27 maart 2004
Toyota Corolla Verso

Toyota Corolla Verso

Toyota introduceert geheel nieuwe Corolla Verso

Autozine
27 maart 2004 | Toyota presenteert de tweede generatie van de Corolla Verso, die zowel als vijf- en zevenzitter leverbaar is. Het compleet nieuwe model is ten opzichte van de vorige versie aanzienlijk verbeterd en wordt vooral gekenmerkt door grotere afmetingen en een zeer hoog kwaliteitsniveau. Met een 13 cm langer platform en een 15 cm langere wielbasis, hightech systemen zoals Cornering Assist Monitor (Europese primeur), een multifunctioneel indeelbaar interieur en standaard 9 airbags moet de Toyota Corolla Verso opnieuw de bakens verzetten. De nieuwe Toyota Corolla Verso staat in mei bij de Toyota dealer en is direct als Business Edition leverbaar.
 

Het exterieur van de nieuwe Corolla Verso is door Toyotas eigen Europese designstudio ED2 ontworpen en staat op een compleet nieuw platform dat 10 procent stijver is dan dat van z'n voorganger. Hij heeft een lange wielbasis van 2,75 meter, waardoor de Toyota Corolla Verso ruimer is dan ooit. De nieuwe Corolla Verso betekent voor Toyota een sterke uitbreiding van het marktaandeel in het MPV-segment en zal in belangrijke mate bijdrage aan een hernieuwd Europees verkoopsucces. Het model moet een geheel nieuwe kopersgroep aanspreken: actieve levensgenieters die van hun auto meer verwachten dan zomaar een hatchback of MPV.

Toyota Corolla Verso

De belangrijkste eigenschap van het nieuwe interieur is echter de wijze waarop de achterstoelen worden neergeklapt. Dit "Easy Flat 7" systeem maakt de Corolla Verso tot een MPV waarin alle vijf achterstoelen kunnen worden neergeklapt, met als resultaat een volledig vlakke laadvloer zonder dat het verwijderen van stoelen noodzakelijk is. Belangrijk daarbij is de eenvoudige bediening van het systeem: iedere afzonderlijke stoel laat zich met slechts een simpele handeling neerklappen. De stoelen hebben bovendien het laagste gewicht in deze klasse, waardoor de meeste mensen er eenvoudiger mee overweg kunnen. Dankzij een praktisch instapmechanisme is de derde zitrij voor twee personen gemakkelijk toegankelijk. Door een hendel omhoog te halen, klapt de rugleuning van de linker- of rechterstoel op de tweede zitrij naar voren, en schuiven deze stoelen naar voren. Dit mechanisme verbetert de in- en uitstap van de derde zitrij met een eenvoudige handeling.

Een andere belangrijke verbetering in het nieuwe model is de introductie van een one-touch startknop. Om de nieuwe Corolla Verso te starten hoeft voortaan alleen de Key Card maar in de daarvoor bestemde gleuf te worden geplaatst, waarna een druk op de knop volstaat om de motor te starten. Voor de veiligheid moet op dat moment het koppelingspedaal worden ingetrapt (in de handgeschakelde versie) of het rempedaal (in de versie met Multi Mode Automaat). De nieuwe Key Card is voorzien van een toets om de portieren te openen en te sluiten en heeft een verborgen zender die een signaal naar de motor stuurt, op het moment dat de Key Card in de gleuf in het dashboard wordt geplaatst. Ook gaat er op dat moment een signaal naar een startonderbreker en wordt het elektronische stuurslot ontgrendeld.

De 1.6 en 1.8 liter VVT-i benzinemotoren met respectievelijk 81 kW/110 pk en 95 kW/129 pk van de nieuwe Corolla Verso voldoen nu reeds aan de emissie-eisen volgens de Euro IV-norm, zonder dat dit leidt tot extra brandstofverbruik of minder trekkracht bij lage snelheden. Beide motoren zijn geoptimaliseerd met de toevoeging van een elektronisch bediende gasklep (by wire), in plaats van de traditionele mechanische gasklep. Ook werd er een nieuwe 2.0 D-4D dieselmotor aan het motorenpallet toegevoegd. De nieuwe motor heeft 26 pk meer vermogen en het maximum koppel nam toe van 215 Nm tot 280 Nm. De maximale trekkracht is bovendien eerder beschikbaar (tussen 2.000 en 2.200 tpm). Voor de zevenzitter 1.8 VVT-i in Linea Sol of Executive uitvoering is optioneel een Multi Mode Automaat (vijftrapstransmissie) beschikbaar. Het systeem combineert het gedrag van een automaat met dat van een handgeschakelde transmissie. Na elke trap/versnelling dient men het gaspedaal even te liften, zoals bij een handbak.

Toyota Corolla Verso

Een Europese primeur en een bijzondere ontwikkeling op gebied van actieve veiligheid is Cornering Assist Monitor, dat bestaat uit een camera en een kleurendisplay. De camera is geinstalleerd middenin de grille en stuurt het beeld naar het Full Map display dat zich in het interieur bevindt. Op het moment dat de auto een kruising of T-splitsing nadert, kan de bestuurder op het scherm het verkeer dat van links en rechts komt, in de gaten houden. De camera kijkt over een afstand van ongeveer 20 meter in beide richtingen, onder een hoek van 25 graden. Met dit systeem kan de bestuurder iedere auto, fietser en voetganger tijdig zien aankomen. De Cornering Assist Monitor is alleen optioneel leverbaar in combinatie met Full Map DVD navigatiesysteem en een parkeerhulp-camera (Parking Assist) op de 1.8 VVT-i en de 2.0 D-4D in Linea Sol en Executive uitvoeringen.

De nieuwe Corolla Verso staat in mei bij de Toyota dealer. De prijslijst begint bij 22.290 Euro voor de Corolla Verso 1.6 VVT-i (vijfzitter). De 2.0 D-4D dieselversie is leverbaar vanaf 27.350 Euro (vijfzitter).