13 januari 2014
 

Toyota FT-1

Toyota onthult FT-1

Autozine
13 januari 2014 | Toyota heeft op de North American International Auto Show in Detroit de FT-1 onthuld. Het is een model dat aan de verbeelding niets te wensen overlaat: een cocktail van sportieve, krachtige en snelle lijnen. Maar Toyota stelt dat er geen plannen zijn om de FT-1 in productie te nemen. Het is boven alles een designstudie.
 

De FT-1 komt uit de pen van het Amerikaanse ontwerpteam van Calty Design Research, dat gevestigd is in Newport Beach, Californië. De ontwerpers onder leiding van Alex Shen kregen van Toyota de vrije hand om een model te ontwerpen waarvoor 'hoofden moeten omdraaien'.

Toyota

En die missie lijkt geslaagd. Aan de buitenzijde roept de FT-1 met zijn lange motorkap en ver naar achteren geplaatste cockpit direct associaties op met volbloed raceauto's. Voeg daar de uitgesproken neus en een snelheidsafhankelijke achtervleugel aan toe, en het is voor iedereen duidelijk dat de FT-1 een krachtig designstatement is.

Toyota

De voorin gepositioneerde motor drijft de achterwielen aan. De bestuurder zit diep achter het stuur, maar houdt optimaal zicht op de weg voor hem door de zo ver mogelijk naar achter geplaatste A-stijlen; iets wat het scherp aansnijden van bochten vereenvoudigt. Het delta-vormige instrumentarium is aangevuld met een gekleurd Head Up Display. De handen rusten op een door de F1-geïnspireerd stuurwiel: compact en met een afgeplatte onderzijde.

Toyota

De ontwerpers onderstrepen dat de FT-1 vooral een concept is, dat laat zien welke designrichting Toyota kiest bij het ontwerpen van nieuwe (sportieve) modellen. De FT-1 kan dus op zijn best worden omschreven als een (mogelijke) opmaat voor een opvolger van ultra sportieve Toyota's als de 2000GT en de Supra.