27 mei 2002
 

Toyota

Onderscheiding voor Toyota 1.8 VVTL-i motor

Autozine
27 mei 2002 | Toyota's 'state of the art' motor, de 1,8 liter VVTL-i heeft in de categorie van 1.4 tot 1.8 motoren de 'Engine of the Year'-titel in de wacht gesleept. De verkiezing is een initiatief van Engine Technology International Magazine, dat onlangs de uitreiking deed in Stuttgart. Een 40 koppige jury van senior autojournalisten uit de hele wereld kende deze onderscheiding aan Toyota toe.
 

Toyota Motor Europe Marketing & Engineering (TMME) heeft onlangs de Engine of the Year Award mogen ontvangen uit handen van de makers van Engine Technology International Magazine, tijdens de ceremonie die onlangs in Stuttgart plaatsvond. De 141 kW (192 pk) sterke 1,8 liter VVTL-i motor, die zowel in de Corolla T Sport als in de Celica T Sport leverbaar is, werd door de internationale jury op overtuigende wijze tot winnaar gekozen in de 1.4 tot 1.8-klasse. Om de onderscheiding te bemachtigen moest Toyota het opnemen tegen motoren van BMW, Ford en Volkswagen. Het succes van Toyota verder gecomplimenteerd doordat de 1,5 liter VVTL-i motor van de Toyota Prius in dezelfde categorie op de vierde plaats eindigde. Een opvallende prestatie, zeker in de wetenschap dat de Prius zowel in 1999 als in 2000 deze onderscheiding won in de categorie 'beste eco-vriendelijke motor'.

Toyota

De juryleden prezen de 1,8 liter VVTL-i motor - die 107 pk per liter levert - om zijn efficiency (brandstofverbruik: 8,3 liter per 100 km bij een gecombineerde rit in de Corolla T Sport) en de prestaties met name wanneer de motor tot 7.800 tpm wordt opgestuwd. De winnende VVTL-i motor is gebaseerd op de in vele Toyota-modellen gemonteerde VVTL-i motor, voorzien van de variabele en intelligente kleptiming. De krachtbron vergroot de lichthoogte van de in- en uitlaatkleppen wanneer het motortoerental boven de 6.000 tpm komt. Dit wordt bereikt door een nokwisselmechanisme, die de motor een hoog vermogen geeft en een enorme trekkracht over een zeer breed toerengebied. "Deze 1.8 VVTL-i motor is een voorbeeld van Toyota's toewijding om hoge prestatie motoren te produceren die - indien nodig - ook zuinig kunnen zijn, dankzij de toepassing van een 'state of the art' kleppenmanagementsysteem", aldus Johannes Thammer (Vice President Product & Sales Planning bij TMME) die de uitreiking bijwoonde.