Publicatiedatum: 12 januari 2022

Lease

Lease of koop?

Special - Wat is de beste keuze? Kopen of (prive) leasen? Leasemaatschappijen maken winst, dus het voor de hand liggende antwoord is dat kopen de voordeligere optie is. Of is dat wel zo?

De eerste vraag om te beantwoorden is: hoeveel budget is beschikbaar? Daarna is het zaak om te bepalen of het een nieuwe of gebruikte auto moet worden. Wie een auto eenvoudig kan betalen, is daarmee meestal het voordeligste uit. Geld lenen is zeker een optie, maar houd rekening met de oplopende rente.

Lease

En dat is waarom (prive) leasen een serieuze optie is. Net als bij een lening moet ook lease per maand betaald worden, maar een leasebedrijf biedt vele extra's. Zo zorgen de schaal waarop een leasebedrijf werkt samen met de expertise voor veel efficiency en daar profiteert de klant van mee. Dit betreft niet alleen financieel voordeel (groot inkopen, slim afschrijven, scherp verkopen) maar ook het ontzorgen.

Bij lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij en die neemt daarom alle zorgen uit handen. Zo worden onderhoud, belastingen en verzekeringen allemaal door de leasemaatschappij betaald. Aan het einde van de leaseperiode bestaat de mogelijkheid om de auto over te nemen of om een nieuwe leaseperiode te starten met wederom een nieuwe auto.

Wie op zoek is naar nog meer voordeel kan een gebruikte auto leasen. Daarbij zorgt de leasemaatschappij voor reparatie en onderhoud, maar liggen de tarieven nog lager.