8 oktober 2015

Toyota

Drie conceptcars bij Toyota in Tokyo

8 oktober 2015 - Toyota onthult op de Tokio Motor Show (30 oktober - 8 november 2015) drie conceptcars: de compacte sportauto S-FR, de waterstofauto FCV Plus en de KIKAI, een Toyota die zich niet in een hokje laat stoppen. De vierde wereldpremière is een mini-versie van Kirobo, Toyota 's humanoïde robot die geruime tijd in de ruimte verbleef. Verder staat ook de nieuwe Prius op de stand en beleeft de compacte hybride crossover C-HR Concept zijn Japanse publieksdebuut.

De net geen vier meter lange Toyota S-FR is een eerbetoon aan Toyota 's lichtgewicht compacte sportauto's uit het verleden, zoals de Toyota Sports 800 uit de jaren zestig. De S-FR is echter meer dan een sportauto met achterwielaandrijving en een laag gewicht; Toyota ziet de S-FR ook als een instapmodel dat de harten moet breken van een nieuwe generatie automobilisten.

Toyota

De S-FR kent een optimale gewichtsverdeling en is uitgerust met een 6-speed die, zoals het een sportauto betaamt, met de hand bediend moet worden. Het interieur is bewust simpel gehouden; de S-FR moest vooral toegankelijk blijven en een 'fanbase' aanspreken die plezier haalt uit het rijden met auto's.

Van een heel ander kaliber is de Toyota FCV Plus. Deze Toyota rijdt op waterstof. De 'Fuel Cell Stack' bevindt zich tussen de voorwielen, de waterstoftank zit helemaal achterin. Samen met een motor in elk wiel en de enorme wielbasis (3 meter), is het interieur hierdoor opvallend ruim terwijl de buitenmaten juist compact zijn (3,80 m lang, 1,75 m breed en 1,54 m hoog).

Toyota

Wanneer de fuel cell FCV Plus niet als vervoermiddel ingezet wordt, kan hij energie leveren aan de woning van zijn eigenaar of aan de lokale gemeenschap. Het gedurfde design is een verwijzing naar zijn geavanceerde technologie en uitstekende milieuprestaties.

De KIKAI is ontworpen met de gedachte dat technologie van een auto bewonderd moet kunnen worden. Hier zit immers veel creativiteit en toewijding in. De techniek van de KIKAI maakt feitelijk deel uit van de vormgeving, vanuit het interieur is zelfs het functioneren van de voorwielophanging zichtbaar. Hierdoor is de rijsensatie groot, ook omdat de bestuurder het asfalt onder zich voorbij ziet trekken.

Toyota

De KIKAI biedt plaats aan drie inzittenden. De bestuurder zit schuin vóór zijn passagiers, in het midden van de auto. De 3,40 meter lange Toyota KIKAI is een hommage aan de vaak bewonderingswaardige techniek van een auto en de toegewijde technici die hieraan gewerkt hebben, iets wat vooral in het digitale tijdperk van nu soms vergeten wordt.

Ook al zijn de drie genoemde conceptcars in Tokyo voor het eerst live te bewonderen, de kans is groot dat de vierde wereldprimeur alle aandacht naar zich toe weet te trekken. Kirobo Mini, de kleine versie van Toyota's intelligente robot Kirobo, ziet er namelijk nóg vertederender uit dan het origineel. Het tien centimeter kleine mannetje kan overal mee naar toe worden genomen en communiceren met zijn eigenaar door middel van uitdrukkingen en gebaren.

Toyota

De volledig nieuwe Prius en compacte hybride crossover CH-R die eveneens in Tokyo te zien zijn, hebben afgelopen september hun werelddebuut beleefd op de IAA Frankfurt Motor Show. Beide staan op het nieuwe modulaire platform Toyota New Global Architecture (TNGA). De Prius komt in het eerste kwartaal van 2016 naar Nederland. Wanneer de CH-R komt, is nog niet bekend. Wel is bekend dat Toyota in maart 2016 op de Autosalon van Genève het doek trekt van de definitieve productieversie.

De Tokyo Motor Show opent op 30 oktober 2015 zijn deuren voor het publiek. De beurs is te bezoeken tot en met zondag 8 november.

Toyota