Nissan X-Trail (2001 - 2007)
Modeverschijnsel
Ooit was een terreinauto een werktuig dat was opgewassen tegen de meest barre omstandigheden. Daarom was een terreinauto compromisloos en moest worden ingeleverd op zaken als comfort, wegligging of luxe. In de loop der jaren werd de terreinauto steeds meer een mode-accessoire. Fabrikanten speelden hier handig op in door het werkpaard van weleer aan te passen aan de moderne eisen. Een eerste klas terreinbeul als de Nissan Patrol werd daarom steeds luxer en comfortabeler, zonder echter in te leveren op terreincapaciteiten.

Een trend van de laatste jaren is ook concessies te doen aan de terreincapaciteiten, ten gunste van het comfort op de openbare weg. Bovendien kan de auto daarmee aanmerkelijk vriendelijker worden geprijsd. Aan deze auto die even goed op het verhard als op het onverhard thuis is, werd het label SUV (Sports Utility Vehicle) geplakt.
Interieur
Juist omdat Nissan's SUV belooft de luxe van een riante personenauto te bieden, is voor deze test gekozen voor het topmodel in de X-Trail serie. Wie plaatsneemt in de Elegance-uitvoering is onmiddellijk overtuigd van het beloofde comfort en de luxe. Bovendien is snel duidelijk dat de X-Trail de laatste generatie SUV vertegenwoordigt, want Nissan toont durf in de vormgeving van het interieur. De stoelen, de deurpanelen en de vloer zijn bekleed met een crème-kleurige stof. Het donkere dashboard, de deurgrepen en de opvallende luidsprekerranden in de deurpanelen vormen hierop een smaakvol en levendig contrast.
In alles is rekening gehouden met de capaciteiten van de auto. Zo zijn de dorpels voorzien van een kunststof bescherming, hetgeen tijdens diverse (lichte) terreinproeven meteen zijn nut bewees omdat de moddersporen van de fotograaf gemakkelijk zijn weg te vegen. Ook de bagageruimte is in een crème-kleurig maar gemakkelijk afwasbaar materiaal uitgevoerd, zodat het ook bij intensief gebruik lang mooi blijft.
Heel handig zijn het ski-luik in de achterbank en de verstelmogelijkheden van de rugleuning van de achterbank. Hiermee kan de bagageruimte worden uitgebreid of kan de ruimte op de achterbank tot limousine-niveau worden vergroot. Daarbij is de afdekhoes van de kofferruimte zo uitgevoerd dat eventuele kostbare bagage ongeacht de stand van de achterbank aan het oog van buitenstaanders onttrokken blijft.
De layout van het dashboard is het meest radicale en moderne element van de X-Trail. Het is helemaal symmetrisch uitgevoerd met de snelheidsmeter en toerenteller midden onder de voorruit. Op die manier is het minder vermoeiend de klokken af te lezen door afwisselend te focussen op de weg en dan weer op de klokken vlak onder het stuurwiel. Wel hadden de meters iets nadrukkelijker naar de bestuurder mogen worden gedraaid, want nu is het beeld licht vertekend waardoor het niet makkelijk is om de maximumsnelheid tot op de laatste kilometer precies te eerbiedigen.

Bovenin de middenconsole is een opvallende zilverkleurige radio te vinden met aan weerszijden speciale diepe vakken voor blikjes. Deze "drinkboxen" zijn gekoppeld aan de verwarming en airconditioning, zodat op een warme dag koude drankjes en op een koude dag juist warme drankjes beschikbaar zijn.
Overigens is de X-Trail strikt gesproken voorzien van een klimaatcontrolesysteem en niet van airconditioning, want de temperatuur is tot op de halve graad nauwkeurig in de stellen waarna de elektronica er zorg voor draagt dat deze temperatuur wordt vastgehouden. Bovenop het dashboard voor het stuurwiel is een handig bergvak te vinden, terwijl deze ruimte aan de passagierszijde is gebruikt voor een airbag. Het stuurwiel verdient een compliment omdat het door het prettige materiaal en de uitsparingen op de stand 10-voor-2 zeer prettig in de hand ligt.
Rijeigenschappen
De X-Trail wordt aangeboden met twee motoren. Wie grote afstanden aflegt en/of zware aanhangers (tot 2000 kg) trekt, kiest voor de 2,2-liter diesel. De benzinemotor onderstreept meer het karakter van de multifunctionele personenauto en valt op door een bijzonder geciviliseerd gedrag. Sinds Nissan's eigen Maxima heeft de redactie in lange tijd niet zo'n stille benzinemotor meegemaakt. In de stad reageert de X-Trail direct op het gas en geeft met de 140 paardekrachten die de krachtbron levert een levendig gevoel.
Maar op de snelweg lijkt het met dat levendige karakter te zijn gedaan. Daarbij ligt de nadruk op het woord "lijkt", want wie de motor toeren laat maken merkt dat de benzinemotor wel degelijk in staat is tot prima prestaties op de buitenweg. Het uitzonderlijk bescheiden motorgeluid zet de bestuurder er echter in eerste instantie niet toe aan toeren te maken, maar dat is voor vlotte tussen-acceleraties op de snelweg wel vereist.

Zoals iedere auto van dit formaat, kent ook deze SUV een ander weggedrag dan de gemiddelde personenauto. In geval van de X-Trail is dit vooral een kwestie van wennen, want gedurende de testperiode wist de auto steeds meer te overtuigen. Wanneer de bestuurder toch te ver gaat, grijpen de vierwielaandrijving en het standaard gemonteerde elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP) in. Daarom behoort de X-Trail tot één van de meest voorbeeldige SUV's van dit moment als het gaat om weggedrag. De mate van overhellen is meer vergelijkbaar met die van een forse MPV dan van een pure terreinauto.
Ook de overzichtelijkheid is prima en dat maakt de X-Trail minder intimiderend om te rijden is dan menig terreinreus. Wel is de maximale stuuruitslag gering, zodat vaak steken of een grote ruimte nodig is om de X-Trail te keren.
Alhoewel de vierwielaandrijving in de eerste plaats extra veiligheid biedt, is de X-Trail in het terrein nog altijd tot heel wat meer in staat dan de gemiddelde personenauto. Nissan weet dat de koper van de X-Trail niet op zoek is naar een terreinauto en heeft de X-Trail daarom voorzien van een zelfdenkend systeem dat de vierwielaandrijving regelt. Met een druk op de knop is de automaat ingeschakeld, waarna de vierwielaandrijving zelf bijspringt wanneer dat nodig is.
In alle andere gevallen heeft de X-Trail aan voorwielaandrijving genoeg om zo brandstof te besparen. Het zelf denkende systeem geeft een geruststellend en veilig gevoel bij zeer zware regenval of gladheid, maar bewijst ook tijdens enkele lichte terreinproeven snel en op het juiste moment in te schakelen. Een groot verschil met pure terreinauto's is het gemis van een lage gearing. Met een dergelijke extra overbrenging kan ook zeer zwaar terrein worden overwonnen en kan de koppeling worden gespaard bij het trekken van zware aanhangers onder moeilijke omstandigheden.

Conclusie
Was het een goed idee van Nissan om naast het bestaande aanbod van vierwielaangedreven auto's een vierde terreinauto te introduceren? Een uitgebreide test met stadsverkeer, snelweg en licht terrein bewijst van wel. Want hoe goed pure terreinauto's ook zijn, ze bieden voor menigeen meer capaciteit dan ooit gebruikt zal worden, terwijl de koper er wel voor moet betalen en er bovendien mee om moet weten te gaan. De X-Trail lost die bezwaren precies op door het comfort en de luxe van een personenauto te combineren met de capaciteiten van een bescheiden terreinauto.
Daarnaast vormt de X-Trail door het moderne interieur en de doordachte vierwielaandrijving niet alleen een welkome aanvulling op het Nissan-programma, maar ook een geduchte nieuwkomer in de SUV-markt.
- Slim dashboard
- Zeer comfortabel
- Doordacht concept
- Matige prestaties
- Enorme draaicirkel
- Achterklep opent niet hoog genoeg