28 november 2011
 

Toyota

Rijplezier centraal bij Toyota in Tokio

Autozine
28 november 2011 | Onder het thema 'Fun to Drive, Again', onthult Toyota op de 42e Tokyo Motor Show meerdere nieuwe concept-cars en productiemodellen, waaronder de sportieve GT 86 en de Full Hybrid AQUA, die onderhuids sterk verwant is aan de Full Hybrid Yaris. De AQUA krijgt een verbruik van 2,5 liter op de 100 kilometer (1 op 40) volgens de Japanse testcyclus, wat neerkomt op zo'n 1 op 35 (3 liter per 100 kilometer) in de Europese verbruikscyclus.
 

Op de beurs maakt onder meer de langverwachte Toyota sportwagen GT 86 zijn debuut. Als concept maakte de auto de afgelopen twee jaar furore onder de naam FT-86. De GT 86 belichaamt het thema "Fun to Drive, Again" in meerdere opzichten. Daarvoor zorgen onder meer het volledig nieuw ontwikkeld sportonderstel en de hoogtoerige 2-liter boxermotor met 200 pk. De GT 86 is niet alleen een nieuw model geworden, maar ook een waardig opvolger van zijn sportieve voorgangers als de Celica, MR2 en AE 86. De prijs en specificaties van de GT 86 worden begin volgend jaar bekend gemaakt. Rijden kan medio 2012.

Toyota

Een andere primeur is de Toyota AQUA. Het is een compacte hybrideauto die de voordelen van hybride rijden (een bijzonder laag brandstofverbruik) binnen het bereik van een grotere groep consumenten brengt. De AQUA combineert de eigenschappen van een compacte 5-persoonsauto met een baanbrekend laag brandstofverbruik van ongeveer 1 liter per 35 kilometer.

Toyota

Na de introductie in Japan, die gepland staat voor december 2011, zal de AQUA ook op andere markten als 'Prius c' worden gelanceerd, maar niet in Europa. In Europa komt de Full Hybrid Yaris, die technisch een sterke verwantschap zal vertonen met de AQUA maar optisch duidelijk een eigen gezicht krijgt.

Toyota

De Tokyo Motor Show is ook het podium voor de FCV-R (Fuel Cell Vehicle Reality Revolution). Deze concept-car is een 4.745 mm lange sedan die aangedreven wordt op waterstof. De brandstofcelunit is in de bodem van de auto verwerkt en de speciaal ontworpen carrosserie biedt ruimte aan 4 inzittenden en heeft een indrukwekkende bagageruimte. De brandstofcel-stack, met een 70 MPa hogedruk-waterstoftank, is verbeterd en goed voor een actieradius van ongeveer 700 kilometer. Toyota introduceert de brandstofcelauto in 2015, en is in eerste instantie primair voor de Japanse markt bedoeld.

Toyota

Ze hebben de potentie om voor kortere reizen benzine- en dieselauto's moeiteloos te vervangen: de elektrisch aangedreven voertuigen (EV - Electric Vehicles). De FT-EV III (Future Toyota Electric Vehicle III) is een 3+1-persoons elektrische concept-car met een ultracompacte lengte van slechts 3.110 mm. De FT-EV III is uitgerust met een ultraplat lithiumionbatterijpakket die in de bodem van de auto is verwerkt. De geschatte actieradius van het conceptmodel is 105 kilometer bij een volledig geladen batterijpakket. De auto gaat volgend jaar in een zeer beperkte oplage in productie.