Publicatiedatum: 4 april 2000

Suzuki Jimny (1998 - 2018)

Miskend talent

Autotest - Wie in de kleine klasse iets anders wil dan de gebruikelijke stadsautootjes heeft een probleem. Een sportwagen is te duur, een cabriolet te onpraktisch en een klassieker te bewerkelijk. Maar Suzuki heeft het antwoord: een handzame terreinauto met een innemend uiterlijk, bergen rijplezier en een onvoorstelbaar lage aanschafprijs. Mag ik u voorstellen: de Suzuki Jimny.

Een terreinauto als stadsauto? Onlogisch, maar niet onmogelijk. Want het model van deze terreinauto is behalve compact ook functioneel. Door de hoog geplaatste voorstoelen is het gemakkelijk instappen en heeft de bestuurder een goed overzicht over het verkeer. Het dashboard verschilt wat betreft ontwerp en functie niet veel van dat van een gemiddelde stadsauto. Suzuki heeft zich hier niet van haar meest creatieve kant laten zien, maar het voordeel is dat iedereen direct met de Jimny overweg kan.

Suzuki Jimny (1998 - 2018) (Schuin achter)

Ruimte

De ruimte op de achterbank is gering. Door goed rechtop te zitten en gebruik te maken van de hoogte in plaats van de beenruimte van de achterbankbank, is de ruimte voldoende voor korte ritten.

De bagageruimte wordt bereikt door een grote achterdeur die helaas naar het trottoir toe scharniert. De bagageruimte is niet veel groter dan die van een Suzuki Alto, maar met weggeklapte achterbank (in twee delen neerklapbaar) ontstaat een laadvloer om voor maand boodschappen op kwijt te kunnen. Aan de zijkant van de bagageruimte zijn twee afsluitbare vakjes te vinden en ook de rest van de auto is rijkelijk voorzien van bergvakken, bakken en houders.

Suzuki Jimny (1998 - 2018) (Schuin voor)

Als het gaat om luxe is de Jimny meer een stadsauto dan een terreinauto. Dit topmodel is voorzien van elektrisch bedienbare zijruiten en spiegels, centrale portiervergrendeling (zonder afstandsbediening), een toerenteller, twee dagtellers en een afsluitbaar dashboardkastje. Op het gebied van veiligheid zorgt iedere Jimny voor zijn inzittenden met twee airbags, verstevigingsbalken in de portieren en gordelspanners voorin. ABS is optioneel. Om er voor te zorgen dat alleen de eigenaar de Jimny mee op stap kan nemen is een startonderbreker standaard. Airconditioning is als extra leverbaar op alle uitvoeringen.

Stadsauto

Ondanks de geringe wielbasis en de hoge koets is de Jimny niet het spijkerharde hobbelende autootje dat menigeen verwacht. Door het gebruik van zachte veren en een comfortabel interieur heeft Suzuki kans gezien niets aan de capaciteiten als terreinauto in te leveren, en toch een prettig rijdende auto af te leveren. Vooral kleine oneffenheden als tramrails of putdeksels worden goed door het onderstel opgevangen. Stoepranden of drempels worden vertraagd doorgegeven om het leed voor de inzittenden zo veel mogelijk te verzachten.

Omdat de inzittenden hoger zitten dan in een conventionele auto, lijkt de Jimny al snel over te hellen. Dat is even wennen, maar Jimny blijkt over een voorbeeldig weggedrag te beschikken. Wie hem eenmaal heeft leren kennen kan heerlijk door krappe straatjes of slingerende bospaadjes rijden.

De stuurbekrachtiging van de JLX uitvoering is daarbij een welkome aanvulling. Deze installatie maakt het rijden gemakkelijker zonder de nodige feedback over de wegomstandigheden weg te nemen. Mede dankzij de geringe lengte van slechts 3 meter 62 is de auto gemakkelijk te parkeren. Het zicht rondom is prima en het grote reservewiel op de achterdeur is zo laag geplaatst dat het het zicht niet belemmert.

Suzuki Jimny (1998 - 2018) (Schuin achter)

Jimny is minder in zijn element op de snelweg. Tot zo'n 90 km/u rijdt de auto fijn en heerst een relatieve rust in het interieur. Jimny kan best harder, maar boven de 100 km/u is de auto niet erg gewillig. Alleen na volhard gasgeven zet Jimny zich onder het genot van een forse slok benzine in beweging, om dan gestaag door te stomen naar de beloofde top van 140 km/u.

„Dankzij het lage gewicht en de relatief sterke motor kan Jimny zich in het terrein meten met giganten die soms wel vier keer meer kosten dan hijzelf“
Suzuki Jimny (1998 - 2018) (Driekwart voor)

Daarbij daalt de brandstofmeter met een alarmerend tempo. Volgens fabrieksopgave verbruikt de kleine Suzuki 10,2 liter per 100 km in de stad, 7,2 op de buitenweg en 8,2 op de snelweg. In ruil voor die dorst levert Jimny welgeteld 80 pk.

Dat vermogen wordt gebruikt voor kracht en souplesse, niet voor snelheid. Het is daarom mogelijk al vroeg voor een hoge versnelling te kiezen zodat de auto rustiger en zuiniger gaat rijden. De kracht kan ook worden gebruikt voor het trekken van een aanhanger met een maximaal gewicht van 1100 kg.

Mag niet, kan wel

Behalve als auto met een innemend uiterlijk is de Jimny bedoeld als terreinauto. In de JLX uitvoering heeft de Jimny inschakelbare vierwielaandrijving en een versnellingsbak met hoge en lage gearing. Gezien de geringe leeftijd van de testauto en de wensen van de eigenaar mocht de testauto niet het terrein in.

Eerdere ervaringen met de Jimny tijdens een off-road wedstijd leert dat het een echt terreinbeultje is. Dankzij het lage gewicht en de relatief sterke motor kan Jimny zich in het terrein meten met giganten die soms wel vier keer meer kosten dan hijzelf. Jimny is dan ook dat vervelende opdondertje dat op grote off-road evenementen overal doorheen komt en grote terreinauto's tot wanhoop kan drijven. Daarom is Jimny tevens het autootje dat zijn bestuurder het meeste plezier geeft. Alleen op het gebied van bodemvrijheid laat Jimny te wensen over, maar op een off-road cursus wordt precies verteld hoe hiermee prima te leven valt.

Suzuki Jimny (1998 - 2018) (Zijkant)

Wie van zichzelf weet eerder een expeditie over een binnenweg in de Veluwe te ondernemen, dan de rimboe van Zuid-Amerika te doorkruisen heeft ook baat bij Jimny's terreincapaciteiten. Bij regen of gladheid reduceert vierwielaandrijving de kans op slippen. Juist daarom is het mogelijk al rijdende om te schakelen van twee- naar vierwielaandrijving.

Een duidelijke indicator naast de snelheidsmeter geeft aan dat het systeem actief is, want vierwielaandrijving mag alleen gebruikt worden op glad wegdek zoals bij regen, sneeuw of modder. Veel andere terreinauto's beschikken over systemen om ook op droog wegdek schade aan het mechaniek te voorkomen, maar gezien de prijs van de Jimny is het niet realistisch een dergelijk systeem ook hier te verwachten.

Suzuki Jimny (1998 - 2018) (Recht voor)

Conclusie

De Suzuki Jimny is geen luxeauto met het uiterlijk van een terreinwagen. Het is een volwaardig terreinvoertuig dat zich dankzij een doordacht onderstel ook prima thuisvoelt in de stadsjungle. Daar blijkt de auto behalve origineel ook praktisch en veilig.

Alhoewel de auto zeker niet perfect is, vergeef je 'm alles: het went om rustig aan te doen op de snelweg en het went dat de auto minder stil is bij hoge snelheid. Het uiterlijk en het plezier maken alles steeds opnieuw weer goed. Bovendien rekent Suzuki een vriendenprijs voor Jimny, zoals het hoort als je een vriend voor het leven aanschaft.

plus
  • Leuk, leuk, leuk!
  • Goedkoop en praktisch
  • Zeer capabel off-road
min
  • Luidruchtig
  • Stevig verbruik