. Hij waarschuwt de bestuurder wanneer deze gevaarlijk rijdt en als de pod haast bespeurt, zorgt hij voor een rustig muziekje en blaast koele lucht.
 

De naam pod (p met onderkast), letterlijk 'cocon', verwijst naar het concept van het voorzichtig omhullen en beschermen van de inzittenden. De auto is uitgerust met diverse voorzieningen om de emotionele staat en de gewoontes van de bestuurder te onderzoeken. De pod vergelijkt eerder opgeslagen data omtrent acceleratie, remmen en sturen van een 'perfecte autorijder' met die van de huidige rijstijl en geeft vervolgens woorden van lof of waarschuwingen weer op de centrale monitor. Wanneer de pod opmerkt dat de bestuurder haast heeft - gebaseerd op de snelheid van optrekken, de afstand ten opzichte van de voorganger en hartslag en transpiratie van de bestuurder - dan probeert de pod de bestuurder te kalmeren door hem of haar waarschuwingen te geven, relaxte muziek te draaien en koele lucht te blazen. De bestuurder kan vervolgens zijn/haar rijstijl verbeteren door het display te raadplegen en de instructies op te volgen.

Toyota

De pod zal zich in de loop der tijd steeds verder aanpassen aan de wensen en gedragingen van zijn of haar bestuurder. Een portable terminal, de zogenaamde 'mini pod' slaat alle gegevens op en laat auto en bestuurder naar elkaar toe groeien. Het apparaat zorgt ervoor dat de auto bij aankomst van bestuurder en inzittenden een blij gezicht toont, opent zonder sleutel de deuren en draait de stoelen richting deuropening om het instappen te vergemakkelijken. Voor aanvang van de rit gaan de 4 stoelen weer in de rijrichting staan. Doordat de favoriete muziek in het geheugen zit, kan de mini pod zelfs geschikte achtergrondmuziek uitzoeken. De terminal bevat routekaarten, gegevens voor winkelen en allerlei tips. Bijzonder is de kennis over de rijstijl van de bestuurder op de snelweg, op onverharde wegen en op wegen/situaties waar veel wind staat. De auto optimaliseert in dit soort gevallen automatisch zijn eigen karakteristieken. Bijvoorbeeld, de schokdempers passen zich aan de slechte of onverharde ondergrond aan en de vering wordt stijver op het moment dat er veel wind staat.

De pod introduceert een nieuwe manier van autorijden. De besturings-, versnellings- en remmechanismen zijn ondergebracht in een enkele 'joystick'. Hierdoor is de auto eenvoudig elektronisch te bedienen. Het systeem is gebaseerd op het drive-by-wire systeem, waarbij remmen, accelereren en sturen volledig elektronisch wordt geregeld.

Het uiten van gevoelens blijft niet beperkt tot die van de bestuurder. De pod kan ook zijn eigen gevoelens uitdrukken. Hiervoor heeft het voertuig aan de voorkant ogen (koplampen), wenkbrauwen, mond (grille) en oren (buitenspiegels). Door gebruik te maken van de LED's (verlichtingssysteem) die oplichten indien van toepassing. Zo uit de auto blijdschap met oranje licht en boosheid met rood licht. De voorkant kan in totaal tien verschillende emotionele uitdrukkingen weergeven zoals: gelukkig, verrast, droevig, boos en slaperig. Dit wordt bereikt door de verschillende kleuren LED's te laten oplichten in combinatie met verschillende standen van 'ogen' en 'wenkbrauwen'.

Bij het openen van de zijportieren ontstaat een ruimte van 1,40 meter breed (zonder middenstijl). Het interieur is gebaseerd op een cirkelvorm. Dit symboliseert 'eenheid van familie'. Uiteraard is de pod voorzien van een zeer geavanceerde audio-installatie. Elke stoel heeft een eigen monitor waar de eigen voorkeur aan muziek en video kan worden bekeken / beluisterd. Om comfortabel te lunchen of overleggen is het mogelijk de 2 voorste en de 2 achterste stoelen naar elkaar toe te draaien.